petak 11. januar 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Srbija - ukratko...

Srbija - ukratko...

Pripreme za viteško nadmetanje

 KRUŠEVAC - U Bela Voda, mestu „Belovodske rozete“ na dvanaestak kilometara od Kruševca, počele su pripreme za viteško nadmetanje u vađenju časnog Bogojavljenskog krsta iz Zapadne Morave. Za plivanje u brzoj i hladnoj Moravi, koje se tradicionalno održava na Bogojavljenje, 19. januara, interesuju se mladići iz Bele Vode, Kruševca, Stopanje, Trstenika i drugih mesta. Prošle godine za časnim krstom plivalo je 50 takmičara, a dvostruki pobednik je Filip Banović iz Kruševca. Organizacioni odbor je odlučio da se nadmetanje u vađenju časnog krsta iz Zapadne Morave po sedmi put održi kod Belovodske skele. Nakon liturgije i osvećenja vode na Belovodskoj česmi, svečana litija, predvođena krstonošama, krenuće ka skeli, gde će se seći kolač i susret prijatelja.    n R. B. (Sina)

Pomoć romskim naseljima

 ČAČAK - Opštinskim projektima za 2008. godinu, u Čačku je predviđena izgradnja infrastrukture u romskim naseljima, poboljšanje higijenskih uslova u njima i zdravstvena zaštita romske populacije. U protekla dva meseca su sačinjeni projekti za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Mesnoj zajednici „Sajmište“, za koji će opština izdvojiti 1.300.000 dinara, a Zavodu za javno zdravlje je od nadležnog ministarstva odobreno 660.000 dinara za unapređenje zdravlja Roma.

 O. D. (Sina)

Prebukirana ortopedija

 KRUŠEVAC - Poledica i magla doneli su mnogo teškoća. Najviše su pogođeni stari, astmatičari i lica sa srčanim oboljenjima. U Kruševcu se zahuktava i grip, ali se pravi talas očekuje posle školskog raspusta, upozoravaju u kruševačkoj Hitnoj pomoći i Zavodu za javno zdravlje. Lekari kažu da za vakcinu još nije kasno. Posle Nove godine u Kruševcu je zabeleženo mnogo preloma, 30 odsto više nego u uobičajeno vreme za ovo doba godine.

 R. B. (Sina)

Proradio info-kiosk

 SREMSKA MITROVICA - U okviru Opštinskog uslužnog centra građanima je od nedavno na raspolaganju savremeni info-kiosk. Reč je o kompjuteru najsavremenije generacije, sa softverom opremljenim najrazličitijim informacijama koje mogu pomoći građanima u ostvarivanju prava pred opštinskim organima vlasti. Prema rečima Vasilije Brocić, načelnika Opštinske uprave za opšte i zajedničke poslove, uz pomoć info-kioska građani mogu dobiti servisne informacije poput onih u kojim službama rade određeni zaposleni, sa njihovim fotografijama i nadležnostima, ali i informacije opšteg tipa. Korisnicima info-kioska na raspolaganju su najvažniji telefoni u gradu, podaci o osnovnim i srednjim školama, vodič kroz kulturna ili sportska dešavanja....

S. R. (Sina)

Olja Ivanjicki kreira garderobu za hor „Barili“

 POŽAREVAC - Članice Gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca uskoro će nastupati u svečanoj garderobi koju će specijalno za njih kreirati naša poznata slikarka Olja Ivanjicki. Za izradu svečane garderobe za članice hora i njihovog dirigenta mr Katalin Tasić, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odobrilo je donaciju u visini od 800.000 dinara. Izrada garderobe poverena je Modnoj kući „Mona“ iz Beograda, kao najboljem ponuđaču na konkursu.

D. N. (Sina)