sreda 12. mart 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > EU će podeliti Kosovo i Metohiju

Nemogući planovi Euleksa da do sredine juna zameni Unmik

EU će podeliti Kosovo i Metohiju

MITIĆ: UN ne daju znake da hoće da prenesu ovlašćenja, što brine Solanu, pa šef Euleksa De Kermabon pokušava da izlobira kod Đi-muna da uđe u igru oko prenosa nadležnosti. Ali, Rusi generalnog sekretara UN drže na oku i pritiskaju ga.ČeliĆ: Unmik ne može da se povuče

BEOGRAD - Raspoređivanje Euleksa u severnom delu Kosmeta i potpuno preuzimanje nadležnosti od Unmika do 14. juna samo je san šefova diplomatije pojedinih država, jer ne samo da generalni sekretar UN Ban Đi-mun nije dao mig za slanje Euleksa, već tri nedelje kasnije potvrđuje da Unmik ima mandat. Senku bacaju neke januarske uredbe šefa Unmika Joakima Rikera, kojima se nagoveštava ostanak misije samo do juna, ali ako Srbi na Kosovu i dalje budu pružali otpor Euleksu i zahvaljujući efikasnom delovanju Rusije i Srbije i dalje će se kočiti prenos nadležnosti.
- I Brisel je toga svestan. Prekjuče su priznali da imaju dva problema: srpski narod ne prihvata misiju i UN ne daju nikakve znake da hoće da se upuste u prenos ovlašćenja. To zabrinjava Solanu i zato ovih dana šef Euleksa Iv de Kermabon pokušava da izlobira kod Đi-muna da uđe u igru oko prenosa nadležnosti. Ali druga strana „zna za jadac“, pa Rusi generalnog sekretara drže na oku i pritiskaju ga da ne popusti Vašingtonu i Briselu - kazao nam je juče Aleksandar Mitić sa Instituta 4S u Briselu.

Evropskih optimista, kao što je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, biće i dalje, pretiće smenom Unmika do isteka 120 dana koje je predvideo Ahtisari, ali šef diplomatije Švedske Karl Bilt ih je već demantovao i konstatovao da će rok biti probijen, podsetio je Mitić. On je dodao da je teško oceniti kada i da li će Euleks zameniti Unmik, ali da je „ključno da li će se Srbi upustiti u kontakt sa misijom koja crpi mandat iz samoproglašenih institucija“. Solana je, podseća, zato i pomenuo međurešenje kojim bi na severu ostao da deluje Unmik. U Forumu za međunarodne odnose Evropskog pokreta pridružuju se oceni da Rusija i Srbija rade sve da spreče prenos nadležnosti i kažu da je problem EU to što je nejedinstvena i što ne može da istera Unmik koji ima daleko veću pravnu osnovu. Član Foruma Jova Ilić još dodaje:

- Brisel pominje 14. jun, nadajući se da će do tada dobiti veći broj glasova za priznavanje Kosova, dovoljno ubedljiv za Đi-muna da omogući instaliranje misije. Nadaju se Konferenciji islamskih zemalja, sredinom marta, koja će u vrhu tema imati Kosovo i očekuju sređivanje političkih prilika i novu vladu Srbije. Ali, kako je evropski blok već odbio Euleks, a ministar spoljnih poslova pridobija nove partnere u UN, jasno je da Rusija i Srbija nastaviti da prolongiraju i sprečavaju tu misiju - ocenio je Ilić.

Pravni savetnik srpskog pregovaračkog tima Duško Čelić istakao je juče za Glas da je ključna uloga kosmetskih Srba. Ako pruže organizovaniji i trajan otpor, Unmik neće moći odmah da prepusti nadležnosti Euleksu.
- Postoje neke naznake da će vremenom ipak doći do smene, odnosno da su planovi zaista takvi. Šef Unmika u nekim uredbama daje instrukcije koje ukazuju da misija ne bi trebalo da ostaje duže od juna. Takođe, indikativno je i to što su SAD baš u junu predsedavajuće u SB UN. Međutim, Unmik ne može da se povuče, a da to ima pravnu osnovu jer SB u ovom odnosu snaga ne može da donese novu rezoluciju. Ako se Srbi budu jače opirali, smena će ići fazno, što će podelu Kosmeta koje je sada „de fakto“, uvesti u neku vrstu formalne podele - istakao je Čelić.