četvrtak 11. oktobar 2007.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Đura Jakšić na deponiji

Neslavna sudbina skulpture nekadašnjeg srpskog velikana

Đura Jakšić na deponiji

KRAGUJEVAC - Bista Đure Jakšića, jednog od najvećih srpskih slikara i pesnika 19. veka, koja je pre tri godine uklonjena iz manastirske porte na Liparu, pronađena je u utorak popodne na deponiji u Jovanovcu! Policija je bistu preuzela i odnela u Donju Sabantu, gde je Đura nekad učiteljevao, pravo u seosku kafanu. Šta će dalje biti sa bistom ne zna se, tek Kragujevčani u šali kažu da je kafana Đurina sudbina, pa je red da se u kafani pesnik konačno i skrasi.

Pre tri godine, iz porte manastira u zaseoku Lipar, uklonjena je bista poznatog pesnika na zahtev oca Save, igumana manastira Svetog Georgija, koji je smatrao da joj nije mesto u manastirskoj porti jer je „Đura bio razvratnik i neznabožac“.

U Donjoj Sabanti svojevremeno je učiteljevao Đura Jakšić i tu je stvarao jedan od najlepših ciklusa svojih pesama - „Na Liparu“. U dvorištu ruševina škole koja je bila zajedno sa crkvom, godinama su se okupljali mladi stvaraoci Đuri u čast, a u okviru manifestacije „Liparski sabor“. Dolazilo je i mlado i staro, likovni stvaraoci, pesnici, književnici. Onda je odlukom episkopa šumadijskog vladike Jovana crkva proglašena manastirom i „cela stvar sa Đurom i njegovom bistom“ je „uozbiljena“. Došlo je do nesporazuma između organizatora „Liparskog sabora“ i igumana oca Save, pa je umesto u crkvenoj porti, manifestacija izmeštena na poljanče petnaestak metara od manastira. Otac Sava je zamerio što su slikarke u pantalonama, a ne u suknji.

Dok su Kragujevčani raspravljali da li je Đurina bista kulturno dobro ili ne i gde treba da bude, spomenik pesniku je nestao. Putešestvije Đure Jakšića ipak je pri kraju. Od deponije na Jovanovcu, pa preko seoske kafane, možda ipak svoje mesto nađe u dvorištu škole koja nosi njegovo ime.