utorak 11. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mogući novi napadi

Na današnji dan pre sedam godina grupa operativaca Al kaide napala Ameriku

Mogući novi napadi

Strah od terorizma širi se i Evropom, naročito posle nedavnih hapšenja dveju grupa terorista u Danskoj i Nemačkoj

Obeležavanje šeste godišnjice terorističkih udara na SAD praćeno je upozorenjima da svetu prete novi bombaški napadi, sa čim se slažu i američki predsednik Džordž Buš i vođa terorističke mreže Al kaide, Osama bin Laden.

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majkl Hejden ocenio je da je u toku rat globalnih razmera i da, uprkos mnogim preventivnim merama, SAD ostaju glavna meta Al kaide. - Mi smo u oružanom sukobu sa Al kaidom - rekao je Hejden pošto je Osama bin Laden saopštio da su „SAD ranjive“ i zapretio novim napadima.

Strah od terorizma širi se i Evropom, naročito posle nedavnih hapšenja dveju grupa terorista u Danskoj i Nemačkoj, koje su se pripremale da „obeleže“ 11. septembar 2001, kada su teroristi Al kaide ubili u Americi više od 3.000 civila. - Svi izvori nam signaliziraju da Evropi prete novi teroristički napadi - potvrdio je prošle sedmice komesar EU za pravdu i unutrašnje poslove Franko Fratini. Ukazujući na to da su opasnostima najviše izložene Nemačka, Velika Britanija, Belgija, Italija i Španija, Fratini je rekao da je potrebno brzo raditi na jačanju antiterorističkih mera na čitavom kontinentu. Dodatna nevolja za EU je najava baskijske organizacije ETA da će nastaviti napade u Španiji, pošto su njeni predstavnici nezadovoljni tokom mirovnih pregovora s vladom premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera.

Od 11. septembra 2001, kada su napadnuti NJujork i Vašington, SAD su pokrenule globalan rat protiv terorizma, čiji je glavni cilj bio uništavanje Al kaide. U funkciji toga bile su i agresije na Avganistan, gde je režim talibana pružao utočište Bin Ladenu i njegovim saborcima, i na Irak, čiji je lider Sadam Husein bez ikakvog dokaza označen kao jedan od sponzora terorizma. Rezultati tog delovanja su, prema opštim ocenama, ispod očekivanja i nesrazmerno majušni u poređenju sa ogromnim količinama utrošenog novca i angažovanjem obaveštajnih i bezbednosnih službi. Stručnjaci se slažu da Al kaida ne samo da nije uništena, već je još jača nego na početku antiterorističkog rata, s korenima i tamo gde ih nije imala na početku veka. Dokazi za to su udari terorista na vrlo širokom frontu, od Evrope do Australije. Na spisku gradova u kojima se ginulo od podmetnutih bombi su London, Madrid, Kazablanka, Šarm el Šeik, Istanbul, Moskva, NJu Delhi, Karači, Džakarta, Sidnej...

GENERAL PETREUS PODNOSI IZVEŠTAJ

Komandant američkih snaga u Iraku general Dejvid Petreus počeo je juče, po našem vremenu kasno sinoć, da nadležnom odborom Kongresa podnese ključni izveštaj o napretku u Iraku, javlja Rojters. Do zaključenja ovog broja Glasa javnosti detalji njegove izjave još nisu bili objavljeni, ali strane agencije najavljivale su da će Petreus tražiti od kongresmena da ne čine radikalne zaokrete u američkoj politici u Iraku i da odluku o povlačenju dela trupa odlože za bar šest meseci. Izveštaje o Iraku podneće i američki ambasador u Bagdadu Rajan Kruker. Uoči njihovog izlaska pred Kongres, premijer Iraka Nuri al Maliki izjavio je da je njegova vlada sprečila izbijanje građanskog rata i ponovio obećanje da će pomiriti šiitsku većinu i sunitske Arape. Al Maliki je, takođe, rekao da iračke snage još nisu kadre da održavaju bezbednost u zemlji.

Iran i Avganistan, koji se i dalje smatraju uporištima Al kaide, ostaju najkrvaviji poligon sukoba terorista i onih koji bi da spreče njihove svakodnevne krvave pirove sa desetinama ubijenih, pretežno civila. U SAD, ali i na drugim stranama, rašireno je uverenje da su metode primenjivane u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, kao i nastavak strane intervencije u Iraku i Avganistanu podstakli regrutovanja novih terorista. Slike iz Abu Graiba i zatvora u Gvantanamu ozlojedile su mnoge ljude, pre svega u islamskoj populaciji, iz koje stiže većina Bin Ladenovih džihadista.

Novost je to što su se Al kaidi priključili ljudi koji su, iz političkih i ideoloških razloga, prešli u islam i iskazali spremnost da učestvuju u terorističkim akcijama. Nemački stručnjak za islam Martin Riksinger upozorio je da se ti konvertiti ne zadovoljavaju lakim dozama islama, već žele da deluju radikalno, „kako bi se dokazali“.

Nema sumnje da je bujanju terorizmu sklonih grupa doprinelo i ranije vrlo izraženo nejedinstvo sveta u odnosu na njih. Iako je ta praksa, u međuvremenu, potisnuta, u svežem sećanju je vreme kada je Zapad, sa Amerikom na čelu, samo teroriste koji napadaju njih nazivao pravim imenom. Ostali su često ohrabrivani i pomagani, zbog čega danas imamo i situaciju da neki od njih traže i svoju državu.

Globalna borba protiv terorizma će se, svakako, nastaviti. Pitanje je, međutim, da li će ona biti plodonosna ako oni koji je predvode na pokažu spremnost da menjaju ne samo dosadašnju taktiku, nego i vlastitu politiku. Iz muslimanskog sveta stiže snažna poruka: terorizam se ne može pobediti dok traju ratovi u Iraku i Avganistanu. Adresa onih kojima je upućena dobro je poznata. Demokratska većina u američkom Kongresu odavno zamera Bušovoj (republikanskoj) vladi da je, baveći se previše Irakom, zanemarila potragu za Bin Ladenom.

Komentari

Sta kaze covek u "oruzanom sukobu sa Al-Kaidom"
To ko za vreme hladnog rata, imas neprijatelja a ne ratujes sa njim, nego se na njega vadis za sve sto ti se desi.

Zvaničnici EU i SAD kada se sretnu sa Tačijem ili Haradinajem samo što ih ne ljube tamo gde sunse ne sija, a puna im usta borbe protiv terorista, SRAMOTA i CINIZAM. Ja nisam zaboravio 1999.g. i SURDULICU,VARVARIN,NIŠ,GRDELIČKU KLISURU,PANČEVO...i to je TERORIZAM najgore vrste i zato im Bože podari još mnogo 11.septembara od strane im "prijatelja"!