utorak 11. mart 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Magija carskog dvora u kolevci komunizma

Rusija između prošlosti i sadašnjosti-Romanovi i danas imaju svoje mesto i zavidnu društvenu ulogu

Magija carskog dvora u kolevci komunizma

Ksenija Sobčak, kontroverzna lepotica iz Sankt Peterburga, nije stekla titulu dvorkinje, saopšteno je zvanično u kancelariji Ruskog imperatorskog doma velike kneginje Marije Vladimirovne. U informaciji koja je u javnost dospela pre nekoliko dana navodi se još da Sobčakova nije učinila ništa čime bi stekla pravo na zvanje dvorkinje. Naprotiv, njeno ponašanje je takvo da o bilo kakvoj sličnoj tituli dotična, jednostavno, ne može ni da sanja.

Za manje upućene pomenimo da je Ksenija Sobčak ćerka Anatolija Sobčaka, pokojnog gradonačelnika severne ruske prestonice i političkog mentora još aktuelnog predsednika Rusije Vladimira Putina.
Ali, ostavimo mladu Sobčakovu i njene ambicije po strani. Ono što je saopštenjem Imperatorskog doma izašlo na videlo jeste činjenica da u najvećoj državi na svetu, i kolevci komunizma, carska porodica i dan-danas ima svoje mesto i zavidnu društvenu ulogu. Navešćemo samo da su titulom dvorjana udostojene mnoge javne ličnosti savremene Rusije, među njima patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi, prvi čovek federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev, generali Vladimir Šamanov, Anatolij Kvašnjin i Valerij Manilov, deputat Državne dume Rusije Aleksej Mitrofanov, moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov... Ukupno oko 15.000 uglednika.

Kako prenose izvori bliski dvoru, u današnjoj Rusiji za sticanje dvorjanske titule postoje dva puta: tako što bi se zaslužio carski orden Nikolaja Čudotvorca, koji se dodeljuje za posebne zasluge za otadžbinu, ili - carskim ukazom. Odluku o tome da li će neko steći titulu dvorjanina donosi isključivo velika kneginja Marija Vladimirovna. Ovo se, naravno, ne odnosi na one koji mogu da dokažu krvno srodstvo sa osobama koje su još pre revolucije 1917. bili počašćeni dvorjanskim zvanjem, ali takvih je, usled neumitnog toka vremena - sve manje.
Prema rečima Aleksandra Karaljova-Pereljošina, zamenika Predvodnika ruske skupštine dvorjana, pred kraj 19. veka dvorjanskom titulom, ali i svim blagodetima koje je ona nosila, moglo je da se podiči čak 150.000 Rusa. Danas pravo na dodelu ovog laskavog priznanja ima isključivo pomenuta Velika kneginja Marija Vladimirovna, ćerka Velikog kneza Vladimira Kiriloviča i njegove supruge Velike kneginje Lenide Georgijevne, čije carsko poreklo priznaje većina stranih vladarskih kuća.

Revolucija 1917. označila je kraj uživanju u dvorjanskim titulama za veliki broj Rusa i članova njihovih porodica. Mnogi su stradali od boljševičke ruke, poput samog cara Nikolaja Drugog i njegove najuže porodice. Drugi, koji su imali više sreće, uspeli su da se sklone u inostranstvu. Bilo je, međutim, i takvih koji su, jednostavno, „zaboravili“ kojoj društvenoj klasi su pripadali u predrevolucionarnom periodu.

Sovjetsko vreme takođe je učinilo svoje. Silom prilika, izgubio se osećaj „visoko-blagorodstva“, a bilo je i situacija u kojima roditelji sopstvenoj deci nisu ni smeli da pričaju o pravom poreklu. Sve u strahu da bi iz dečjih usta, pod ko zna kakvim sve okolnostima, mogao da izađe i sam nagoveštaj o nekadašnjem dvorjanskom statusu. Tako je praunuk velikog pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina tek u 15. godini saznao čiji je potomak.
Ono što brine sadašnju rusku dvorjansku zajednicu je to što titula koju nose njeni članovi privlači prevarante sa svih strana sveta. Tako se izvesni Aleksej Brumelj
svojevoljno proglasio za ruskog imperatora Alekseja Prvog i počeo, prema sopstvenom nahođenju, da deli drvorjanske titule. Naravno, za pare. Interesantno je da ne postoji zakon koji bi sprečavao ovakve manipulacije. A na njih su naseli mnogi ugledni ruski građani, članovi vlade, administracije predsednika, moskovskih vlasti...

Najnoviji legalno promovisani dvorjani u Rusiji su pisac Vladimir Solouhin, glumac Alekesej Batalov, bivši ministar za spoljnotrgovinske veze Viktor Jarošenko... Tu su i vrhovni tužilac Jurij Čajka, bivši premijer Sergej Stepašin i čitav niz važnih državnih činovnika. Oni su dvorjani postali tako što su odlikovani ordenom Nikolaja Čudotvorca Prvog stepena za zasluge na obezbeđivanju odbrambene moći države.

Komentari

Ej, nepismeni, neobrazovani!
Kaze se DVORSKA DAMA a ne dvorjanka!!!
Pih!
Lektoriii!!!