petak 12. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Radnici u sudovima pastorčići države

Sindikat zaposlenih u upravi i pravosuđu proziva vlast

Radnici u sudovima pastorčići države

Jedini smo korisnici srpskog budžeta koji ne primaju ni topli obrok ni regres, kažu u Sindikatu pravosuđa

BEOGRAD - Zaposleni u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama jedini su u Srbiji korisnici budžeta koji ne primaju nadoknadu za topli obrok i regres. Država na taj način svakog radnika ošteti za oko 7.200 dinara mesečno. Plate su od 11.000 do 21.000 dinara, tako da bez toplog obroka i regresa čak jedna trećina dobije zaradu nižu od minimalca.

- Tražimo zarade od kojih možemo pristojno da živimo - rekao je NJegoš Potežica, predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama na javnom protestu u Domu sindikata na kom se juče okupilo više od 1.000 ljudi sa zahtevom da im se poboljša materijalno stanje i da se uspostavi socijalni dijalog sa resornim ministrima.

- Da smo u kontaktu sa ministrima, sigurno ne bismo došli u ovu situaciju u kojoj svi ostali ostali korisnici budžeta imaju dvostruko više plate od nas - naveo je Potežica. - Zato tražimo klasifikaciju korisnika budžeta da bi se videlo koliko ko troši novca. Nadamo se da će ministri čuti u kakvom smo materijalnom položaju, a ukoliko ne budu ništa preduzeli, izaćićemo na ulicu - rekao je on.

MINISTRI ZA NJIH NEMAJU VREMENA

- Kada pokušamo da stupimo u kontakt sa nekim ministrom obavezno dobijemo odgovor da on nema vremena, jer tobože ima neodložna posla. Naravno da je tako kada formiraju vladu pet meseci i danima se onda dogovaraju oko podele političkog plena... Ovo je prvi protest u nizu, a ako ne budu preduzeli nešto povodom naših zahteva, stupićemo u štrajk - rekao je Dragan Zarubica uz izvinjenje da ne može da se zadrži duže na protestu, jer ga je „resorni ministar“ upravo pozvao na razgovor.
- Verovatno je čuo da smo organizovali protest, pa sada hoće da razgovaramo - zaključio je on.

Zahtevi predstavnika sindikata svode se na uspostavljanje socijalnog dijaloga sa resornim ministarstvima, potpisivanje kolektivnog ugovora za državne organe i posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnim upravama Srbije. Zatim na usklađivanje zarada u javnim preduzećima, stavljanje van snage Memoranduma vlade o zamrzavanju zarada za 2008. godinu, kao i hitnu izmenu zakona o državnim službenicima i zakona o platama državnih službenika i nameštenika.

- Ne smemo dozvoliti najavljeno zamrzavanje plata za 2008. godinu. Moramo učestvovati sa ministrom finansija u kreiranju budžeta za narednu godinu - istakao je Potežica.

Dragan Zarubica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, naglasio je da je osnovna tekovina demokratije socijalni dijalog. Više stotina članova sindikata zatražiće od Vlade Srbije, resornih ministarstava i Sekretarijata za zakonodavstvo da zahteve Sindikata, a koji se odnose na materijalni i socijalni položaj zaposlenih u ovim delatnostima, konačno uvaže, ali i reše.

Komentari

Poštovani, jedna mala ispravka. Jedini reprezentativni sindikat da pregovara u ime pravosuđa je Sindikat pravosuđa Srbije, na čijem čelu je Slavica Živanović. Nemam ništa protiv Njegoša Potežice ali on je predstavnik za državnu upravu koja jede pravosudnu, jer su se od 2001. do danas sa 8.100 zaposlenih nakotili do 68.000. I druga stvar, lepo protestuju u toplim foteljama Doma sindikata. Bilo bi logično da su se pridružili zaposlenima 5. septembra ove godine ispred Vlade Srbije. Nije im kasno da se pridruže 30. oktobra kada Sindikat pravosuđa Srbije organizuje generalni štrajk u pravosuđu. Nemamo garancije da će Vlada reagovati, ali bar da joj se pokaže neslaganje.