subota 11. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Svedok protiv Delića ne može u Holandiju

Svedok protiv Delića ne može u Holandiju

BEOGRAD - Holandske vlasti, kako Glas saznaje, onemogućile su Ali Hamadu, bivšem oficiru Al kaide, pojavljivanje pred Haškim tribunalom, gde je prošlog meseca trebalo da svedoči u postupku protiv bivšeg generala Armije BiH Rasima Delića. Uprkos insistiranju Međunarodnog krivičnog tribunala, vlasti u Holandiji žestoko su se usprotivile njegovom ulasku u zemlju, pa će se stoga, kako tvrdi Hamad, celo sudsko veće Tribunala u Hagu, tužioci, optuženici, njihova odbrana i posmatrači početkom septembra „preseliti“ u Sarajevo, kako bi omogućili Ali Hamadu da učestvuje u nastavku suđenja.

- Prošlog meseca trebalo je da se pojavim u Hagu kako bih izložio svedočenje na suđenju Rasimu Deliću. Međutim, pošto je Holandija otežavala mogućnost mog ulaska na njihovu teritoriju, iz Tribunala mi je saopšteno da će ovim povodom celo sudsko veće iz Haga doći u Bosnu - rekao je za Glas Ali Hamad.

Kako saznajemo, kompletna „svita“ Haškog tribunala, tokom saslušanja Ali Hamada, koje bi trebalo da traje tri do četiri dana, biće smeštena u jednoj od prostorija državnog suda u Sarajevu, a posle toga vratiće se u Hag, gde će isti proces biti dovršen.
Međutim, u Haškom tribunalu juče nisu mogli da potvrde ovu informaciju, pod izgovorom da „o ovom slučaju nisu obavešteni“.

- Ne znam ništa o tome što pričate. Ne sumnjam u to da vam se Ali Hamad obratio, ali o tome jednostavno do sada nisam informisan - bilo je sve što smo čuli od portparola Tribunala Refika Hodžića.
Ali Hamad je, kao pripadnik Al kaide, učestvovao u građanskom ratu u BiH. Bio je oficir za kontranapad ove terorističke mreže, ali je iz te organizacije istupio posle napada u SAD 11. septembra 2001, a zatim je postao učesnik kampanje u borbi protiv terorizma. Oženjen je državljankom BiH sa kojom ima dvoje dece, a trenutno je na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom domu „Zenica“ zbog postavljanja i aktiviranja auto-bombe u Mostaru. Tokom boravka u KPD „Zenica“ Ali Hamad je napisao autobiografsku knjigu u kojoj bez zadrške govori o svom životu, o Al kaidi, akcijama i zločinima ove organizacije u BiH i ostatku sveta, ali i svojoj savesti i pokajanju. Bilo je najavljeno da će svedočiti u postupku protiv bošnjačkog generala Rasima Delića, o zločinima počinjenim nad srpskim i hrvatskim civilima tokom rata u BiH.

Ključne reči: