Glas Javnosti

Proradila investicija vredna više od 2 miliona evra na Divčibarama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Divčibare su konačno dobile novi rezervoar, čime je povećan kapacitet i rešeno pitanje vodosnabdevanja na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja.

Radovi su počeli 2022. godine, a sredstva u iznosu od 2,5 miliona evra su obezbedjena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja.
Nove bušotine rešile višedecenijski problem nedostatka vode

Član Gradskog veća Vladimir Blagojević podseća da je vodosnabdevanje na Divčibarama decenijama bilo otežano, naročito u vreme zimske sezone i za praznike, kada ovo turističko mesto beleži veću posećenost gostiju.

Sada su, po njegovim rečima, na sistem vodosnabevanja priključene dve nove bušotine, jedna kod Hotela “Pepa” i druga kod odmarališta “Stevan Filipović”, “a voda koja iz njih dolazi sa dubine od 80 metara daleko je čistija i kvalitetnija nego jezerska koja se prikuplja od atmosferskih padavina i sliva površinskih rečica i koja je do sada obezbeđivala najveće količine potrebne za vodosnabdevanje Divčibara”.

Dovoljno vode i prilikom maksimalne posete gostiju

Novi sistem vodosnabdevanja u probni rad je stavljen tokom prvomajskih praznika, prilikom maksimalne popunjenosti smeštajnih kapaciteta.

- Doživeli smo i mi prijatno iznenađenje u smislu da je na Divčibarama, koje su bile prepune gostiju u tom trenutku, potrošnja bila preko 15 litara u sekundi. Ono što je bitno, jeste da smo sve vreme imali pun rezervoar. Ne treba zaboraviti da je ranije fabrika radila sa 10 litara u sekundi sa jezera, to znači da je rezervoar bio faktički protočan i visinske zone na planini nisu imale vodu. Stavljanjem dve bušotine u funkciju imali smo, pri maksimalnoj poseti, dovoljne količine vode – objašnjava direktor valjevskog “Vodovoda” Ivan Filipović i dodaje da će novi kapaciteti rezervoara biti dovoljni i za proširenje turističkih i smeštajnih kapaciteta na Divčibarama.


Divčibarska voda i dalje za tehničku upotrebu

Po njegovim rečima, pošto je ceo sistem još u probnom radu, na snazi ostaje preporuka iz septembra 2022. godine da se voda na Divčibarama ne preporučuje za piće zbog fizičko-hemijske neispravnosti.

- Trenutno ispitujemo vodovodnu mrežu i voda je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode u internim analizama JKP “Vodovod” koje se obavljaju svakodnevno na nekoliko tačaka na mreži. Dok ne podesimo sve parametre odnosa sirovih voda koje se mešaju, ostaje preporuka koja je trenutno na snazi. Nakon što iz Zavoda za javno zdravlje stigne potvrda analize vode promenićemo preporuku o čemu ćemo obavestiti potrošače – kaže Filipović.

Na Divčibarama će, uz to, stalno biti prisutna ekipa preduzeća od 12 zaposlenih koja će se starati o kompletnom sistemu vodosnabdevanja ovog turističkog centra.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR