sreda 12. decembar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Teže je sačuvati novac nego zatvorenika?

Službenici Ministarstva finansija dobili beneficirani radni staž

Teže je sačuvati novac nego zatvorenika?

Načelnici službe analitike ili informatike rade „veoma težak posao“, pa im država dodelila beneficirani radni staž po tri ili četiri meseca, koliko u Srbiji imaju, policajci ili vatrogasci

BEOGRAD - Oko 209 službenika Ministarstva finansija imaće beneficirani radni staž, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika. Neki od njih dobiće na 12 meseci radnog staža beneficiju od tri meseca, a drugi četiri meseca po godini staža. Reč je uglavnom o inspektorima poreske policije, ali i načelnicima odeljenja, šefovima analitike i informatike, kao i drugim službenicima.
Pravilnikom koji su sporazumno doneli Ministarstvo finansija i ministar rada i socijalne politike, tim službenicima je obezbeđena izvesna egzistencijalna sigurnost i olakšan inače veoma odgovoran, težak i stresan posao na sprečavanju utaje poreza, ali su se uz njih „udenuli“ oni koji „vode računa“ da službe analitike i informatike - uopšte funkcionišu, za šta inače i primaju plate.

Informaciju u vezi beneficiranog staža za deo administracije u Ministarstvu finansija Glas javnosti je pokušao da proveri na licu mesta. Na pitanje da li je tačno da će službenici tog ministarstva dobiti uvećan radni staž, osoba zadužena za odnose sa javnošću se slatko nasmejala, uz komentar da to prvi put čuje, ali da bi to „bilo fenomenalno“.

Istini za volju, svi koji rade za kompjuterima znaju koliko je taj posao stresan i koliko šteti zdravlju - slabi im vid, zrači ih kompjuterski monitor, imaju probleme sa zglobovima zbog stalne upotrebe „miša“, a problemi s kičmom da se i ne pominju. Čini se da je Ministarstvo finansija imalo to u vidu i da je htelo da iznenadi svoje službenike, pa im za Novu godinu umesto 13 plate pokloni „malo“ radnog staža.

Neretko se u medijima pojavi vest kako je neodgovorni vozač „pokupio“ saobraćajca nasred ulice, kako je u nekom delu grada došlo do pucnjave u kojoj je nastradao policajac, ili je izbio požar, pa su stradali vatrogasci. Kada bi se uzelo u obzir da saobraćajci i vatrogasci imaju skoro isti beneficirani radni staž, kao i ćate iz Ministarstva, moglo bi se zaključiti da je Deda Mraz kod birokrata bio baš široke ruke.

Međutim, rumeni deka je još 2005. godine odlučio da čuvari u zatvoru, koji su svaki dan izloženi ogromnom riziku, nisu dovoljno dobri, pa im je ukinuo beneficirani radni staž. Tako čuvari najokorelijih robijaša imaju mirniji i bezbedniji posao od gospode načelnika i administratora za kompjuterom u vladi.
Dakle, u Srbiji je teže i opasnije čuvati novac nego kriminalce i lopove.

Komentari

Drago mi je što se otvorili ovu temu, jer zaista su beneficije ukinute zaposlenima u srpskim zatvorima za vreme dok je gospodin Dinkić bio ministar finansija. U tom smislu svoje protivljenje izražavao je Sindikat pravosuđa Srbije, ali bezuspešno protiv moćnika kao što su ministri. Pored ovoga, Ustavnom sudu je podneta inicijativa za ispitivanje ustavnosti njihove odluke, ali nažalost, i ovde se vidi neiskrenost političara jer Ustavni sud ne funkcioniše voljom političara. Drugačije rečeno, svakodnevno vrše zakonsko nasilje nad građanima Srbije a zbog nefunkcionisanja Ustavnog suda, građani nisu u mogućnosti da provere zakonsko zlostavljanje. I svi ćute!