utorak 11. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Makedoniju treba podeliti

Ljupčo Georgijevski zabrinut za budućnost svoje zemlje

Makedoniju treba podeliti

Bivši makedonski premijer LJupčo Georgijevski rekao je novinarima da veruje da će, bez obzira na to šta će se dogoditi sa Kosmetom, cenu platiti Makedonija, prenosi Srna.

Georgijevski je u Sozopolu na jugu Bugarske, gde promoviše svoje knjige „Grad“ i „Licem ka istini“, ocenio da se, ako Kosmet dobije nezavisnost, u Makedoniji u narednih pet godina, a možda čak i za godinu i po, može očekivati „bum šiptarskog ekstremizma“. On je dodao da ga zabrinjava to što u Makedoniji niko ne želi da raspravlja o tom problemu - „glavni igrači spavaju i ne vide problem koji nailazi poput cunamija“.

Bivši premijer je, kako prenosi skopski Utrinski vesnik, izjavio i da je Makedonija „de fakto federalna država“ i da „treba da bude podeljena i iz nje treba da se izdvoje Tetovo, Debar i Gostivar, koji su čisto šiptarski“, uz ocenu da su Struga i Skoplje „upola albanski“.

Albanci u Makedoniji osnovali su novu stranku - Demokratsku uniju Albanaca (DUA), prenosi Tanjug. - Totalitarno delovanje aktuelnih političkih partija i neprincipijelno zapostavljanje nacionalnih interesa učinilo je položaj Albanaca veoma teškim. S takvom logikom, ne možemo ni da sanjamo o integraciji u evroatlantske strukture - rekao je predsednik novoosnovane stranke Bardilj Mahmuti, bivši član jedne od partija u makedonskoj vladajućoj koaliciji, prenela je MIA.

Inače, pretprošle noći makedonski policajac je ubijen, a dvojica njegovih kolega
su ranjena kad je na njihovo patrolno vozilo otvorena vatra u oblasti naseljenoj Šiptarima na severu republike, blizu granice s Kosmetom. U saopštenju je navedeno da je ubijeni policajac bio Albanac, komandir lokalne policijske stanice, preneo je Rojters.

Ključne reči: