subota 11. avgust 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Zoran Lutovac (Crnogorac se vraća kući)

KO JE OVAJ ČOVEK?

Zoran Lutovac (Crnogorac se vraća kući)

POČETAK - Rođen je 6. avgusta 1964. godine u Beogradu.
DETINJSTVO - Dečačke dane proveo je u srpskoj prestonici, gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Lutovčeva majka radila je kao učiteljica, dok se otac bavio preciznom mehanikom. Inače, otac budućeg ambasadora u Podgorici rođen je u Beranama, ali je rodno mesto napustio još u mladosti. Porodica Lutovac poreklom je iz crnogorskog sela Lutovo, po kome je i nastalo njihovo prezime.
NACIONALNA PRIPADNOST - Srbin
VERSKA OPREDELJENOST - Pravoslavac

OBRAZOVANJE - Po završetku srednje škole, upisao je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gde je diplomirao 1988. godine, a na istom fakultetu 1994. godine stekao je i titulu magistra. Tokom postdiplomskih studija (1993. godine) bio je stipendista nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost u Ebenhauzenu.
KARIJERA - Lutovac je predavao studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Beogradske otvorene škole, Akademske obrazovne mreže, Otvorenog Univerziteta u Subotici, Univerziteta u Sofiji, kao i polaznicima Letnje škole "Politea". Bio je član UO Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva od 2001. do 2004, a u istom periodu i na čelu UO Instituta za evropske studije. Koordinator je za projekte u fondaciji "Fidrih Ebert" od 2000. godine.
Lutovac je bio savetnik u izbornom štabu predsedničkog kandidata DOS-a Dragoljuba Mićunovića, a na mestu savetnika za politička pitanja pokojnog premijera Zorana Đinđića radio je od Đinđićevog stupanja na čelo vlade do njegovog ubistva. Bio je član ekspertskog tima za donošenje Zakona o nacionalnim manjinama 2001, ekspertskog tima Vlade Srbije za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore 2001-2002. godine, a u isto vreme i stručni konsultant Komisije za pisanje Ustavne povelje SCG. Tu funkciju obavljao je i u Komisiji za donošenje novog Ustava 2003. godine. U Koordinacionom telu za Kosmet radio je od 2001. do 2003. Naredne godine prešao je na mesto koordinatora za Ustav u timu predsednika Srbije. U isto vreme bio je i njegov specijalni savetnik, a u kabinetu Borisa Tadića vršio je i dužnost predsednika Saveta za odnose sa građanskim društvom. Posle sednice vlade 23. avgusta, trebalo bi da Lutovac, kao kadar Demokratske stranke, "poleti" u Podgoricu da bi prvi seo u fotelju čelnog čoveka ambasade Srbije u Crnoj Gori. Vladajuća koalicija o njegovom imenovanju postigla je dogovor na predlog šefa diplomatije Vuka Jeremića.

STRANAČKI ANGAŽMAN - Član je Demokratske stranke od 1996, a predsednik njenog Odbora za nacionalne manjine bio je od naredne do 2003. godine. Član je Glavnog odbora te stranke već deset godina, bio je i koordinator DS-a za ustavna pitanja od 2001. do 2003. godine, a predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava te stranke od 2004. Šest godina ranije postao je i član Političkog saveta DS, a na toj funkciji je i danas.
DELA - Objavio je knjigu "Manjine, KEBS i jugoslovenska kriza" i više od 30 članaka u domaćim i stranim stručnim časopisima ili zbornicima iz oblasti međunarodnih odnosa, ljudskih i manjinskih prava i političkih odnosa u Srbiji i regionu.

ZANIMLJIVOSTI - Lutovac koji važi za vrsnog politikologa i jednog od najboljih političkih analitičara u Srbiji, saradnik je i beogradskog Instituta društvenih nauka. Od 2001. do 2004. godine bio je na direktorskoj poziciji u Fondu "LJuba Davidović", a tokom svoje karijere organizovao je više desetina okruglih stolova, stručnih rasprava, javnih debata, letnjih škola...
Oženjen je i otac je dvojice dečaka Alekse i Milana.

Komentari

Ne moze crnogorac, da zastupa prava Srba. Samo Srbin moze da bude na vodecim, kljucnim pozicijama. Dotle nema napretka. U Irskoj niko nije na bitnoj funkciji, narocito ne u vladi , ( mogu samo da prodju ulicom i to na odstojanju od drzavnih institucija ),ako nije cistokrvni irac. Dajte, da od zapada, jednom bar prihvatimo nesto pametno i normalno. Crnogorac neka je na funkciji dozivotno, ali u crnoj gori. Sikaniranja, vredjanja, psovanja, batinanja i vredjanja, Srba od strane crnogoraca, su u crnoj gori na svakom koraku. Napisite istinu o tome, ne zamagljujte vise oci narodu.

Moze crnogorac da zastupa gde god on hoce. Vidis da ovaj covjek po nacionalost je deklarisan kao Srbin. inace on je moj rodjak . ja sam crnogorac on je srbin i to nema veze ko ce biti u politici. Ako on dobro vrsi svoj posao nema ondak cemu da se prica.

Bez obzira na datum komentara, vidis da je idiot kome fale dva zuba u glavi.:) , verovatno mu je bitno poreklo jer i sam ima svoje necisto i nerazjasnjeno.