subota 11. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Stefan Prvovenčani"piscu Danku Popoviću

Pisac "Knjige o Milutinu" nagrađen za doprinos nacionalnoj kulturi

"Stefan Prvovenčani"piscu Danku Popoviću

Popović je najautentičniji pisac Srbije i srbijanskog seljaka, a njegova "Knjiga o Milutinu" je književna paradigma srpskog stradanja i uništavanja svega što je autentično i nacionalno

BEOGRAD - Književnik Danko Popović dobitnik je visokog priznanja "Stefan Prvovenčani" koje se dodeljuje za trajni doprinos nacionalnoj kulturi, saopšteno je juče u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije tokom predstavljanja programa Raških duhovnih svečanosti.
Prema rečima Tiodora Rosića, koji se prisutnima obratio u ime predstavnika Veća ovog priznanja, Danko Popović je najautentičniji pisac Srbije i srbijanskog seljaka.

- Ideološko-politička iskušenja, zatiranje šumadijskog sela i stradanje srpskog seljaka posle Drugog svetskog rata u središtu su tematsko-motivskih opredeljenja ovog pisca. "Knjiga o Milutinu" je književna paradigma srpskog stradanja i uništavanja svega što je autentično i nacionalno. NJegov Milutin, šumadijski David Štrbac, u svojoj autentičnosti, upisan je u slavoluk najvećih srpskih književnih junaka. On je, kako ističe Miroslav Egerić, "stvorio neku vrstu trebnika etičnosti" - naveo je Rosić.
Prema Rosićevim rečima, Danko Popović je zaslužio da ponese visoko priznanje "Stefan Prvovenčani" i da se svrsta u red dostojanstvenika ovog priznanja koje se dodeljuje za trajni doprinos srpskoj kulturi zbog onog o čemu govori.

- Svojim književnim umećem, isključivo književnim sredstvima, on se svrstao u red najvećih pisaca. Visoko delo zaslužuje visoko priznanje - zaključio je Rosić.
Sam program Raških duhovnih svečanosti počeće u utorak, svečanim otvaranjem u Domu kulture u Raškoj, posle čega će se održati "Pesničko poselo", kome će prisustvovati pesnici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, među kojima su Ranko Risojević, Radmila Lazić, Gordana Baranijašević i Slobodan Pavićević.

U muzičkom delu programa planiran je nastup hora "Kir Stefan Srbin". Istog dana u galeriji "Gradac" biće održana akademija "Jelena Anžujska", kao i izložba sa Šeste međunarodne likovne kolonije, koju će otvoriti akademski slikar Milorad-Bata Mihailović.

O dobitniku nagrade

Danko Popović (Aranđelovac, 1928), prozni i dramski pisac, objavio je knjige pripovedaka "Svečanost", "Kukurek i kost", romane "Knjiga o Milutinu", "Oficiri", "Kuća Lukića", "Gospodari", "Konak u Kragujevcu", "Svinjski ujed", "Udovica" i druga dela.

U četvrtak, 16. avgusta, biće održana tribina "Srbište", gde će publika moći da razgovara sa Grozdanom Olujić o njenoj knjizi "Jastuk koji je pamtio snove". Petak, 17. avgust, planiran je za prezentaciju filmske umetnosti. Naime, toga dana biće prikazan film i predstavljena knjiga "Brod budala brodolom", autora Vidana Papića. Filmsko-književna manifestacija biće začinjena operskim gala koncertom u okviru kojeg će nastupiti Oliver NJego, bariton, Danijela Jovanović, mecosopran i Željka Zdjelar, takođe mecosopran, a uz muzičku pratnju Nikole Rackova. U subotu,18. avgusta, na platou ispred Opštinske kuće na Kopaoniku biće otkrivena spomen-bista Milorada Miloševića Brevinjca, dok će se u Domu kulture u Raškoj istoga dana održati Tribina na temu "Večna svetlost raških freskopisa", na kojoj će nastupiti Tamara Ognjević. U drugom delu programa planiran je koncert beogradske etno grupe "Biber". Na Preobraženje, u nedelju 19. avgusta u sali Doma kulture obaviće se svečano uručenje priznanja "Stefan Prvovenčani" Danku Popoviću, a u okviru "Preobraženjskog koncerta" nastupiće braća Teofilović.

Najavivši bogat kulturni program Raških duhovnih svečanosti, direktor Centra za kulturu "Gradac" Vulić Pašalić istakao je da je budžet ovogodišnjih Raških duhovnih svečanosti oko dva i po miliona dinara, da je sav novac obezbedila lokalna samouprava, a da Ministarstvo kulture Srbije, ni prošle ni ove godine, nije finansijski podržalo manifestaciju.