nedelja 13. januar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Erbas sustiže Boing

Mrtva trka između evropskog i američkog proizvođača vazduhoplova

Erbas sustiže Boing

Evropski proizvođač aviona „Erbas“ po porudžbinama u 2007. godini približio se glavnom rivalu, američkom „Boingu“ - ocena je Luj Galoa, izvršnog direktora „Erbasove“matične kompanije EADS

Istovremeno, „Boing“ je saopštio da je dobio rekordnih 1.413 porudžbina za komercijalne avione. „Nisam zabrinut zbog razlike jer, kada dva rivala drže između 40 i 60 procenata tržišta, oni su jednaki u očima kupaca“, rekao je Galoa.

Čelnik EADS, Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme, takođe je rekao da želi da korporacija smanji zavisnost i od „Erbasa“ i od promena kursa dolara u odnosu na evro.

„Erbas“ u prometu EADS sada učestvuje sa oko 70 procenata, ali je, prema rečima Galoe, cilj da se poslovi u okviru korporacije do 2020. podele na 50-50 odsto između „Erbasa“ i ostalih filijala. „Naši glavni ciljevi su SAD i Azija“, naglasio je Galoa.

On je ocenio da je 2007. u celini bila uspešna godina, uz vrednost porudžbina procenjenih na oko 125 milijardi evra. „Erbas“ je lane prodao 1.300 aviona po mnogo boljim cenama nego što se očekivalo, čime je ostvaren višak od oko pet milijardi evra, istakao je Galoa. Akcije EADS su porasle za 3,3 procenta, što je najveći rast od novembra minule godine. U narednoj, na profit EADS bi trebalo najviše da utiču eventualni ugovori o prodaji borbenih aviona „jurofajter“, kao i moguće isporuke vojnih aviona-tankera za dopunu goriva u vazduhu za potrebe američke armije, navela je agencija Blumberg.

„Jurofajter“, zajednička kompanija EADS, britanske firme „BAE-sistem“ i italijanske „Finmekanika“, dobio je krajem prošle godine porudžbinu od Saudijske Arabije za isporuku 72 aviona.