Glas Javnosti

U Srbiji do sada registrovano ukupno 99 slučajeva malih boginja

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je od početka epidemije malih boginja, koja je proglašena krajem februara ove godine, do danas registrovano ukupno 99 slučajeva morbila, od čega su 64 prijavljena na teritoriji grada Beograda.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 51 slučaj je potvrđen u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a 13 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je 19 dece mlađe od šest godina, od kojih je 16 bilo nevakcinisano. Dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Ukupno 16 nevakcinisanih osoba je u uzrastu od osam do 25 godina, pet potpuno vakcinisanih osoba je uzrasta 14, 15, 16, 18 i 23 godine, kao i 24 osobe starije od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. 


Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih. Na teritoriji Novog Sada registrovana su tri potvrđena slučaja morbila i to jedan u februaru, drugi u aprilu i treći u maju. Obolele osobe su starije od 30 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a dve su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je u februaru kod dvogodišnjeg deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje nije vakcinisano.

Istog meseca potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci, a potvrđeno je oboljenje i kod četrdesetjednogodišnje osobe iz Bora. 

Četiri slučaja na teritoriji Kolubarskog okruga

Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila. Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija. Sve obolele osobe su starije od 25 godina, pri čemu su dve vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća.

U Vranju su registrovana dva slučaja morbila, jedan laboratorijski potvrđen i jedan epidemiološki povezan sa potvrđenim slučajem, u okviru porodične epidemije. Obolele osobe su starije od 40 godina i nepoznatog su vakcinalnog statusa.


Na teritoriji Južnobanatskog okruga u toku aprila prijavljena je epidemija u okviru koje je registrovano deset potvrđenih slučajeva morbila. Obolele osobe su uzrasta od 15 do 48 godina, pri čemu su tri potpuno vakcinisane sa dve doze vakcine sa komponentom protiv morbila, četiri su nevakcinisane, a tri su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Nišu je registrovano osam slučajeva morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i jedne odrasle osobe uzrasta 52 godine nepoznatog vakcinalnog statusa. Od toga su dva slučaja registrovana u okviru porodične epidemije, a šest u okviru epidemije u predškolskoj ustanovi. Tri slučaja su laboratorijski potvrđena, a pet su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

U maju je prijavljena epidemija na teritoriji Novog Pazara u okviru koje su registrovana tri slučaja morbila. Obolele osobe su nevakcinisane i uzrasta su od 15 meseci do četiri godine. 


Na teritoriji Loznice, u maju, registrovana su dva potvrđena slučaja morbila kod dece uzrasta dve i sedam godina, od kojih je jedno nevakcinisano, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa.
U pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је оkо 5.800 оbоlеlih, оd kојih је 93 odsto bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. 

Prеthоdnе 2023. gоdinе rеgistrоvаnо је 50 slučајеvа mоrbilа u nаšој zеmlji, оd kојih је vеćinа (94 odsto) bilа nеvакcinisаnа.


Glas javnosti /E02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR