nedelja 12. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Brisel preuzima ključnu ulogu?

Trojka u Beogradu garantovala da nema jednostranog priznanja nezavisnosti

Brisel preuzima ključnu ulogu?

EU tražila čvrste garancije da SAD neće podržati samoinicijativno proglašenje nezavisnosti u Prištini, što je potvrdio i Vizner na sastanku u Beogradu - tvrde izvori u srpskoj vlastiu Ivanović: Ako rešenje mora da potvrdi SB UN, potpuno isključujem mogućnost da se albanske vlasti odluče na samoproglašenje

BEOGRAD - Međunarodna posrednička trojka u novim pregovorima o statusu Kosmeta dala je državnom vrhu Srbije izrazito čvrste garancije da konačna odluka neće biti doneta van SB UN. A istovremeno, predstavnik Brisela Volfgang Išinger tražio je u ime EU čvrste garancije da Amerika neće podržati jednostrano proglašenje nezavisnosti u Prištini, što je u petak ponovio i izaslanik Vašingtona Frenk Vizner tokom sastanka u predsedništvu Srbije - rekao je juče za Glas izvor blizak našem državnom vrhu.

Svojevrsnu potvrdu ovog epiloga prve posete trojke Beogradu dao je i predstavnik Srba sa Kosmeta Oliver Ivanović, koji je juče za naš list izjavio da je zadovoljan načinom na koji je započeta saradnja srpske strane i medijatora.

- Jedino legalno rešenje jeste ono koje će doneti Savet bezbednosti. Ako ne bismo imali garancije da će status biti utvrđen tako što će taj organ dati završnu reč, pretila bi nam velika opasnost od jednostranog proglašenja nezavisnosti i kasnijeg pojedinačnog priznavanja suvereniteta Prištine. Međutim, uz ove garancije trojke, ne samo da je ta pretnja umanjena, nego potpuno isključujem mogućnost da se albanske vlasti odluče na samoproglašenje - objasnio je Ivanović.

ČEKU PREDAJE PLATFORMU

Posrednici su juče razgovarali sa komandantom Kfora Rolandom Katerom i zamenikom šefa Unmika Stivenom Šukom, a sinoć su se sreli i sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija.
Kako je najavljeno, privremeni premijer pokrajine Agim Čeku trebalo je da posrednicima preda prištinsku platformu koja je potpuno suprotna „merama“ Vlade Srbije.


Na ovakvom razvoju situacije trebalo bi, kako je rekao, zahvaliti jedinstvenom nastupu srpskih čelnika, naročito tokom sastanka sa trojkom, kao i jednoglasju Srbije, Rusije i nekih evropskih zemalja koje bez kabanice Moskve „ne bi imale hrabrosti da se odupru zapadu“.

Ivanović, koji je i nosilac Srpske liste za Kosmet, najavio je da će tokom današnjeg susreta sa međunarodnim posrednicima istaći potrebu da se Srbi ne tretiraju kao manjina u Pokrajini, jer se njihov položaj dakako razlikuje od Roma, Egipćana i drugih.

- Od trojke ćemo zahtevati i da nam jasno kažu koja će biti metodologija, da bi videli kakve rezultate da očekujemo. Tražićemo da nema veštačkih rokova, da se ne ide sa unapred utvrđenim rešenjem i da u prvom planu ne budu decentralizacija i tehnička pitanja, mada su i ona veoma značajna. Pitanje Srba u budućem rešenju ne sme biti tretirano kao pitanje manjinskih prava. Mi smo, za razliku od Roma, Egipćana i drugim manjina, bezbednosno ugroženi - istakao je Ivanović, koji se danas, u jutarnjim časovima, sastaje sa posredničkom trojkom.

Ako bi trojka zaista održala reč koju je dala u Beogradu, Priština bi bila u pat-poziciji. Put do nezavisnosti kroz rezoluciju SB UN blokira Rusija, a preko samoproglašenja EU. Amerikanci su izgleda prepustili rešenje Evropljanima, što znači da i Šiptarima ostaje da naprave najbolji mogući dogovor sa Srbijom.

Komentari

Ne, zasita mi nije jasno kako smo upali u zamku da obecavamo da cemo priznati svako resenje u SB UN? Srbija je suverena drzava i ne moze da prizna resenje SB koje nije u skladu sa njemim interesima. Ovako, desice nam se da za 4 meseca SB donese neku rezoluciju i da nam se smeju - pa eto rekli ste da cete priznati resenje SB. UN su licemerna i korumpirana organizacija koja postuje svoja pravila samo onda kad to njima odgovara.

Zato sto je Srbija uverena u Rusku podrsku i veruje da ce svako resenje koje bude donoseno u UN ili SB biti prvo na razmatranje i odobrenje Rusije pa tek onda na usvajanje..

Ne mogu da razumem Druga Ivanovica kada kaze da se Srbi razlikuju od Roma, Egipćana i drugih. Ako to nije fasizam, sta onda!? Ivanovic bio dobar kondukter na liniji Decane-Pec ali sa politikom stvarno nema veze.

ZA GLAS JANOSTI

Vrlo su bili interesantni nastupi pre pocetka sastanaka, trojeke u Beogrdu. Iz Vasingtona se od obicnih birokrata drugog ili treceg stepena pretilo jednostranom nezavisnoscu. Na sve to u polemiku sa srpskom javnoscu preko "Politike" ulteo je britanski ambasador.

Javnost Srbije nije prihvatila sugestije britanskog ambasadora da Srbija za nudjenje nekih previlegija prihvati da joj se otimaju teritorije. I onako je vec pljackom BIH i CG mnogo rascerupano od njenih teritorija. Da ne pominjemo i Kraine. Te price o jednostranoj nezavisnosti, a njih ce jos biti sa ove strane okeana su cista glupost. U istinu kako rece Butros Gali Amerika nema diplomatiju nego silu. Ali svaka je sila za vreme.

Amerika je postala mnogo ranjiva u poslednje vreme. U poslednjih 15 godina na njen predsednicki presto su birani glupaci i manijaci. U politickom establismentu gotovo da se na prste jedne ruke mogu prebrojiti intiligentni ljudi, patriotski orjentisani, oni koji racionalno razmisljaju.

Ovih dana americka ekonomija prezivljava krah. Njujorski stok strmoglavo ide dole vec dva tri dana. Gradjevinska industrija slabo fonkcionise, pogotovu u sektoru izgradnje kuca, gde je zbog lose bankarske politike doslo do kraha. Nedavno potonuli most u minesoti, je razotkrio jos jednu bednu stranu americke nestabilnosti. Preko 85 000 mostova u americi su nesigurni. Treba kako neko izracina skoro jedan trilion dolara da se saniraju problemi. Drugi porucuju da nema para. Ali zato ima para da se rtuje po Iraku.

Bus i njegova administracija jedva da uzivaju 29% populacije koja ih podrzava. Dakle i onj tradicionalno konzervativni deo Amerike gubi poverenje u konzervativne ideje. Sve vise dolazi do izrazaja da dvopartijska diktatura nije prakticno resenje za Ameriku. U politickom establismentu posle hladnog rata doslo je do polarizacije. Odnosno ne postoje politicke opozicione partije, nego grabisticke ideologije za vlast. Ratna partija ce verovatno dovesti na vlast, kazem dovesti, jer se u Americi vise ne bira prema ubedjenju nego prema nabedjenju, odnoso prema medijskoj indoktrinaciji, kepeca Hilari. Ukoliko ona i zaista dobije na predsednickim izborima onda ce se familijarni feud Bus – Klinton produziti gotovo za naredne cetiri sigurno, a mozda i osam godina. Taj se feud do sada pokazao katastrofalnim.

Vise nego ikada u Americi postoji vapaj za slobodom stampe. Jeste da zakonski stampu niko ne sme da cenzurise, ali zakon nije resio ko stampu sme da kontrolise. Na zalost kontrolisu je uticajne grupe, koje ne mare za nacionalne interese nego za licne. Vojni sektor je postao nezasicen i toliko se udebelio i otromavio da vise nije u stanju da nosi svoje telo. Sve ovo i mnogo cega treba imati na umu za buducnost., u mnogim regionima gde je trenutno instaliran Americki uticaj. Mnogi ce uskoro zazaliti sto su se ikada vezivali za Ameriku. Kao sto je to bilo svojevremeno sa Noriegom.

Zato Kosovsko pitanje nije neka prepirka izmedju Vasingtona i Brisela. To se pitanje danas mora da resava na postulatima, koji su zacrtani poveljama ujedinjenih nacija. A prica da se Brisel i Vasington ne slazu i da je briga Vasingtona sta Brisel govori, je neistinita. Brisel je i onako pod kontrolom Vasingtona. Istinitost je u prestizu, gde dve jake sile Rusija i Kina u SB drze trenutno konce u svoim rukma i teraju ranjivu zver da se povinuje medjunarodnom pravnom poretku, ukoliko zver ne zeli da zadobije jos rana. Zver je pocela da oseca bolove pa se ponasa prema instiktu. Zato ne postoji protivljenje Brisela Vasingtonu nego dogovora ove dvoice kako da se ispere mozak Siptarima. Ne slaze se Brisel, pa eto Vasington nije u stanju da se sukobi sa Briselom. To je jedna foskula, kojom se skrece paznja sa glavne teme, i baca se prasina u oci Siptarima. Nekada ne tako davno kada je Brisel 1999 potegao slicno pitanje, i porucio Vasingtonu da advokati smatraju da je rat protiv Srbije nelegalan Vasington je porucio: "Promenite advokate." Oni koji su tu poruku onda poslali Briselu danas sute i posmatraju iz prikrajka. Gotovo ne zainteresovano. A zasto bi se interesovali. Sa sposobnostima i inteligenciom kojom raspolazu, ne zasluzuju da zive ni u ovcari, aili oni ipak zive i dvorcima danas. Dakle nasli su bili gluplje od sebe i za to im treba skinuti kapu.

Naravno da ovi ponudjeni pregovori pod posrednistvom a ne nadzorom kako je to bilo u doba Ahtisarija i dalje ostaju pod okriljem UN. I Siuptari ako se kanu iluzije da je dalje bilo sta moguce postici ulaganjem u korumptirane americke politicare, nego se okrenu realnosti i stupe u pregovore sa Beogradom, mozda bi mogli i nesto da pridoniju za sebe.

A evo sta. Makedoniju je od otomanskih hordi oslobodila Srpska vojska. Crnu Goru takodje, Bosnu isto tako. Granice koje je pronacisticka i korumptirana aliansa od 1990 do danas povlacila na prostoru upokojene SFRJ i onako nemaju nikave legitimnosti. Danas jedan clan iz trojke koji je zduzen da laje, onaj maligni Han rece da je opcija podele Kosova jedna od mogucnosti, ali ako se o tome Beograd i Pristina dogovore. To isto ponavlja pronacisticko razglasje CNN.

Posto nasi vekovni spomenmici govore dokle su nase granice na Kosovu, ovo bi Siptari trebali da uzmu u obzir, i da zamole Beograd da im za uzvrat Kosova da Zapadnu Makedoniju i da se Crna Gora podeli u dva dela. Istocni deo sa Podgoricom i zajedno sa Milom Djukanovicem Srbija bi trebala da da Siptarskoj kako bi za uzvrat dobila veci deo Kosova. A osatli deo Makedonije zajedno sa Kumanovom trebao bi da pripadne Srbiji kao i Skopska Crna Gora. Onaj deo negde do Vardara Makedonije treba dati Bugarskoj, s tim sto ipak jedan uzni deo vardarske doline treba zadrzati kao vezu sa Grckom. Takodje treba sada resavati i stus Republike Srpske. I kao nagodbu sa neonacistima dati im muslimanski deo Bosne. Ovo pitanje treba zrelo i pronicljivo da pokrene siptarska strana ako misli da od Kosova dobije bar ''K'' jer kako stvari stoje ni to im nece ostati da razmisljaju.

Ovakvim resenjem bi se stavila tacka na Brizinskijevske ideje od kojih je SAD zahvatila akutna groznica, megalomanstva i nekavog ravnatelja u svetu. Zbigova ideologija, bi bila dobra da se primeni na magarce ali ne i na ljude. Te zato potraziti spas negde na drugom mestu van njegovih fantazija bi bilo daleko boilje i pametnije. Nisu kosovski Siptari vredni ni jedne koske Haskija iz Aljaske, da bi zbog njih propala cela Amerika. A bogami kako Amerika krenu da spasava Siptare, i ona tone u propast.

Srbija nije deo EU tako da Brisel moze da se slika. Nama nista ne mogu da nametnu. A ako im je do nametanja, neka nametnu Izraelu da prizna Palestinu, i grckom delu Kipra da prizna okupirani severni deo.

NED komentar ti je vrlo dobar da ne kazem odlican ali zadnja tri pasosa nisu bas ostvarljiva.Ako bi to bilo moguce bilo bi to veoma dobro za Srbiju ali je to utopizam.

Moj odgovor se odnosi na komentar Bojica