ponedeljak 11. februar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Referendum za nezavisnost RS

Dane Čanković, predsednik Srpskog narodnog pokreta „Izbor je naš“ najavljuje

Referendum za nezavisnost RS

U svetu je na snazi pravo na samoopredeljenje. Priznanje kosovske nezavisnosti bio bi početak kraja međunarodnog poretka

- Naša budućnost je Republika Srpska, evropski integrisana sa dobrim komšijskim odnosima u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. To hoće naš narod, jer će živeti bolje bez političkih trzavica i uz ekonomski prosperitet. Zato je Pokret „Izbor je naš„ pokrenuo pre tri godine inicijativu za prikupljanje potpisa građana koji žele referendum i sakupio više od 50.000 glasova širom RS. Smatramo da imamo pravo na nezavisnost jer sudeći prema raspadu Jugoslavije, u svetu je na snazi pravo na samoopredeljenje - ističe u intervjuu za Glas javnosti Dane Čanković, predsednik nevladine organizacije u RS govoreći da to što bi neko rekao da i Albanci hoće isto, ne može da se poredi jer u slučaju RS radi se o očuvanju teritorije, a u njihovom o osvajanju.

- Ne čudi nas što Albanci žele veliku Albaniju, ali im ona ne pripada ni istorijski ni prema međunarodnom pravu. Čudi nas samo što velike sile to podržavaju, a srpski političari nemaju jedinstven odgovor na albanske aktivnosti. Balkan se destabilizuje tako što narodi manji od srpskog stvaraju svoje nacionalne države na srpskoj zemlji. Istorijski gledano, srpski državotvorni narod nema rešeno nacionalno pitanje, a naš pokret smatra da odgovor nije ni u komunističkim granicama ni u RS. Istovremeno, znajući da genocid ne zastareva, rekli bi da su Hrvati, Muslimani i Albanci zapravo bili nagrađeni srpskom zemljom zbog genocida. U Drugom svetskom ratu u Hrvatskoj i na području BiH stradao je veliki broj Srba, a možemo izračunati koliko bi veći broj nas živeo na tom prostoru jer bi tamo bila i deca njihove dece. A muslimanski političari danas pitaju odakle 33 odsto Srba u Dejtonskoj BiH ima pravo na 49 odsto BiH. E, vidite, gruntovno imamo 64 odsto teritorije BiH. Ako se uzme u obzir i naše stradanje, onda bi i po međunarodnom pravu imali osnov da RS pripadne mnogo veća teritorija. Naročito ako znamo da svet insistira na neprikosnovenosti privatne svojine, a, ponavljam, Srbi imaju 64 odsto.

PRAVO U POVELJI UN

Koje su pravne osnove za nezavisnost, ali i argumenti koji se tiču boljeg života Srba u RS?
- Pravo crpemo iz Povelje UN, Dejtonskog sporazuma koji suverenitet ostavlja entitetima i iz Ustava RS koji srpskom narodu daje pravo na referendum o svim suštinskim pitanjima. Nećemo da nas ponižavaju muslimani koji su blokirali da „Bože pravde“ ne bude himna jer mi imamo svoj grb Nemanjića i hoćemo svoju himnu. Nećemo da nas pljačkaju i nećemo nepravedno određene koeficijente za oporezivanje da mi punimo budžet BiH umesto da otvaramo nova radna mesta, bolnice i škole. Zašto PIO ne isplaćuje 30.000 penzija, nego RS na svoju štetu, i zašto penzioneri u BiH imaju veće penzije. Što bi mi finansirali institucije BiH. RS ima prirodne resurse koji su ogromni, hidropotencijal, a slobodna RS bi imala veći prosperitet. Zaštitićemo nacionalne manjine, ali nećemo da one koče naš razvoj kao sada preko mehanizma „vitalnog nacionalnog interesa“ koji mogu da zakoče svaku našu odluku.

Kažete da RS ima neuporedivo veće pravo na nezavisnost kao članica konfederacije, nego Kosovo kao pokrajina države Srbije. Na tome Vaš pokret insistira...

- Na svega nekoliko stotina kilometara postoje dva međunarodna protektorata. Na Kosmetu deo međunarodne zajednice podržava pravo Albanaca na samoopredeljenje i kaže da je nemoguće živeti u Srbiji i sa Srbima. To pravo im ne pripada jer su nacionalna manjina u Srbiji. Dok su demokratsku većinu na Kosovu ostvarili nezakonito, u komunističko vreme, nelegalnim prelaskom iz Albanije kada im se broj povećao za 300.000. Pri tom znamo šta zapadne zemlje rade već u slučaju pojedinačnog nezakonitog ulaska. Istovremeno u RS odnosno u BiH deo međunarodne zajednice primorava Srbe, Muslimane i Hrvate da žive zajedno, te je jasno da se radi o različitim principima. Ako Albanci proglase nezavisnost i neke zemlje je priznaju, biće to početak kraja međunarodnog poretka. Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori će ohrabreni pokrenuti stvaranje više albanskih država i velike Albanije na srpskoj zemlji. S druge strane, prirodno je da bi Srbi na Kosovu hteli da ostanu u Srbiji. Isto tako teška je situacija Srba u Crnoj GoriÖ a Kosovo se može reflektovati na jug Srbije ili Vojvodinu.

O tome ste prošle nedelje pisali i generalnom sekretaru.

- Da, i poručili smo mu da ako SB UN nije u stanju da zaštiti suverenitet Srbije kao članice UN, biće doveden u pitanje interes drugih država da ostanu članice. Pisali smo i ambasadorima članica Kontakt grupe i upozorili ih da će, ako njihove vlade priznaju nezavisnost, srpski narod i te kako razmisliti o ulasku u NATO i EU. Jer to za naš narod nije jedino rešenje, znajući da to može voditi gubljenju integriteta i interesa našeg naroda.

Navodite referendum kao demokratski put ka nezavisnosti i alternativni put preko nezavisnosti Kosova. U oba pravca ste već preduzeli korake.

- Pisali smo Narodnoj skupštini RS i tražili da po automatizmu proglasi nezavisnost, ako se to dogodi u Prištini. Prvi zahtev je bio 23. marta 2007. kada smo tražili raspisivanje referenduma, a drugi zahtev 29. septembra 2007. mada su oba bez odgovora Skupštine „jer je predlog u proceduri parlamentarne komisije“.

Koji su sledeći koraci i koja je uloga aktuelne političke vlasti u RS?

- U martu planiramo miting „Narod govori“, a onda i svesrpski sabor sa ličnostima iz Srbije, Crne Gore i rasejanja, gde ćemo proglasiti nezavisnost i pozvati zemlje da nas priznaju. Ako naši političari u sledeću godinu dana ne pokažu hrabrosti da krenu najboljim putem nezavisnosti, stvorićemo novi politički ambijent.

Ključne reči:

Komentari

Bravo, nema sta da se dodaje ovom tekstu. To je pitanje opstanka naseg naroda i odavno je zrelo za politicko resenje. Srbija i Republika Srpska su jedno.
Zivela Republika Srska, zivela Srbija, zivela Rusija.
Samo da dodam, na otetom Kosovu grobovi nasih predaka ce se boriti zajedno sa nebeskim silama protiv onih koji ce gorko i u prokletstvu stvarati sebi buducnost, koju nikada nece ni naci.
A slika u svetu ce se promeniti, onaj koji je bio gore pasce dole; onaj koji je bio dole popece se gore... I eto nas Srba ponovo na Kosovu. Srbija u finalu pobediti mora.
Neka je Kosovo Polje prokleto svakom ne Srbinu za vijek vijekova. Suzama se hranili da Bog da. Amin.

Kosovo ste oteli politikom sile 1912.godine i mi smo Vas tada prokleli i nase prokletstvo jos dan danas traje i kao sto i sam vidis i zakljucujes, Srbija NIKAKO da vidi beloga dana. Verovao ili ne, vi cete jos biti pod PROKLETSVOM jos dugo dugoooooooo, jer je predvidjeno da SKUPO placate sve boli koje ste naneli nevinom stanovnistvu Kosova,BiH,Hrvatske i td. Krvlju se hranili, da Bog da-AMIN.

Ako su Šiptari stradali, stradali su samo u ratu sa Srbima.Nikad srpske komšije nisu dirale svoje šiptarske komšije,pljačkali ih, terorisali i ubijali u zasedama.Sve navedeno su šiptarske specijalnosti.Preko hiljadu pobijenih Srba od 1999god. Ali vi Šiptari mrzite sve.Mrzite Srbe,Cigane,Muslimane,Gorance,Makedonce,Crnogorce,sve ste ih proterali sa Kosova.Samo vi terajte svoje.Ali znajte da je kod Srba postignut konsenzus, prva dobra okolnost i mi se vraćamo na Kosmet.Možda vam to sada izgleda daleko ali vreme brzo prolazi a okolnosti se još brže menjaju.Šiptari mogu dobiti Kosovo SAMO ako im Srbi poklone a to sigurno neće nikada.

Prosla su ta "Zlatna" Vasa vremena kada ste mogli kako ste Vi hteli da opisete u svetu neki narod ili neku naciju!!!Svet Vam vise ne veruje jer se uverio koje ste ZLO na Balkanu a i sire! Djabe se trudite da vesto prikrijete vase zlocine nad nemocnim narodom (setite se Racaka,raznih hladnjaca po Srbiji sa telima neduznih Albanskih civila,paljenja ,maltretiranja,masakriranja neduznog stanovnistva) i zamislite,jos se usudjujete da kazete da ste "Andjeli"??? Pitajte Bosnjake,Hrvate,Slovence,Crno gorce, oni ce najbolje prikazati sliku o Vama-Prokletnici!!! Niko,ama bas NIKO nece sa vama, Vi ste ZLO koje treba da nestane, cak Vam i majcica Rusija postepeno okrece ledja,zar ne vidite?

Ti si, covece, LUD od mrznje prema Srbima.

Redakcijo, zasto objavljujete ovakve maloumnike?

Zar samo ja??? Pitas li se, ko Vas ne mrzi???

Сасвим јасан и исправан текст. Историјске чињенице најјасније говоре о праву Срба на своју земљу на Косову и Метохији. Шиптари би хтели да СРПСКА земља, коју су Турци привремено отели од Срба и њима поклонили, припадне заувек њима. То не може. Турска окупација српских земаља је била злочин, а злочин не застарева. Албанци (Шиптари) могу да се врате у Албанију одакле су, уз помоћ ТУРСКЕ СИЛЕ, запоседали српску земљу, а могу и у Јужну Италију, одакле су дошли и остали на просторима Албаније, а могу да се врате у своју постојбину у средњу Азију, одакле су као слуге дошли у Јужну Италију.
Шиптари немају право на самоопредељење а Срби у БиХ и Хрватској то право имају, јер су били народ у Југославији. Више од тога, на српским костима створена је Југославија. Дакле, немогуће је поредити Шиптаре и Србе: Срби су на својој земљи у својој држави, а Шиптари то нису.
Република Српска мора постати независна, у првом кораку, а касније зна се шта чинити. Мени се не допада Милорад Додик ШТО ИМА ПРИВАТНЕ САСТАНКЕ СА НЕПРИЈАТЕЉИМА СРБА И СРПСКЕ И НА ТИМ САСТАНЦИМА УРУШАВА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Морао би Додик да интересе Срба, и та питања, решава кроз институције система, али то неће ни он ни његове газде са Запада, јер тако не би могли урушити Српску. Тако је он „добар“ политичар за империјални антисрпски Запад, па му Запад дозволи да пред изборе говори о „независности“ Српске, а све са циљем да народ превари да гласа за њега. Ту позоришну представу одиграли су до сада више пута, и то успешно, али ипак ПРОВИДНО. Своју „убедљивост“ они доказују и вербалном „свађом“, да би се стекао утисак да је Додик заступник интереса Српске и српског народа у БиХ, а онда, када прођу избори, када се освоје поени код народа и добије власт, Додик пристане на све што тражи антисрпски фашистички Запад (и њихови „коалициони“ партнери – Муслимани). МОРА ДОДИК ЗНАТИ ДА ЈЕ СВЕ ТО ПРОВИДНО, ДА ЈЕ ВЕЋ ВИЂЕНО, И С ЛАКОЋОМ ПРОЧИТАНО.

Govnanni opet izigravas papagaja. Kletac na ku..c.
Nauci istoriju pa pricaj o njoj. U svakom od Naroda koje si nabrojao pored nevinih zrtava je bilo i 1000 puta vise zlocinaca.
Pitanje Kosova jos nije reseno.Ne zaboravi sta sam ti rekla.

E moja Ružo, ti očito nemaš pametnija posla nego da blebećeš po novinama.Radiš li ti išta pametno u životu?Primećujem da su tvoji komentari prostački , što dokazuje da je tvoje obrazovanje na vrlo niskom nivou,a i kućno vaspitanje ti nedostaje.Ostavi se škrabanja po novinama,jer nemaš šta pametno da kažeš.Ovo ti je dobronameran savet .

He he he, znao sam ja da ti ne mozes bez k...a u usta, i znao sam da ces se konacno pojaviti.Vec sam poceo da se brinem o tebi, rekoh, da se nisi slucajno obesila jer je "Tvoj" kandidat izgubio izbore, pa kao sto je bilo (indirektno) dogovoreno, strana koja gubi da se vise ne pojavljuje na ovome sajtu. Ali, ne bi bila ti kakana Ruza kada ne bi i sebe nadmasila lazima, i evo te konacno ponovo na "Ringu". Ha ha ha, ruzna Ruzo, pozivam te dana 17.02.2008.godine u Nedelju, da dodjes u Pristini povodom proglasenja Nezavisnosti Kosova i da sa nama delish radost i slavlje, a mozda ce biti "Posla" za tebe pod uslovom da se lepo sredis i da se lepo nasminkas, mozda ces nekoga "Upecati" od ovih stranaca?! Ruzo, stara koko, ti i istorija ste dva razlicita pojma,kapiras???
Ako su po tebe zlocinci oni sto brane svoje teritorije, onda ima nas 8.miliona zlocinaca-Albanaca koji smo spremni da ginemo u bilo koja doba za nase sveto Kosovo i za veliku Albaniju, do Crvene Jabuke-Nisha. Ruzo kakana,ZAPAMTI, Kosovo ima svoje sinove koji su spremni i sposobni da se o njoj brinu uvek za vek-vekova.
Pozdrav iz Pristine,

Daj molim te napusti ovaj sajt, idi, samo lupas gluposti i nista pametno nemas da kazes.
Jos malo pa ces da trazis od Amerikanaca da promene ime Novina u "Gljas javnosti" posto ste ga vi osnovali onomad pre nego sto smo mi dosli.

Alo Redakcijo molim malo manje Demokratije i vise cenzure ovde, pa nismo mi Mazohisti.

govani.cuti malo i nemoj vise da pricas gluposti.bio sam dole godinu dana.vi ste pi ke od ljudi.a devojke su vam mnogo vruce samo sire noge i to za dva evra samo traze.amerikanci culi pa i oni dosli da isprobaju i vide da li je to istina.navadili se ljudi pa sada nece ni da odu.i nemoj da mi posaljes poruku kako sam nepismen jer imam vise diploma nego ti sestara i braca.

Te devojke sto to rade (po tebi) imaju srpska imena i dosle su jadne da zarade neki dinar da bi izdrzale svoje porodice tamo u Srbiji.Ima ih puno,samo da znas! Mozes ti da imas i stotinu diploma, ali djabe jer Diploma ne cini coveka.Kada bi ti glava funksionisala koliko ti ne funksionise, ti bi imao samo jednu diplomu i ne bi se ponizio ovako.

Govnanni opet si ma zamenio svojom mamom jer ja na takav nacin ne zaradjujem pare.
Nije cudo da tako pises kad ne znas ni tko te je sklepao. Pogledaj se u ogledalo ali se pogledaj duboko u oko pa ces videti gadost ovoga sveta. Ono sto nece nikada biti ne vredi slaviti.
Zali boze para koje ce te u slavlje ulupati veliku Albaniju nikada necete imati.
Nikad vam nije bilo bolje nego u Srbiji i tu ce te se za kratko vreme i vratiti i gorko se kajati sto ste takvo sranje pravili.

Nista mi ne brinemo zbog tog vaseg proklestva!
Istorisku lekciju smo napokon naucili, tako da cemo vas sledeci put potamaniti ko zeceve - do poslednjeg!

Dobar dan Giovanni.
Vidim da si neumoran i zeljan. pisanja
Lepo je to od tebe sto se trudis da ostanes pismen i fluentan u srpskom jeziku.
Nego da te pitam sinovce jel' ti pusis?
Znas dobro da je pusenje stetno po zdravlje i da se EU snazno bori protiv tog poroka, ali izgleda da cete uskoro biti zajedno pa mozes probati da pusite zajedno, barem ti i Mr. Solana.

Aferim giovanni i nemoj da vuces iz petnih zila, mogu usi da ti porastu.

Puno pozdrava od cika Allan Forda (brat od strica Gerald-u)

Mi oteli Kosovo 1912-e i onda odmah izgradili crkve iz 1312-e?Bas interesantno a ko kune proklet da hoda,deca da mu se valjaju u cirevima i sve najmilije da sahrani!

Pristajem D.Savicu, prepustimo Bogu sam da resi koga ce i kako kaznjavati, OK???

Све би то било лепо да немате Милорада Додока,политичко чедо Биљане Плавшић који вам милује уши српством а Српска се топи.Када му зафали за изборе Запад му намакне неку лову,он купи вилу на Дедињу,нешто да у "регионални развој" да замаже очи народу.

Ja sam za REFERENDUM. Imamo puno pravo na to i mislim da ne ugrozavamo druge narode sa stvaranjem sopstvenog identiteta zvanog Drzava Republika Srpska.

Gospodine Dane, lepo ste to sve zamislili, ali dok imate jednog Dodika, nista vam se nece ostvariti. Ja ne stitim ni Tadica, ni Nikolica, ali ostace zabelezeno u istoriji Srbije da je isti taj Dodik dosao iz Republike Srpske u Srbiju i sve ucinio da zavadi Srbe izmedju sebe. Zna se da je u Srbiji izaslo oko 4,5 miliona glasaca na predsednicke izbore. Ako se zna da je od toga preko 2 miliona glasalo za Tadica, a priblizno toliko za Nikolica, znaci, Dodik je sve ucinio da zavadi preko 2 miliona Srba na jednoj strani sa isto toliko Srba na drugoj strani. Da li je on svestan sta je govorio? Pod hitno njemu treba zabraniti ulazak u Srbiju. A narod u RS prvo treba da se oslobodi takvog rukovodstva, pa onda da radi ono sto je dobro za narod i RS.

Dodik je Americki agent.

RS moze dobiti referendum al u hopama, carevi moji mozete samo uzalud se nadati o tim nebulozama kakav ba referendum koji ustav kakva RS.. budite dobri i zdravi i cuvajte to sto vam ostaje od vase drzave...

Ovo jeste lepo za oci i usi

ali

TREBA SHVATITI JEDNO:

RS je nastala u Dejtonu i PRE Dejtona zvanicno nije postojala.

Granice RS-a su odredjene u Dejtonu.
Znaci ako sutra odlucimo o raspisivanju referenduma automatski radimo i protiv Dejtona i njegovih odluka.jer za raspisivanje treba saglasnost svih strana

Samo naivni mali Djokica moze rece:
"E Dejton mi odgovara radi granica i na njega cu se pozivati, tj, necu dovoliti nikakvo novo prekrajanje teritorija, ali cu traziti referendum i otcepljenje j iako je to protiv Dejtona"

Razmisljajte malo na ovaj nacin.

Ili ste toliko naivni da mislite da ce svetska zajednica da dovoli da RS izgleda onako kako sada izgleda. (mislim na granice)

svaka cast, u potpunosti podrzavam ovu ideju, i najizad da se nadje jedan pametan SRBIN! Ne moze Siptari da dobiju sve ono sta traze, a da mi ostanemo i bez Kosova i bez R. Srpske

"Kosovo ste oteli politikom sile 1912.godine...placate sve boli koje ste naneli nevinom stanovnistvu Kosova,BiH,Hrvatske i td. Krvlju se hranili, da Bog da-AMIN."
Giovani, ti si nam neki koji se razume u istoriju kao sto se ja razumem u kinesku kuhinju. Da podsetim na Kosovo i Metohiju kad su Turci zauzeli Srbiju polovinom XV veka Albanci su cinili 1-2% stanovnistvo, a Srbi 98%. Te podatke su sami Turci sproveli a ne Srbi. Dakle sve do pocetkom XX Veka Srbi su bili vecinski narod na Kosovo i Metohiju i ti nam pricas da smo mi to silom zauzeli, pa kako ti nije sramota. Tvoji Albanci su silom saradjivali sa turcima i sproveli kroz vekove etnicko ciscenje Srba i ne Albanaca. Tvoji Albanci su saradjivali sa Hitlerskom vojskom i takodje ubili preko 10 000 Srba i isterali ostatak Srba, a takodje su opet saradjivali sa diktatorski rezim Tita i vrsili degutantan APARTHAID nad Srbima i ne ALbancima, a da smo mi naneli bol nevinom stanovnistvom, ko je ubio Miliona Srba i 100 00 Jevreja i Roma tokom drugog svetskog rata? dal to nije taj nevin hrvatski, muslimanski i Albanski narod kad su saradjivali sa naciste. Nije mi jasno kako neko moze da pusta takve prljave izjave.

A imamo li mi pravo da glasamo u Republici srpskoj ? Daj, vidite to nekako ...

Entitet RS je sastavni dio SUVERENE,NEZAVISNE i MEDZUNARODNO PRIZNATE DRZAVE Bosne i Hercegovine,tako da NIKAD nemoze istupit i pripojit se Srbiji.To bi isto bilo da se Sandzak pripoji BiH.Ali OBRATITE PAZNJU na pocetnu recenicu,nema potrebe dalje komentirati

Druze SRBOzderu, svidja mi se Srpski deo tvoga imena. Secas li se svoga "tate"?
Onaj Sto Te Pravio!

Ovo je prava stvar.To treba uraditi ubrzo posle siftara,jer ako cekamo opet ce nas svet izraditi.Gvozdje se kuje dok je vruce.Da vidim tu medjunarodnu zajednicu koji ce argument imati protiv Republike Srpske kada ona proglasi nezavisnost