ponedeljak 12. maj 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Deca bez granica

Video komunikacija mališana iz Rakovice i Ohaja

Deca bez granica

Za decu srpske škole „Sveti Sava“ iz Klivlenda u Americi projekat „Deca iz kraja-E most“, bila je jedinstvena prilika da stupe u kontakt sa vršnjacima u Srbiji

Prijateljstvo i želja za novim poznanstvima nikada nisu imali granica za ljude velikog srca, a naročito ako je reč o našim ljudima u dijaspori, koji se svakodnevno trude da duh Srbije i Balkana prenesu mlađim naraštajima, pa makar se i taj kontakt ostvarivao uz pomoć video komunikacije. Za decu srpske škole „Sveti Sava“ iz Klivlenda u američkoj državi Ohajo projekat pod nazivom „Deca iz kraja-E most“, koji su organizovali OŠ „Ivo Andrić“ i Opština Rakovica, bila je jedinstvena prilika da stupe u kontakt sa vršnjacima u Srbiji.

- Do saradnje sa srpskom školom „Sveti Sava“ u Klivlendu došlo je sasvim slučajno. Mi smo prvo ceo projekat predočili našem konzulatu u Čikagu i zahvaljujući Milini Trninić, koja je sve to podržala uspostavio se kontakt između dve škole - rekao je Zoran Tošić, direktor OŠ „Ivo Andrić“ sa Kanarevog brda.

Da bi celokupnom događaju moglo da prisustvuje što više mališana u dvorištu škole postavljen je skrin preko koga je ostvaren direktan kontakt sa decom iz Ohaja. Prvo je pušten kratak film o OŠ „Ivo Andrić“, a potom i o školi „Sveti Sava“, koja se nalazi pri pravoslavnoj crkvi u Klivlendu i čiji se nastavnici bore za očuvanje srpskog identiteta, jezika i pisma kod naše dece u dijaspori.

Koliko su ovakvi i slični kontakti značajni za obe strane govori i slučaj sedmogodišnje Nađe Đukić, koja je na ovaj način nakon dve godine videla svog brata Viktora i tetku Nadu, koja je inače i profesor muzike u srpskoj školi „Sveti Sava“.

- Žao mi je što i ja nisam mogla da razgovaram sa Viktorom, ali sam mnogo srećna što sam ga videla - rekla nam je vidno uzbuđena devojčica.

Na kraju ovog jedinstvenog druženja beogradski mališani su postavljali pitanja svojim vršnjacima u Americi. Najviše ih je interesovalo da li su njihovi novi drugari ikada bili u Srbiji, koji im je omiljen teniser, koliko vremena provode sa svojim roditeljima i da li su ikada videli vanzemaljca.