subota 11. avgust 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Medalja je podvig

Predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica umeren pred EP u Španiji

Medalja je podvig

Plasiraćemo se među pet-šest reprezentacija. Imamo potrebnu agresivnost da nešto učinimo. Mislim da će to biti dodatna snaga. U svetlu te činjenice

KIKINDA - Posle brodoloma koji je seniorska košarkaška reprezentacija doživela poslednjih godina na velikim takmičenjima deo javnosti sa zebnjom očekuje učešće seniorske reprezentacije na predstojećem šampionatu Starog kontinenta (od 3. do 16. septembra). Ranko Žeravica, predsednik Stručnog saveta KSS, poziva na oprez kada je reč o učinku „plavih“ u Španiji.

- Prema mom mišljenju, plasiraćemo se među pet-šest reprezentacija. Smatram da imamo potrebnu agresivnost da nešto učinimo. Mislim da će to biti dodatna snaga. U svetlu te činjenice moguće je da Mokini izabranici prevaziđu postojeći kvalitet ekipe.

MENADŽERI KRIVI ZA OTKAZE

Žeravica smatra da uzrok otkaza mnogobrojnih igrača leži u njihovim menadžerima.
- Ubeđen sam da problem otkaza naših vrhunskih igrača nije njihova nego volja raznoraznih menadžera i savetnika klubova. Pre tri-četiri godine savetovao sam našoj košarkaškoj organizaciji da se po završetku NBA i evropskih šampionata igrači pozovu u Beograd i da im se priredi susret s trenerima, zvaničnicima naše kuće, ali i političarima. Sve su to velike zvezde. Sujeta zna i njima da proradi. Umesto važnosti koje priželjkuju, ali istovremeno i zaslužuju, napadaju ih neki treneri i javnost. Plašeći se da više ne budu poniženi oni se sada ne odazivaju.
Sve iznad petog ili šestog mesta za mene će biti veliki uspeh - rekao je predsednik Stručnog saveta KSS Ranko Žeravica.
Prekaljeni trener kaže da je razlog zašto je on insistirao da se Zoranu Slavniću poveri uloga šefa stručnog štaba je to što je nepopravljivi optimista, a reprezentaciji najviše nedostaje vedri tonovi.

- Na poslednjim takmičenjima jasno se videlo da je našim reprezentativcima nedostajao pobednički duh i odgovarajući odnos prema igri. Ubeđen sam da Moka može da im vrati samopouzdanje. Nadam se da su konačno iza nas situacije kada je loša klima vladala na relaciji trener-igrači i kada između sebe reprezentativci nisu bili na istim talasnim dužinama. Svojevremeno sam sugerisao Željku Obradoviću da ne uzme ekipu jer sam naslućivao šta će se desiti.

A desilo se to da je Obradović izgubio autoritet, što je dovelo do rezultata za zaborav. Svojim entuzijazmom Moka će sigurno promeniti atmosferu u reprezentaciji.

Žeravica smatra da je uspeh mlađih kategorija nesumnjiva potvrda da za srpsku košarku nema zime.
- Za dve do četiri godine Srbija može da ima jaku seniorsku reprezentaciju. Naši klinci moraju da se doteraju. Nadogradnja njihovih individualnih vrednosti može da se obavi samo kroz program reprezentacije - zaključuje Ranko Žeravica.

Ključne reči: