nedelja 12. avgust 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Pjetrus nasrnuo na Miličića i Slavnića

Poraz od Francuza ostao u senci nekorektnog suđenja i koškanja igrača

Pjetrus nasrnuo na Miličića i Slavnića

Miličić se pokoškao sa Floranom Pjetrusom i dobio zbog toga tehničku grešku, što je bila isključujuća peta. Slavnić je uleteo u teren besan zbog očigledne sudijske greške, odgurnuo ga je Pjetrus, a sudije nisu promenile odluku, objašnjava tim-menadžer Jovo Maksimović

U Strazburu, sedištu Međunarodnog suda pravde, dogodila se nepravda. Nacionalni košarkaški tim Srbije poražen je na startu turnira u Francuskoj od domaće selekcije posle produžetaka rezultatom 93:87 (24:22, 25:16, 17:24, 11:15, 16:10), ali utakmica je ostala u senci dešavanja u poslednjim sekundama meča, kada su se prvo pokoškali Darko Miličić i Floran Pjetrus, a potom sankcionisana i naša klupa tehničkom greškom. Šlag na tortu bio je poništen pogodak Marku Jariću, kojim bi Srbija, uz dodatno slobodno bacanje, zabeležila pobedu.

Čudan sudijski kriterijum od starta meča na štetu Srbije dozvolio je domaćoj ekipi, koja je igrala bez Tonija Parkera, Borisa Dijaoa i Mikaela Pjetrusa, da, posle prvog poluvremena, stekne dvocifrenu prednost. Međutim, izabranici Zorana Slavnića su angažovanom igrom u nastavku uspeli da stignu nadomak pobede. Ali, sa tim se nisu „složile“ sudije, pogotovo delioci pravde iz Grčke i Francuske. Šta se dešavalo u poslednjim momentima meča prepričava tim-menadžer Jovo Maksimović.

SLOVENCI UMIRILI HELENE

Više od 5.000 gledalaca u hali „Renus“ ipak nije bilo jednoglasno. Srbija je imala pomoć srpskog konzula u Francuskoj Milovana Đurića i desetak navijača. Ipak, ono što je udarna vest je poraz aktuelnih evropskih prvaka Grka od Slovenaca sa 65:54. Heleni su doduše igrali bez Tea Papalukasa, ali igra protiv desetkovanih Slovenaca svakako neće obradovati njihove temperamente navijače.

- Imali smo kontranapad pri vođstvu Francuza od dva razlike na nekoliko sekundi do kraja meča. Jarić je fauliran uz pogodak. Mislili smo da će koš biti priznat, ali sudija iz Grčke Kukulekidis nije priznao pogodak. Miličić se pokoškao sa Floranom Pjetrusom i dobio zbog toga tehničku grešku, što je bila isključujuća peta. Naša klupa je reagovala, Slavnić je uleteo u teren besan zbog očigledne sudijske greške, a odgurnuo ga je Pjetrus. Međutim, sudije nisu promenile odluku. Posle nekoliko minuta neizvesnosti, sudije su odlučile da Jarić izvede dva slobodna bacanja, kojima je uveo meč u produžetak. Neujednačen sudijski kriterijum je doveo do toga da Miličić vrlo rano dobije četiri lične greške, a zbog pet prekršaja pre vremena su izašli pored njega još Gurović, Erceg i Jarić - kaže Maksimović i dodaje da je ponašanje igrača u trenucima prekida još jedan dokaz velikog zajedništa u taboru reprezentacije.

Sam Darko Miličić nije hteo da komentariše završetak meča.
- Nismo bili koncentrisani na kraju, ušli smo u neke nepotrebne situacije u napadu, a i odbranu moramo da igramo na mnogo višem nivou. Malo smo umorni posle nekoliko utakmica u Italiji, noge su nam teške, ali biće sve u redu - kazao je srpski centar.

I pored svega, u taboru „plavih“ su zadovoljni igrom, pogotovo u fazi napada, gde se igralo planski, sa više odgovornosti. Selektor Zoran Slavnić će kao i do sada ukazati šansu svim reprezentativcima, a od njih samih zavisi kojih 12 će izboriti pravo učešća u Španiji.