utorak 12. februar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Ekološka katastrofa

U nedavnom snežnom nevremenu Kina je izgubila oko 10 odsto šuma

Ekološka katastrofa

U zimskim nepogodama, najvećim u poslednjih pola veka, šumsko bogatstvo Kine ostalo je siromašnije za 17,3 miliona hektara

Samo tri sedmice bilo je dovoljno da snežna nepogoda ostavi neizbrisiv trag na licu ove mnogoljudne zemlje. Kinesko ministarstvo za šumarstvo saopštilo je da je deset odsto kineskih šuma izgubljeno. Oko 17,3 miliona hektara pod raznovrsnim drvećem potpuno je uništeno. Nepogode su pogodile polovinu kineskih provincija, a u onima koje su najteže stradale gotovo 90 odsto šumskog bogatstva otišlo je u nepovrat.

Krajem prošlog meseca kada su oluje i mrazevi malo posustali, stručnjaci su bili u prilici da pogledaju pustoš i daju prve procene štete. Smatra se da iznosi oko 16,2 milijardi junana (približno 2,2 milijarde dolara). To je najnoviji podatak, a stručnjaci napominju da će ova suma nakon detaljnijih analiza biti znatno uvećana.

Kinesko ministarstvo šumarstva posebno ukazuje na sekundarne posledice katastrofe koje će doći sa toplijim danima. Naime, smrznuta i izumrla stabla mogla bi da u toplijim danima budu obuhvaćena šumskim požarima koji su česti u toj zemlji

S obzirom na to da geografski položaj najteže pogođenih provincija pogoduje šumskim požarima tokom aprila i maja, ministarstvo je dalo nalog lokalnim vlastima da preduzmu vanredne mere opreza, pojačani nadzor i pripremu sredstava i ljudi za gašenja.

Inače, tokom januara Kina je u godišnjem planu razvoja šumarstva predvidela sadnju 2,5 milijardi sadnica.

Odumiranje deset odsto šumskog bogatstva Kine izazvaće niz propratnih pojava, među kojima su najozbiljnije promena odnosa flore i faune, zatim socijalni konflikti, klimatske promene i prirodne nepogode poput poplava, inače veoma čestih i velikih u toj zemlji.