petak 11. april 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Žrtve političkog sadizma EU

GLAS ISTRAŽUJE - O čemu će glasati Srbija 11. maja: Eva Ras, glumica i književnik

Žrtve političkog sadizma EU

EU ne daje prostora za naše odluke, ponaša se poput Titovih partizana-dikatatorski, njihovi lideri postavljaju svoje zahteve i ono što mene čini tužnom to je da ako bismo im udovoljili kao što predsednik Tadić ima nameru, ni to nije nikakvo jemstvo da neće posle jednog udovoljenog imperativa postaviti novi

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. maj redakcija Glasa javnosti odlučila je da pokrene seriju intervjua sa javnim ličnostima u Srbiji, raznih političkih orijentacija, u pokušaju da dođe do odgovora na pitanje o čemu će, zapravo, građani Srbije morati da se izjasne na tim izborima. Koja bi za njih opcija od dve osnovne, sadržane u formulama „I Kosovo i Evropa (EU)“ i „U Evropu (EU) samo sa Kosovom“, bila korisnija i prihvatljivija? Da bi svima bilo što lakše da izvuku prave zaključke, odlučili smo se da svim našim sagovornicima postavimo - ista pitanja.

1. Kojoj biste platformi dali prednost 11. maja: "I Kosovo i Evropa (EU)" ili "U Evropu (EU) samo sa Kosovom"?
- Ne podnosim nikakve parole. Ja sam rođena i odgajena u drugom milenijumu, živela u XX veku koji je bio pun demagoških parola, kao na primer Kenedijeva parola: "Nemojte da čekate šta bi za vas mogla da učini vaša domovina, već gledajte šta vi za nju možete da učinite!" I ova dva sadašnja slogana me na to podsećaju. Srbima na Kosovu ne treba nijedan slogan, ne traže lažne platforme, njima je potrebno naše saosećanje, dokaz zajedništva da ih nismo ostavili na cedilu. Sigurno je da se ne mogu i jare i pare istovremeno imati. Nisam političar i ne znam kako treba rešavati političke zagonetke, ali vidim da ni ovi političari koji bi morali to da znaju - ne znaju.

2. Predsedniku Borisu Tadiću i dojučerašnji koalicioni partneri zameraju da unutar svoje formule "I Kosovo i Evropa (EU)" apsolutnu prednost daje ulasku Srbije u EU. A Tadić uzvraća da su mu EU i Kosovo jednaki prioriteti. Šta je, po vašem mišljenju, prava Tadićeva pozicija i šta je u njegovom stavu dobro, a šta loše za Srbiju?

- Svima nam je jasno da su to samo političke, nevešte piruete. EU ne daje prostora za naše odluke, EU se ponaša poput Titovih partizana, dikatatorski, njihovi lideri postavljaju svoje zahteve i ono što mene čini tužnom to je da ako bismo im udovoljili kao što predsednik Tadić ima nameru ni to nije nikakvo jemstvo da neće posle jednog udovoljenog imperativa postaviti novi. U Bukureštu, ovih dana, ulazak Makedonije u NATO odložena je zbog zahteva da promeni svoje ime, pa će tek posle razgovarati o daljem postupku. Budite to što niste, pa ćemo vas primiti!

3. Imaju li pravo Tadićevi oponenti kad tvrde da će se "i Kosovo" iz formule "I Kosovo i Evropa (EU)" faktički svoditi na pasivno ritualno ponavljanje da Beograd ne priznaje i nikada neće priznati "državu Kosovo", uz uzmicanje pred realnim izrastanjem druge albanske države i propuštanjem prilika da se parira i onome čemu bi i slaba Srbija mogla parirati?

- Gospodin Tadić je dramska ličnost i ja bih volela da ne doživi katastrofu glavnog junaka jer koliko ja shvatam i razumem zbivanja, od njega će na kraju EU izmamiti i fatalni potpis o priznavanju nezavisnosti Kosova. Ubediće ga da je to dobro za ostatak Srbije, za narod koji već odavno grca u bedi od raspada zemlje Jugoslavije, preko izgubljenih ratova, loše Miloševićeve politike, bombardovanja, uništene privrede. Kako će predsednik Tadić to da potpiše, ne znam, neće mu biti lako da izbegne ako bude uopšte prilike za to, jer staviti potpis na tako nešto je istorijska sramota, crno na belo, a sve vodi ka tome. On ne vidi da je žrtva političkog sadizma sa strane EU. Oteli su Kosovo, neka im je alal, ali tražiti od naših političara da priznaju novokomponovanu državu to je zaista bahatost.

4. Smatrate li realnom Tadićevu procenu da će Srbija u EU - ako joj šanse ne pokvari "antievropski blok" posle 11. maja - biti već za pet-šest godina i da je to za nju uslov uslova da ekonomski i državno ojača i da sačuva Kosmet?

- Kako sačuvati nešto što je izgubljeno?! Kosovo je već priznata država od mnogih moćnih zemalja. Ono što mene čudi to je što se u ovom slučaju granice, vlasništvo zemlje Srbije ne poštuju, što je, inače, u zapadnim državama svetinja. Neka Albanci žive na Kosovu, neka imaju samoupravu ali zemlja bi, kao vlasništvo, imovina svakako morala da ostane srpska jer je srpska u granicama Srbije. Mogu li to druge države da anuliraju, tj poništavaju svojim priznanjima? Ako je pravo vlasništa izgubljeno 1999. godine, na mali Vidovdan, kada je 8. juna potpisano primirje između NATO alijanse i tadašnje krnje, treće Jugoslavije ili već koje, kako se zvala, svejedno, zašto nisu tada proglasili da je ona izgubila rat i da shodno tome gubi i deo svoje teritorije kao što je 1920. godine Trijanonom Mađarskoj oduzeto dve trećine teritorije i gledajte čudo oni od tada oplakuju svoju zlu sudbinu, a od nas se traži da se, instant, odreknemo i tuge i teritorije. Da budemo iznad toga, mi smo nebeski narod, pobogu, mi smo gubitnici za nas ne važe granice i zakoni kao za zapadni i ostali svet. Mađari u matici su već ušli u EU, one trećine teritorije koja im je ostavljena kao država, a i oni zajedno sa onima na otcepljenim teritorijama u Rumuniji i u Vojvodini - 98 godina nikako da se pomire sa odlukama Trijanona! Ako je Mađarska matična zemlja Mađara, Kosovo je Srba! To sa sobom nosi i neke pravne posledice, konstitutivni narodi, nacionalne manjine koje ne bi trebalo ignorisati. I dok njihovi političari za svaki savet trče prvo u Budimpeštu, umesto u Beograd, u nadi da će Mađarska pomoći i Mađarima izvan svojih granica, što svesrdno i čini, u isto vreme se zajedno sa EU zgražavaju nad pomoći Srbije kosovskim Srbima i nalaze mali milion zamerki i razloga da to spreče. Živimo u istorijskim lažima i falsifikatima.

5. Ako Srbija bude u EU bar 2013. i tako istinski ojača, hoće li joj to biti dovoljno da povrati Kosmet? Koliko će Srbija time realno poboljšati svoje šanse, s obzirom na to da joj Brisel može tražiti i priznavanje "države Kosovo", a Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija teško da su priznavale Prištinu da bi uzmakle pred Srbijom koja će, čak i ojačana, biti evropska veličina trećeg reda?

- EU ima većih problema od Srbije i Kosova, a mi smo im uzgredna briga, što mene takođe vređa, da nam čine zla sasvim površno i ne misleći o nama. Voleli bi Tursku da prime pre svega, jer je ona na granici sa Azijom i stoga bi bilo bolje da je članica EU, nego da se prikloni nekim drugim, dalekim državama, da postane neprijatelj umesto da je prijatelj, ali ako Tursku prime onda će EU prestati da bude hrišćanska zajednici, prevagnuće islam! O tome nagvaždaju već godinama i izmišljaju razloge kako bi ih držali u neizvesnosti kada će ih primiti. Hiljadu članaka na tu temu možete pročitati na Internetu, nisam ja paranoična.

6. Plaši li vas to što se Priština i Tirana u Vašingtonu i Briselu očito bolje kotiraju od Beograda, a samim tim i mogućnost da Priština pre Beograda uđe i u EU i u NATO i da demokratska Srbija ostane kratkih rukava i ako 11. maja pobedi Tadićeva izborno-istorijska platforma "I Kosovo i Evropa"?

Revolucije nije bilo

- Teško da je moja generacija mogla već zaboraviti da izbori na ovim prostorima, koliko ja pamtim od kraja Drugog svetskog rata do danas, nikada nisu bili ni časni, ni čestiti. Nisu bili ni za vreme vladavine Titovih partizana kada je celo biračko telo 100 odsto moralo da izađe na glasanje, a kako smo glasali to su drugovi cifrali kako su hteli. Sve je ostalo po starom, Srbija nije ni sada pravna, a ni pravedna država. Znamo da je Slobodan Milošević zapravo pao, što se tada, uz talasanje ogromnih narodnih masa, i dokazalo da je lažirao izbore što nikako ne znači da ovi posle njega nisu, da je sve uvek ispravno. Što nije pukla tikva meni nikako ne znači da sam izabrane ja izglasala, da je moj glas bio od bilo kakvog značaja. Tvrdim, još od 6. oktobra 2000. godine da se sistem 5.oktobra 2000. nije promenio. Moj argument sada neki nazivaju paranojom, da sam žrtva teorije zavere, ali 6. oktobra sam gledala na TV Pink čuvenu emisiju posvećenu Slobodanu Miloševiću, gde je između ostalog doslovce rekao kako ga je dan pre toga posetio Vojislav Koštunica, tada DOS-ov lider i da mu je ON, Slobodan Milošević, čestitao na pobedi. Pitala sam se kako je to moguće da je Koštunica otišao u rezidenciju svrgnutog predsednika?! Pitala sam se - zašto? A odgovor se sam nametao, narod je igrao komendiju što bi se reklo, a oni su se bez naroda dogovorili, napravili sramni dil! Dakle revolucije nije bilo, nije bilo ni svrgnutog predsednika, sve je ostalo po starom samo su se vlasnici fotelja promenili i neki se izborili za svoja nova zaduženja. To sam odmah i izjavila u nekoj TV emisiji na B-92. Nisam bila ništa pametnija od drugih, moja je vrlina uvek samo u tome što umem da imenujem to što vidim. Vreme je kasnije pokazalo da sam bila u pravu i da tobožnji civilizovani gest lidera DOS-a nije doneo željene rezultate, svi smo bili izigrani i prevareni, a to se kasnije dokazalo i na očevidnom primeru kad je Koštunica Miloševićevu partiju uzeo u svoju koaliciju da bi opstao na vlasti.

Potresna uloga

8. Povećava li Srbija sa premijerovim „kontragardom“ - koliko god trenutno i u nekoliko narednih godina (i bez svoje krivice), kvarila odnose sa Briselom i Vašingtonom - šanse da u bližoj budućnosti sigurnije povrati Kosmet? Čuva li njime, kako tvrde iz DSS-a, bolje istorijsku tapiju da to učini pri promenjenom, povoljnijem odnosu snaga u svetu?
- Ja o tome mislim sledeće, da je premijer imao tu nesreću da izgubi Kosovo, žalim ga zbog toga. To je potresna uloga da se za vreme njegove vladavine to desi, a desilo se. Samo Bog zna kad će Srbija povratiti Kosovo. Moje je da verujem da će se to jednom desiti, kao što su se i Jevreji posle skoro dve hiljade godina vratili na Svetu zemlju. Molim se da povratak na Kosovo Srbima kraće traje.

- Smatram da je Kosovo već primljeno u EU, to je samo pitanje kratke stanke kad će biti i zvanično. Pa EU je priznala Kosovo, ne znači li to da će ga priviti i na grudi? Ne bih ja, bez da trepnem, tvrdila da je Srbija demokratska zemlja. Sve političke stranke previđaju da ima onih drugih koji nisu istomišljenici sa njima, neprekidno kinje narod, koji je već na izmaku snaga potpuno rastrgnut, osiromašio. Ukinute su komunističke privilegije iz vremena kad je sve bilo naše, kad nije bilo privatnog vlasništva, kad nismo primali plate koje smo zaradili, nego je lečenje i školovanje bilo besplatno, koji se sada plaćaju, penzije su nedovoljne za opstanak, a nezaposlenost golema, pustili su strane banke da preplave Srbiju i da iscede od građana ono malo što im je preostalo. Na sve strane smo pusti gubitnici. Po meni to nisu odlike demokratske vladavine. Bog nam je na pomoći da uopšte preživimo ova opaka vremena. Sve to nema veze sa 11.majom, 11. maj nema veze! Kakvi novi izbori, šta oni mogu da promene? Ako vlada treba da padne kad hleb poskupi, sigurna sam da u ovakvim zlim vremenima nije smela da padne, već su oni koji upravljaju zemljom umesto izbora morali da ostanu na svojim položajima i brinu da zemlja ostane na nogama, da ne potone u beznađe.

7. Politički konkurenti i kritičari Vojislava Koštunice već zvone na uzbunu i tvrde da njegova izborno-istorijska platforma "U Evropu (EU) samo sa Kosovom" Srbiju dodatno svađa sa EU i SAD i da joj oduzima šansu da ekonomski i međunarodno ojača i tako ojačana "iz Evrope" povrati Kosovo u svoj ustavno-pravni poredak. Šta smatrate prednostima, a šta slabostima i minusima premijerovog "garda"?

- Nije preko noći došlo do nesreće Srbije, svim političarima zameram što nisu videli kuda vodi njihova politika odlaganja rešavanja sudbonosnih odluka. Svima je godilo da igraju neodlučnog Hamleta, zaboravivši kuda to vodi.

8. Povećava li Srbija sa premijerovim "kontragardom" - koliko god
trenutno i u nekoliko narednih godina (i bez svoje krivice), kvarila
odnose sa Briselom i Vašingtonom - šanse da u bližoj budućnosti
sigurnije povrati Kosmet? Čuva li njime, kako tvrde iz DSS-a, bolje
istorijsku tapiju da to učini pri promenjenom, povoljnijem odnosu snaga
u svetu?

- Ja o tome mislim sledeće, da je premijer imao tu nesreću da izgubi
Kosovo, žalim ga zbog toga. To je potresna uloga da se za vreme njegove
vladavine to desi, a desilo se. Samo Bog zna kad će Srbija povratiti
Kosovo. Moje je da verujem da će se to jednom desiti, kao što su se i
Jevreji posle skoro dve hiljade godina vratili na Svetu zemlju. Molim
se da povratak na Kosovo Srbima kraće traje.

9. Rizikuje li Srbija i šta sa formulom "U Evropu (EU) samo sa Kosovom", s obzirom na to da je bivši nemački ambasador u Beogradu Andreas Cobel bio neoprezno iskren i dobronameran kada je otkrio Srbima dragocenu, za njih zabranjenu, istinu da će u EU biti najranije 2025?

- Prema mome mišljenju, do 2025. godine bi Srbija morala da se osloni na sebe, a ne da očekuje pomoć spolja od EU, trebalo bi da krenemo svi ponaosob makar korpe da pletemo od žalosnih vrba, da skupljamo jaja koja bi koke snele, da prasiće gajimo u debele svinje da ih pustimo da se razmnožavaju, da obrađujemo njive makar kopali motikama umesto savremenim mašinama, da se svi udružimo i uzmemo od zemlje što nam ona daje, možda bismo mogli i da se proslavimo jer nama EU još ne prebrojava čokote u vinogradima i ne zabranjuje kao svojim članicama da sadimo novu lozu. Ima dosta posla i bez EU od kojeg bismo svi imali hleba da jedemo, a i ponešto preko hleba jer, kako reče Gospod: "... brašna će uvek biti u džaku i ulja neće nestati iz testija dok vam šaljem dažd na zemlju."

10. Rizikuje li Srbija sa premijerovim "kontragardom" da ponovo bude (i bez formalnih sankcija) državno i ekonomski izolovana i kažnjavana?

- Dugo smo proučavali marksizam sa Titovim partizanima i sad smo došli do duvara, postali smo moćni jer više nema šta da izgubimo. Ogulila nas je loša politika. Imamo sve jer nemamo ništa! Naši su političari doveli donde da nam više ništa ne mogu uzeti, mogu samo da nas daruju ili da nam pljunu pod prozor.

11. Koliko su zasnovana strahovanja-upozorenja da Srbija na Koštuničinom putu rizikuje da ostane i bez Kosova i bez Evrope (EU)?

- Velike su to reči, šta god EU da radi, šta god Evropa da odluči, mi jesmo u Evropi, samo pogrom može da nas zbriše. Balkan je Evropa, mi smo na Balkanu, to ne zavisi od odluke EU.

12. Biraju li Srbi između formula "U EU po svaku cenu" i "Kosovo (Srbija) po svaku cenu? Može li se takav izbor izbeći, vredi li Kosmet novih stradanja cele nacije? Imaju li današnje srpske generacije pravo da se zarad "boljeg života" odreknu najbitnije teritorije svog duhovnog i nacionalnog identiteta?

- Već sam napomenula, naši političari oduvek trguju izborima, a žvake poput onih kako nam je život bio čaroban u Titovoj diktaturi kod mene ne pale, jesmo imali pasoše i ceo svet je Tita podržavao u tome da ugnjetava narode i narodnosti u njegovoj federaciji, ali mnogi od nas ni tada nisu dalje od svojih taraba stizali. Da biste putovali po belom svetu, morali ste i tada da imate i pun buđelar, što nije bio slučaj sa većinom od nas i tada su putovali oni koji i sada putuju... Dobro, sada idu njihovi potomci koji su se dobro nafatirali blagodetima svojih privilegovanih, crvenih predaka.

13. Koga će naredne srpske generacije i nacionalna istorija proklinjati - one koji su uvereni da treba ići u EU po svaku cenu ili one koji su za Kosovo (Srbiju) po svaku cenu?

- Prema patrijarhalnim vaspitnim merama, svako dete uče da brine o sebi, da stvori sam sve što mu je potrebno, i na Zapadu je tako. Deca milionera su među najboljim đacima jer ako ne bi imali visok prosek ne bi mogli da se zaposle u fabrikama svojih bogatih očeva. Naša deca ni u kom slučaju nisu gora od njihove, a izgleda da ova generacija njima ostavlja u zadatak da uvedu Srbiju u EU ako ona sama ne skikne do tada. Danas se još ne nazire da li ćemo skoro u EU, to sada zavisi isključivo od EU, a ne od naše volje, možemo mi to po svaku cenu da želimo, ipak će oni odlučiti, a da se ponižavamo mislim da nije preko potrebno. Ima li većeg poniženja nego što traže od nas da priznamo državu koju su oni stvorili na našem imanju?!

Ključne reči:

Komentari

Nema u politici sadizma, u politici se sve radi sa racunicom. Ali je tacno da politicari koriste i sadiste da bi ostvarili svoje ciljeve, tacno je i da je Srbija okruzena "sadistickim susedima".
Sudbina Srbija je zapecacena davno pre nedavnih Kosovskih dogadjaja:
Negde iza zatvorenih vrata, tvorci novog Evropskog poretka, su odlucili (davno pre nego sto je Titova Jugoslavija rasturena) da se Srbija kao drzava “U”stroji i Srpska nacija DeNacionalizuje- po svemu prilozenom izgleda da su zasada u svemu tome dosta uspesni.
Dokaza je za ovu gornju tvrdnju tako puno. Pored cuvenog Vimerovog pisma Srederu (2000-te), u kome izvestava o odluci Bratislavske Nato konferencije da se Srbija drzi van Evropske integracije; Postoje i drugi dokumenti. Jos 1984 Reganova administracija je oznacila kao strogo poverljiv dokumenat “NSDD 133”, koji razradjuje strategiju unistenja “Srpski dominirane” Jugoslavije, u vreme kada su ocekivali Titov bioloski kraj.
Razlog je bio Vojni- Stalno Nato prisustvo na Balkanu , i Politicki- Likvidacija Jugoslavije kao najuspesnijeg modela socijalizma u to vreme. Nedavno je, u tom kontextu, Zbigniew Brzezinski (koji je bio u Reganovoj administraciji) izjavio da je Srbija jedan od zadnjih Bastiona Nezavisnosti, i da je treba drzati pod “opsadom” i “paralizovanu”. U tom smislu se zalagao za tajne obavestajno-subverzivne aktivnosti prema Srbiji i uspostavljanje trajnog Americkog vojnog prisustva na Kosovu, kao i trajnog Nemackog prisustva u Hrvatskoj. Inace, Nemacki nezvanican stav prema Srbiji je najbolje odslikan u izjavi (2000-te) Klausa Kinkela, doskorasnjeg direktora BND-a (Nemacke obavestajne sluzbe) da Srbiju treba naterati da kleci!
Brzezinskov stav se uklapa sa doktrinom Nato sila, usvojenom neposredno posle Napada na Irak 2003-ce. Tada je svet prakticno podeljen izmedju Zapadnih “Demokratija”, na dve zone vojne odgovornosti (antante):
Anglo/Americka bi bila u granicama (pribliznim) stare Britanske Imperije, i
Franco/Germanska bi obuhvatala granice (priblizne) starog Rimskog Carstva.
Americka vojska je u tom smislu formirala dve regionalne vojne komande za strategijsku podrsku u obe zone: CENTCOM za potrebe Anglo/Americkog bloka, i EUCOM za potrebe Franco/Germanskog bloka.
Krajnji cilj te imperijalisticke vojne doktrine je fizicko unistenje Nezavisnih Regionalnih Drzava kao sto su: Srbija, Irak, Iran, Pakistan, Kuba, Venecuela...- da bi se otvorio put neometanom pljackanju energetskih resursa u svim delovima sveta; kao i stavljanje dve zadnje nezavisne super-sile Rusije i Kine pod vojni “karantin.

Apsolutno tacno! Strasno mi je zao sto je jako malo ljudi koji shvataju istinu.

Predsednik treba da se odluci da li je Predsednik Republike ili DS-a. Kao Predsednik Republike, gospodin bi trebao da je predsednik svih gradjana, pa i onih 75% koji ne glasaju za DS.Predsednik treba zar ne, da se distancira i od kampanje bilo koje stranke i da radi svoj posao za koji ga je narod izabrao Ili da podnese ostavku pa slobodno nastupa u kampanji kao predsednik DS-a.

Izvinite...

o cemu se to ovde prica: nije Kostunica izgubio Kosovo. Samo je njegov maler da je priznaje (formalno) stiglo za vreme njegovog mandata.

Kosovo je izgubio Milosevic I Mira Markovic, poraz je poceo jos od 1989 - inacenjem sa zapadnim silama (sildzijama, citaj SAD), a zavrsen je 1999 - ratom koga smo (ipak) mogli izbeci a nismo mogli dobiti.

I jedno pitanje nevezano sa Kosovom: jel ikom jasno ko je potpirivao rat a onda na kraju prepustio Srpsku Krajinu Hrvatskoj. 500.000 Srba je ostalo bez doma a Hrvati moguda se dice "vojnom pobedom".

Mora da je to bio Djindjic ili Kostunica, oni su tada imali svu vlast.

Kada cemo jednom shvatiti: Milosevic je bio poguban za srpski narod - pore svega njegova spoljna politika. Te tragove cemo osecati vekovima. Ovi sada jesu lopovi i ima mnogo nasledja od Milosevica. To ne znaci da je Borka Vucic genijalni bankar - i ja bih bio genijalan da imam "sapu" nad deviznim rezrevama i mogucnost da spekulisem inlfacijom i crnim kursom od 6:30. Ljudi, setite se plata od dve marke.

Dinkic jeste preuzeo stafetu i treba da odgovara. Balavac se mnogo osilio, kao i Djelic, ali nemojte mi kovati u zvezde ljude koji su ojadili narod kraduci njegove devize kroz siromastvo i odnoseci ih na Kipar, ili ko zna gde, kao sto su Borka i njena kompanija.

Ovde stvarno nema dileme za ljude koji makar malo upotrebljavaju mozak. Strategija da se udje u EU bez Kosova da bi ga posle 'lakse odbranili' stvarno nema nikakvog utemeljenja u logici i samo budale ne vide da ce odricanje od Kosova biti uslov za ulazak u EU. Pa zar neko stvarno moze i da pomisli da bi nam dali da udjemo u EU da bi odatle branili Kosovo? To je cisto zdrava logika, dok postoji i dokaz: Cim je Tadic izjavio tu nebulozu, EU zvanicnici su odmah izjavili da ce od novih clanica zahtevati da ce potpisati da nece braniti ulaz drugih clanica.
Problem je sto je nasa privreda previse okrenuta EU i to pod hitno treba ispraviti i povezati se sa citavim svetom. Ovo je neophodno cak i da nema tekucih problema i uslovljavanja (i omalovazavanja) od strane EU zvanicnika prema Srbiji, cisto da bi se zavisnost privrede diversifikovala. To je osnovna strategija za smanjenje rizika i koristi se za svaku vrednost i investiciju.

i od 5.10.2000 pa do DANAS je ova zena cutala cekajuci da joj sazri misao ???

Ako već komentarišeš valjda bi terbalo i da pročitaš do kraja članak, žena ko da je znala da nećeš čitati pa je dala odgvor , evo pročitaj ..."Dakle revolucije nije bilo, nije bilo ni svrgnutog predsednika, sve je ostalo po starom samo su se vlasnici fotelja promenili i neki se izborili za svoja nova zaduženja. To sam odmah i izjavila u nekoj TV emisiji na B-92. Vreme je kasnije pokazalo da sam bila u pravu i da tobožnji civilizovani gest lidera DOS-a nije doneo željene rezultate, svi smo bili izigrani i prevareni, a to se kasnije dokazalo i na očevidnom primeru kad je Koštunica Miloševićevu partiju uzeo u svoju koaliciju da bi opstao na vlasti."
Slažem se u svemu sa njom, najviše me je oduševila gospodja Ras ovim rečima..."Prema mome mišljenju, do 2025. godine bi Srbija morala da se osloni na sebe, a ne da očekuje pomoć spolja od EU, trebalo bi da krenemo svi ponaosob makar korpe da pletemo od žalosnih vrba, da skupljamo jaja koja bi koke snele, da prasiće gajimo u debele svinje da ih pustimo da se razmnožavaju, da obrađujemo njive makar kopali motikama umesto savremenim mašinama, da se svi udružimo i uzmemo od zemlje što nam ona daje, možda bismo mogli i da se proslavimo jer nama EU još ne prebrojava čokote u vinogradima i ne zabranjuje kao svojim članicama da sadimo novu lozu. Ima dosta posla i bez EU od kojeg bismo svi imali hleba da jedemo, a i ponešto preko hleba jer, kako reče Gospod: "... brašna će uvek biti u džaku i ulja neće nestati iz testija dok vam šaljem dažd na zemlju."
Da su svi ovako hrabri i otvoreni kao ona, manje bi furali po bljuzgavici.

Kosovo jest ili nije presedan, ovisno o tome što ti se više sviđa i s koje strane gledaš. Ako uzmeš u obzir činjenicu da je Kosovo imalo predstavnika u kolektivnom predsjedništvu SFRJ što ga je činilo konstitutivnim elementom federacije, onda ima mjesta za argument da se Kosovo može otcjepiti pozivajući se na istu odredbu Ustava SFRJ iz 1974. o pravu naroda na samoodređenje do otcjepljenja po kojoj se otcjepila i Hrvatska i sve ostale Ex Yu republike. To bi bila bitna razlika između Kosova i nekih drugih pokrajna u svijetu u kojima se priča o otcjepljenju. E sad, opasnost tog argumenta je u tome, što ako se ide tom logikom, ispada da se sutra i Vojvodina može otcjepiti od Srbije ako se pokrajinskim vlastima tako prohtije, što bi politički za Srbiju vjerojatno bilo previše. Mislim da je ovo jedno od onih pitanja gdje stvarno ima mjesta za podijeljena mišljenja.

Sjajan ideja Glasa sa zeljom da zaviri malo sa druge strane osetljivih tema trenutka srpske drustvene stvarnosti.To je ono sto nedostaje srpskom novinarstu,naravno uz casne izuzetke.Nepodnosljivi osecaj "demokratskog" navijanja u srpskim medijima,prosto me nagoni da ne ostanem ravnodusan i na svoj nacin prokomentarisem "paranoju",kako rece postovana gospodja Eva Ras.Ali paranoja se ne odnosi na njen stav koji ce verovatno pogoditi neke iz "evropejskih" redova,nego na medijske promotere "Evrope koja nema alternativu" i njenih vrednosti.
Mozda ovo sto razmisljam i nema neke direktne veze sa tekstom,ali uzrocno-posledicne svakako ima.Evo vec neko vreme tece serijal o Titu i njegovoj tiraniji na RTS-u.Sa koliko "ljubavi" je ceo serijal samo osmisljen od strane "ugnjetenih" promotera nasusne nam istine iz tog vremena,koji evo danas u osvojenoj demokratiji smogose snage da prozvbore o tiraninu,kad vec nisu tada imali.Tako je gospodjo Ras,nista se nije promenilo od 5.Oktobra;paranoja i dalje postoji samo sto su nam ovi danas uveli novu "meku" demokratsku potrosacku religiju umesto one stare,u kojoj treba da se osecamo srecni sto smo uopste zivi kod izobilja potrosackih relikvija koje ceznjivo grabimo sa rafova novo-sagradjenih hramova u obliku hipermarketa.I gde su tu gospodjo Ras sada vec "oslobodjeni i ugnjeteni" medijski autori da posto su danas oslobodjeni tereta tiranije nesto posteno i napisu o novoj posasti zvanoj "globalizacijska pljacka" pod velom novo-stvorene religije.Pa danas ih niko valjda ne ugnjetava,postoji sloboda medija.Teorija zevere!!!..Paranoja,cinizam,hipokrizija,frustracija gospodjo Ras je naziv za sve koji se ne usudju da ista zucnu o duhovnoj i moralnoj bedi kreatora svega ovoga sto nam se "demokratski" dogadja.

Ova bakica ili je na mariuani ili se pravi Tosha. Sta je nasla za dokaz da se Milosevicev sistem nije promenio? To sto je Kostunica otisao na sastanak sa predsednikom koga je pobedio na izborima, posto je ovaj priznao da je prethodno pokusao da falsifikuje rezultate izbora! Milosevic je pozvao V.K. da mu cestita pred TV kamerama prenosenje vlasti, priznajuci prethodno laziranje izbora. Sta je Voja trebao da uradi? Da kaze, necu ti dozvoliti da mi cestitas demokratsku tranziciju? I ona sumnja u ispravnost kasnijih izbora, a sve demokratske partije u Srbiji i ceo svet NE SUMNJAJU. Ovo je politicki nezrela osoba, koja ima kosmar u glavi. Njoj se u glavi jos vrte cetnici i partizani. Moj pokojni deda, da je ziv, bi se sa njom lepo ispricao.
.
.
Sve to receno, njoj treba objasniti, da Ceda, Canak i Svilanovic nisu tako lepi i progresivni koliko ona misli, niti je Milosevic crni djavo, koliko su to njoj objasnili na CNN/CBC. Prekinuti sa diktatorskim/socijalistickim S.M. sistemom ne znaci da treba ici u drugu krajnost, po principu "sjasi Murta da uzjase Kurta", postati posluzitelj U.S.-EU, potpisati im Kosovo uz njihovu pesmu/parolu "Kosovo je davno izgubljeno", "Kosovo je slobodna, suverena, demokratska, multinacionalna drzava", NATO je bombardovao da "oslobodi" Albance, koji sad treba da opsluzuju bazu; Milosevic se odupirao invaziji preko "zlocinackog udruzenja".... itd. Uputite je da procita memoare Najsa, pomocnika Tuzioca u ICTY, gde pise, da je Karla Del Ponte POKUSAVALA da ponisti Milosevicevu optuzbu za Kosovo, zbog koje su ga i uhapsili!
.
.
Vasa akcija je odlicna - neka vrsta referenduma medju poznatim osobama: Da li je bolji put DS-Canak-Ceda at al ili DSS-SRS-NS at al. Moze li se uci u EU i usput malkice ih moliti, kumiti za Kosovo ili opredeliti se za sve EU vrednosti zahtevajuci od EU da prime celu Srbiju i ne priznavati laznu NATO formaciju, cekajuci da u US pobedi neki razumni covek, poput Obame ili sl., kako bi se postiglo TRAJNO, kompromisno mirno resenje? Problem koji ima Tadic je da je on JEDINI u celoj njegovoj koaliciji, koji cak i pominje Kosovo u deklarativnom smislu (nikad ...). Svi ostali oko njega pisu u Blicu, B92 i Politici (vlasnici Soros i Nemci/Shvajcarci) one komentare "Kosovo je davno izgubljeno". Mislim da bi i njemu bilo postenije (bilo bi i bolje za njegovu kampanju) da se pridruzi Dinkicu, Cedi, Canku i kaze istinu, umesto sto se previja, muchi na jednoj strani, a njegov "govor tela" (Zamisli - Predsednik drzave morao da pobegne u Rumuniju na dan kad je odrzan vladin protesni miting!) indicira suprotno.

"AKO VLADA TREBA DA PADNE KAD HLEB POSKUPI, SIGURNA SAM DA U OVAKVIM ZLIM VREMENIMA NIJE SMELA DA PADNE, VEĆ SU ONI KOJI UPRAVLJAJU ZEMLJOM UMESTO IZBORA MORALI DA OSTANU NA SVOJIM POLOŽAJIMA I BRINU DA ZEMLJA OSTANE NA NOGAMA, DA NE POTONE U BEZNAĐE."
Zna se da Eva Ras nema dlake na jeziku, mora se priznati da sto je ovde izjavila svi mislimo a niko nije imao tri ciste da to glasno izgovori.

"JA O TOME MISLIM SLEDEĆE, DA JE PREMIJER IMAO TU NESREĆU DA IZGUBI
KOSOVO, ŽALIM GA ZBOG TOGA. TO JE POTRESNA ULOGA DA SE ZA VREME NJEGOVE
VLADAVINE TO DESI, A DESILO SE. SAMO BOG ZNA KAD ĆE SRBIJA POVRATITI
KOSOVO. MOJE JE DA VERUJEM DA ĆE SE TO JEDNOM DESITI, KAO ŠTO SU SE I
JEVREJI POSLE SKORO DVE HILJADE GODINA VRATILI NA SVETU ZEMLJU. MOLIM
SE DA POVRATAK NA KOSOVO SRBIMA KRAĆE TRAJE."
Ni to nije macji kasalj, zadivljen sam, da neko sme da kaze sto i ja mislim, zanima me koje ce posledice da uslede posle ovakvog hrabrog intervjua.Kosta Anastasijevic, masinski inzenjer

Neka ti um bude potpuno slobodan koliko i gospodje Ras - koliko se onda ovaj zivot siri! Na sta me je sve pokrenuo ovaj intervju, ova zena je genije, ona dokazuje da svi mozemo da budemo ne sputani.Kad nam i najsitnije zrnce peska upadne u oko, mi ga ne mozemo drzati otvorenim. Oko se moze
uporediti sa umom koji je po prirodi blistavo prosvetljujuci i slobodan od
predmeta, ali cim neki predmet udje u njega njegova vrlina se gubi. Kaze se
isto tako da kad je covek okruzen neprijateljima kojih ima na stotine
hiljada ovaj oblik moze se zdrobiti u komade, ali
um je samo moj i sa njime ni jedna ma koliko nadmocna armija ne moze imati
nikakve veze. Konfucije kaze: Cak i obican covek sa ulice ne moze se
lisiti sopstvene volje.Budjenje i samo
- spoznaja i sagledavanje unutrasnjosti sopstvenog bica to su sinonimi za hrabrost. Lepo je u novinama procitati takvu demonstraciju hrabrosti.

Odavno je Glas javnosti izgubio svoj dobar glas, secam se da je nekada davno tako zapoceo svoje izlazenje ovaj list i onda se desilo kao i drugim novinama da je posustao, ne znam kakvi ce biti odgovori drugih umetnika ali Eva Ras me je odusevila jednostavnoscu i iskrenoscu a vas list povratkom slobode govora. To je demokratija, da svako moze da kaze svoje misljenje bez da ga hapse i da mu prete ili da se ne objavi jer nije na liniji.

Pun pogodak, ako i drugi umetnici budu ovako cestiti, iskreni kao Eva Ras, bice to kampanja da povratimo zdrav razum i da osetimo dah slobode govora.

Изгледа да нисте много читан лист ако је тако мало коменатара, случајно сам налетео на ваш сајт и због госпође Рас сам застао. Свака њој част што сме да каже шта мисли, надам се да је неће нико дирати због процењивања политичког живота у Србији јер у свему се слажем са њом, а богме нигде то не пише што она говори, сви нешто калкулишу да би сачували живу главу.

Licno smatram glupim da jedna vrhunska umetnica kao gospodja Ras, koja pise remekdela, citao sam njen fantastican roman "Divlji jaganjci" da napušta struku i bavi se sitnim politikanstvom.

Bakica nije na marihunai, nije sigurno, kao sto ni Voja nije trebao da ide na nogu miloševiću, šta bulazniš da je to bio demokratski gest, da se ide na noge onome koji je lažirao izbore i dokazalo se da je lažirao, ti si .... Kamo srece da su politicari bistri kao Eva Ras, jer sta ti imas protiv njenog dokaza da je DOS izneverio nasa ocekivanja, nismo se valjda borili protiv Miloševića da bi njegova partija ostala na vlasti i dalje nam solila pamet.

Nekada su se stari ljudi morali postovati, danas niko nikog ne mora da stuje a Eva Ras to svakako zasluzuje ako ni zbog cega drugog onda zbog ovog intervjua koji je prava bomba i tacan. Mogli bi stosta politicari da nauce od nje. A ti pusi mariuanu, jer si i pre pusio, napusen si to i napisao.

Gospodja Ras je u pravu kada kaze da treba kopati, plesti korpe da bi se izbavili od ekonomske zavisnosti ili 'nezavisnosti' kako ko to vidi. Cinjenica je da se sadasnjom privatizacijom dobijaju novi vlasnici kljucnih fabrika i prirodnih resursa u Srbiji koji radnicima koji rade isplacuju plate ako su sretni ili ih ostave kao Magnohrom da u stvari budu zatvoreni i unisteni jer vecina fabrika ne moze da zaustavi proizvodnju i pokrene je kada se to nekome cefne. Umjesto da je najvaznije da se to prati umjesto sto se sastanci nista se ne radi po tom pitanju ili veoma sporo sto namece zakljucak da se zemlja namjerno unistava kako bi postala jos slabija. Ja ne znam koliko radnici u zeljezari privatizovanoj od stane US steela zaradjuju ali da li je vama logicno da imate cijene prehrambernih proizvoda, odjece, kola kao u Evropi a zarade daleko nize. Zar se ne namece pitanje cemu onda ta privatizacija kada ce radnici da rade za male pare a kajmak se kupi i dalje? Zasto se ne pokrenu mala i srednja privatna preduzeca da bi se na taj nacin sto vise ljudi zaposlilo? Gdje su subvencije vlade za takve projekte ako joj je za cilj da ozivi privredu? Ne mogu da vjerujem da kapaciteti kao rudnici ne mogu da se prodaju a kada treba izgraditi skupi most onda tu ima 27 ponuda? Sve je to sumnjivo pogotovo u danasnje doba kada je bakar toliko skup u citavom svijetu. I zasto ne idu te delegacije u Kinu i Indiju po partnerstva? Amerikanci i Evropljani su odavno prisutni na tom trzistu, prodaju im taj celik iz Smederava. Pa zar nismo mi to mogli?

Evo originalnog pisma pok. premijera Zorana Djindjica.
Ovde ga postujem nakon razmisljanja ko danas u Srbiji zastupa istu politiku u Vezi KiM?
Ko se lazno kiti Djindjicevom politikom a izjavljuje da bi odmah potpisao nezavisnost KiM u ime Srbije (sreca sto mu je stranka minorna!!!)
Pismo je datirano pet dana(hm...) pre nego sto ga je ustreila ustva u ljudskom obliku.
Evo pisma :
Писмо премијера Ђинђића Савету безбедности УН Sa : www.zorandjindjic.org

Београд, 7. фебруар 2003. године

Члановима Савета Безбедности

Поштована господо,

Искрено забринут развојем догађаја на Косову, а са жељом да заједнички допринесемо успостављању трајне стабилности региона, уз пуно уважавање свих права, и потпуно спровођење међународних резолуција и стандарда, желим да Вас упознам са неким дилемама и проблемима које се у вези са овим питањем постављају пред демократску владу у Београду.

1) Резолуцијом 1244 утврђено је да:органи међународне заједнице преузимају све надлежности на Косову док се не пронађе финално решење,назначено је да ће се то финално решење састојати у "суштинској аутономији" Косова,потврђен је суверенитет Србије и Црне Горе на целој својој територији, укључујући Косово,као приоритет је постављено враћање протераних лица инајављен је повратак контигента безбедносних снага Србије и Црне Горе.

2) Оно што се на терену догађа није у складу са концептом Савета Безбедности и прети да својим последицама дестабилизује Србију и Балкан.

Међународне организације (КФОР и УНМИК), надлежности које су резолуцијом 1244 одузете Србији и Југославији и предате њима, постепено преносе на локалне структуре, са крајњим резултатом да ће једног тренутка органи Косова имати све надлежности једне независне државе, осим међународног признања. Ту више нема ни говора о било каквој аутономији, него само о околностима под којима ће бити констатована независност. Ако се суверенитет једне државе изражава пре свега у структурама безбедности (војска, граница), онда оно што се спроводи на Косову потпуно укида суверенитет Србије и Црне Горе. Војне надлежности се преносе на Косовски заштитни корпус, полицијске на локалну полицију, а нема ни помена да би органи Србије и Црне Горе били надлежни за државне границе Косова према суседним државама.

Нема ни намере, ни плана да се испуни став Резолуције о повратку контигента безбедносних снага Србије и Црне Горе.

Због свега тога, повратак протераних Срба је онемогућен (за три и по године вратило се мање од 2%), пошто их Албанци не желе у својој будућој независној држави, а и сами Срби не сматрају безбедним повратак на територију која може постати независна албанска држава.

3) Последица оваквог развоја догађаја је најпре губитак кредибилитета како демократског света, тако и демократске власти у Београду. Ако се на терену догађају ствари које су директно супротне најважнијим међународним документима, онда јачају оне снаге које тврде да је међународна заједница непринципијелна и једнострана. То слаби позицију реформских снага у Србији, које непрекидно инсистирају на поштовању међународних обавеза и интеграцији наше земље у међународну заједницу.

Шта рећи о ауторитету међународне заједнице ако ни један њен захтев који се тиче права државе Србије и Црне Горе није остварен: ни решавање проблема Косова путем "аутономије", ни враћање протераних Срба, ни враћање контигента војске и полиције, ни афирмација суверенитета Србије и Црне Горе?

Оправдани приговор који се међу грађанима чује јесте да демократска Србија нема бољи међународни третман око решавања косовског проблема него што га је имала када није била демократска.

Уз то, прећутно клизање Косова ка независности прети да дестабилизује цео регион. Ситуација у БиХ и Македонији може озбиљно да буде поремећена у случају таквог сценарија, који је данас, на жалост, једини коме се пружа шанса.

4) Због тога, последњи је тренутак да се ово озбиљно прејудицирање крајњег решења заустави, да се вратимо концепту Резолуције 1244 и да изнова дефмишемо пут ка њеном аутентичном спровођењу.

Први услов за ово јесте да одмах отпочну озбиљни разговори о укључивању Србије и Србије и Црне Горе у све важне одлуке које се тичу будућег статуса Косова, а које се доносе већ сада. То се пре свега односи на питања безбедности (војска и полиција, контрола границе), правног и економског поретка, односа централне власти у Београду и власти у Приштини, односа Приштине према српској заједници на Косову, односа Београда према српској заједници на Косову итд. Неопходно је утврдити датум враћања безбедносног контигента матичне државе, предвиђеног Резолуцијом 1244, јер то је гест на коме се у Србији и Југославији мери искреност међународне заједнице. Осим тога, тај чин би представљао психолошко охрабрење за малобројне преостале Србе на Косову, и без сумње, убрзао повратак протераних Срба. Пошто постојећа права Срба и осталог не-албанског становништва садржана у Привременом уставном оквиру, нису довела до повратка протераних, а ни до већег осећања безбедности малобројних Срба који нису протерани, очигледно је да та права треба појачати и учинити ефикаснијима. Због тога, сматрам неопходним да се Србима на Косову призна статус националне заједнице, која своја права остварује преко своје самоуправе, уклопљене у правно-политички поредак Косова, али са ефикасним колективним правима, а не само индивидуалним. Подсећам да су оваква решења и иначе имплементирана на местима где постоје етнички проблеми (БиХ, Македонија, Јужни Тирол, Оландска Острва...). Тачније, на свим местима осим на Косову и Метохији. Уосталом и у мировном концепту из Рамбујеа је предвиђено такво решење, а на тај концепт се експлицитно позива Резолуција 1244 када говори о финалном статусу Косова. Знам да ће ови предлози бити дочекани са приговором да албанска страна неће на њих пристати. Међутим, питање је да ли се при решавању тешког проблема Косова сме уважавати воља само једне стране? И какве то последице по стабилност региона може да има?

Сложићете се, стабилно и трајно ће бити само оно решење које уважава интересе обе стране.

Поштована господо,

Веома сам забринут оним што се догађа у вези Косова и Метохије, и још више, оним што видим да ће се у непосредној будућности догађати. Греше сви који мисле да то може проћи без драматичних последица. Мој основни интерес, као и интерес реформске Владе у Београду, јесте да очувамо стабилност региона, ефикасну заштиту људских права, да бисмо могли успешно решавати нагомилане економске проблеме, да бисмо умањили огромно сиромаштво нашег становништва и да бисмо што пре испунили услове за европску интеграцију. Сви ови амбициозни циљеви могу да буду поништени ако се у погледу решавања проблема Косова без одлагања не крене у тражење здравог компромиса, који ће уважавати и легитимне интересе Србије и Србије и Црне Горе, и српске националне заједнице на Косову и Метохији.

Због великог значаја које ово питање има за цео Балкан и за међународну заједницу, очекујем Вашу пажњу и подршку.

Зоран Ђинђић,(originalni potpis nije ovde prikazan) a ni foto Z. Djindjica
председник Владе Републике Србије
Bog cuvao Srbiju i sve gradjane koji u njoj zive.

Znam da to boli, gospodjo Ras, vi ste plemeniti i ja vas postujem, skoro da ste rasplakali dok sam citao, vi ste u pravu ali ovo je 21 vek ili uzmite puske i na kosovo ili pomirite se da ga vise nema !!!!Pa svi se smeju onim bedzevima koje Kostunica deli po Beogradu i otpozivanju ambasadora iz zemlje koje su priznali Kosovo. I sta kad svi budu priznali Kosovo, jel ce Kostunica da povuce sve ambasadore , zatvoriti Srbiju u misju rupu ??? Zemlja se dobija i gubi samo ratom i nikako drugacije. Ako nema rata onda se uhvatite za posao i uvedite Srbiju u 21 vek kao i sav ostali svet!!!!

Priznavanje Kosova je bilo neminovno i za Hrvatsku, potaknuto internacionalnim kapitalom, to nije odlucila hrvatska vlada, vec kapital internacionalnih bankara, koji svoje interese guraju kroz odabrane ljude u pojedinim drzavama. Hrvatska time sto je priznala nije nista dobila, al ti odabrani ljudi su sigurno dobili svoj dio novaca. Kosovo je odijeljeno od Srbije, zato jer Srbija ne igra u interesima tih ljudi koji vuku konce po svijetu, logika je jednostavna, divide et impera tj. podijeli pa vladaj. Problem je da 99% ljudi ovog svijeta je ignorantno vidjeti istinu, te pravu istinu odbijaju priznati misleci da je to nemoguce i "ludo". Malim ljudima se mnoge stvari jako lagano servisiraju ko istina, a mediji su ti koji to proguraju.
Republika Hrvatska osjeca zadovoljstvo zbog toga sto je Republika Kosovo ostvarila neovisnost, a nikako zluradost prema Srbiji, jer je i Srbija svjesna tijeka povijesti.

Da je Srbija 90ih godina proslog stoljeca usmjerila sve svoje kapacitete na svoju teritoriu i stanovnike, umjesto sto je napadala Hrvatsku i BiH, mozda bi danas bila u puno povoljnijoj situaciji. Ali, sada o tome nema smisla polemizirati.

Zbog toga treba sa zadovoljstvom priznati drzavu Kosovo, i sa svim susjedima nastaviti prema euro-atlanskim integracijama.

Kosovo polje Kradu mi pamćenje, Skraćuju mi prošlost, Otimaju vekove, Džamijaju crkve, Araju azbuku, Čekićaju grobove, Izdiru temelj, Razmeću kolevku. Kud da čergam s Visokim Dečanima? Gde da predignem Pećaršiju? Uzimaju mi ono Što nikome nisam uzeo, Moje lavre i prestonice, Ne znam šta je moje, Ni gde mi je granica, Narod mi je u najmu i rasejanju, Pale mi tapije I zatiru postojanstvo. Zar da opet zatrapim Svete Arhangele? Da mi pomunare ponovo Ljevišu? Očni živac su mi odavno rasturili, Sad mi i beli štap otimaju, Žrtveno polje sa krvavom travom Ne smem da kažem da je moje. Ne daju mi da uđem u kuću Kažu da sam je prodao, Zemlju koju sam od neba kupio Neko im je obećao. Ko im je obećao Taj ih je slagao, Što im ne obeća Ono što je njegovo? Zato jurišaju na mene udruženi Kivni što sam ih poznao.

EU je priznavanjem kosova postavila radikale na vlast, i ako oni pobede 11.maja i osnuju sopstvenu vladu, bice to samo zbog njihove zasluge.

Slažem se s ovim što je gospodja Ras rekla. Upravo tako. Podijeli pa vladaj! Najprije su razbili SFRJ jer je trebalo da se dobiju male, poslušne državice koje će slušati sve što im se kaže...i ispalo je da su u pravu! Sad su odlučili da, uprkos svemu, Srbija je još uvijek prevelika za njihovo shvatanje pa su joj oteli Kosovo. Da li će se zaustaviti na tome? To nitko ne zna. A što ako se jednog dana odluče da su i neke druge drzave prevelika za njihove planove? Pa , recimo otmu Hrvatskoj Dalmaciju ili Istru? A susjedi se budu utrkivali tko će prije priznati novu "suverenu i neovisnu državu"? Ja se nimalo ne radujemo svemu ovome...

A Srbiji uteče Kosovo, mozda ne bi bilo najpametnije sad ići tamo... Beograd divlja navodno...

Ovo mi je bilo super da procitam, i moji matori su vidim odusevljeni ovim citatom.
EU ima većih problema od Srbije i Kosova, a mi smo im uzgredna briga, što mene takođe vređa, da nam čine zla sasvim površno i ne misleći o nama. Voleli bi Tursku da prime pre svega, jer je ona na granici sa Azijom i stoga bi bilo bolje da je članica EU, nego da se prikloni nekim drugim, dalekim državama, da postane neprijatelj umesto da je prijatelj, ali ako Tursku prime onda će EU prestati da bude hrišćanska zajednica, prevagnuće islam! O tome nagvaždaju već godinama i izmišljaju razloge kako bi ih držali u neizvesnosti kada će ih primiti. Hiljadu članaka na tu temu možete pročitati na Internetu, nisam ja paranoična.

Ovaj clanak mi je pokazao da politika i nije tako dosadna kako kazu pa sam listajuci prve stranesta nasla i ovo vrlo zanimljivu zvaku, mozda ce tvoji matori da vole i to.
Кад је један грађанин, трећи по реду, затражио од Тадића да објасни разлику међу странкама које учествују на изборима уз констатацију да он не види у чему се разликују, Тадић је, кроз смех, одговорио: „Ау, сад сте ме погодили право у срце! То вам је као кад жене кажу како су сви мушкарци исти, или обрнуто, али нису.” Он је, ипак, објашњавао разлике, рекавши, између осталог, да се он лично заложио да се Београду врати земљиште Луке Београд, што је удар на крупан капитал и на тајкуне и додао: „Кад сте чули СРС да критикује крупан капитал или да су мене подржали у вези са Луком Београд, а причају о борби против тајкуна. Имате трагикомичну ситуацију да неке странке покушавају да ставе монопол на национална питања, као што то сада раде ДСС и НС, а до сада је то само СРС радио. Ја сам против свих монопола и националних, али и економских”.

I sad ce Kosovo da izgradi Centar za alpsko i nordijsko skijanje i preiznat ce ga Slovenci nazvat ce ga CZAIN smucanje. I onda ce se Srbima smucit. I ice da zapale granicni prelaz. I kad ga zapale onda ce ga svi popusit. Jer ga je bas u tom trenutku priznala Nizozemska. I onda ce doc DZoni iz Amsterdama i pjevat"Gracija" I onda ce ga oni poslat dodjavola jer "nismo mi Talijani. I onda ce pitat :a odkud vam Benedictove kapice. I onda ce i priznat i Vatikan. Jer ce BEN XVI rec:"Omnia mea amecum porte" I odnice sve kapice sa Kosova. I onda ce Kosovo se pripojit Italiji ne bi li vratili kapice. I onda nam nece dat Provodit ZERP. U p.m. ne treba i priznat!!!

Pazite nemoj te biti tako naivni ponavljam Kosovo nebi proglasio samostalnost da nije vec dogovorio podrsku i sa Amerikancima i Britancima i Njemackom i ovim velikim igracima i da nije znao da Rusija nemoze to zaustaviti,cak mislim da su se Albanci dogovorili i sa Rusima eto kao da oni zatezu,ali da ne urade nikakve vece poteze da Kosovo ostane nepriznato.Ljudi moji govorio sam prije par mjeseci da ce Kosovo biti samostalno jer oni imaju sve osnove za to svoj jezik,90% stanovnistva,jaku dijasporu i veliku volju za tom Republikom Kosova.
Imaju jake igrace iza sebe i na drugoj strani imamo Srbe koji su izgubili svoj utjecaj na balkanu i u svijetu,pa cak i njihova braca Rusi nemaju neke velike koristi od njih i nisu oni bas toliki veliki prijatelji kako to Srbi njih vole nazivati.Neko osamostaljenje te Republike Srpske je nemoguce,znate li pa da neko napravi drzavu to su dugogodisnji procesi.Zamislite da ta RS proglasi samostalnost,pa ko ce to da prizna,pa kad ih pocne svijet ispitivati koliko ljudi je protjerano sa tih podrucja i tu je puno puno problema koji se moraju rjesiti. Svijet je pustio srbima tu RS samo radi sve da oni ispadnu jedna nesposobna drzava u drzavi koja nece moci da opstane i zbog ekonomskih razloga ce kad tad morati da umanji svoje samoupravljanje.Svi koji su bili dobri su na ,,bulevaru opruženih.... stari nostalgičari.
Samo mrtav vođa je dobar vođa.Zvuči pomalo poznato,,kralj je mrtav ,živeo kralj,,