petak 11. januar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Tanjug na mrtvoj straži

ČEKAJUĆI FAJRONT - DRAGOLJUB PETROVIĆ

Tanjug na mrtvoj straži

Telegrafska agencija nove Jugoslavije jedina je preživela „stvarčica“ osnovana u Jajcu. Osnovani su kako bi javili da je napravljena nova država. Posle su imali i svetlih trenutaka - prvi su javili da je oboren Čaušesku, da je ubijen Lumumba, da je Pinoče izvršio vojni udar u Čileu, da je Fišer postao svetski prvak u šahu, da je Regan bombardovao Tripoli... Prvi su javili i da je potpisan mir u Dejtonu, jer je tadašnji direktor Zoran Jevđović bio na pregovorima, maltene, kao član delegacije. Dakle Goranci, Sloba, Turci, Hadži Struja, Romi i Tanjug. U tim vremenima su srozali dokle su mogli, pa su ih lagano pretekli Fonet i Beta. I sada kukaju.

Mada je utvrđeno da su prvi javili da je oslobođen Sajgon, poslednji su javili da je pao Knin. Nisu javili da je pao Knin jer im je „pao kompjuterski sistem“. Nisu bili jedini - glavni naslov u Politici kad je pao Knin bio je o nekoj akciji Tamilskih tigrova. „Onaj“ RTS je to emitovao negde pred vremensku prognozu. Londonski Ekonomist devedesetih se žalio da je Tanjug preneo njihov tekst o ekonomskom stanju u Miloševićevoj Srbiji. Zašto su se žalili, pa to je super? Pa zato što im je neki genije iz Tanjuga dopisivao delove teksta, jerbo nije bilo zgodno da ekonomska situacija bude baš tako crna. Uz’o čovek i retuširao tamo gde je mislio da je potrebno. Svuda je, međutim, uredno dodavao izvor - kako piše ugledni Ekonomist.

Posle 5. oktobra u Tanjugu je nastupila sloboda, demokratija i šizenje. Hm. Išao sam jednom prilikom s Veljom i Dinkićem na Kopaonik. Ispred novinarskog autobusa sručila se lavina i onda smo sat vremena čekali putare da raščiste drum. Velja i Mlađa su svrnuli da vide šta se dešava i vratili se u limuzine na kraju kolone. Stigli putari i sa bagerima očistili sneg. Zatim sam čuo kako to izgleda u izveštaju novinara Tanjuga: „... ministri su požrtvovano dohvatili lopate u ruke i pomogli da se put očisti...“. Kuš, bre.

Vrhunac su, ipak, dostigli dolaskom Luke Mičete na „kormilo“ tog broda koji je odavno postao podmornica. Luka je autor misli: „Danas su državni mediji i javni servisi na mrtvoj straži objektivnog novinarstva“. Ta mrtva straža izgleda ovako - napiše LJubomir Živkov satiričnu kolumnu u listu Vreme. Izmisli da je istraživanje Instituta za evropske studije (Izes), sprovedeno na uzorku „više od šest miliona građana Srbije“, pokazalo da građani Srbije za najsrećnije ljude smatraju one koji su mrtvi: kneza Lazara, vladiku Nikolaja, Slobodana Miloševića, Ćirila i Metodija, Josipa Broza... Još napiše: „U odeljku o živima, prva dva mesta sa istovetnim brojem glasova, po tri miliona, dele Miloš Aligrudić (DSS) i Dušan Petrović (DS), što će reći da stanovništvo srećne ljude traži i nalazi u demokratskom bloku...“

E, onda na scenu stupa Tanjug. Prvog juna prošle godine prenesu rezultate „istraživanja“ bez navođenja izvora i još na kraju napišu: „Terenci Izesa ispitali su, u okviru ankete, više od šest miliona stanovnika Srbije“. Čak i da urednik i novinar Tanjuga nisu znali da Živkov piše satirične kolumne već nekih 15 godina, čak i da im nije bilo čudno što mrtvi mogu da budu srećni, ključno pitanje je - kakva vrsta tupsona može da poveruje da neko istraživanje može da se sprovede na uzorku od šest miliona stanovnika države koja ima sedam miliona stanovnika?
Drugo ključno pitanje je: Koji će nam takav Tanjug?

Komentari

Колико се ја сећам, ТАНЈУГ је "Телеграфска Агенција Нове ЈУГославије."

Ни телеграфа, ни Југославије (нове, старе, икакве) више одавно нема.