petak 11. januar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Rusi spremni da poboljšaju ponudu za NIS?

Rusi spremni da poboljšaju ponudu za NIS?

BEOGRAD - Rusi traže od Vlade Srbije da se do danas izjasni o ponudi za saradnji u oblasti nafte i gasa, koja predviđa formiranje dve firme - za gazdovanje gasovodom „Južni potok“ i skladištima gasom sa vlasništvom „Gasproma“ u njima od 51 odsto, kao i da isti procenat dobije Gaspromnjeft u Naftnoj industriji Srbije. Danas ili sutra u Beograd na konačne pregovore stiže delegacija iz Moskve u kojoj će biti i predstavnici „Gasproma“, a prema, nezvaničnim informacijama, ruska strana spremna je da poboljša ponudu za NIS-a sa oko 900 miliona evra na oko 1,2 milijarde.

Nacrt sporazuma o saradnji Rusije i Srbije u oblasti nafte i gasa ministru energetike Aleksandru Popoviću 11. decembra uručio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev. Ruskim pregovaračima je bitno da odgovor o njihovoj ponudi stigne do 18. januara, kada je zakazano potpisivanje sporazuma o „Južnom potoku“ u Sofiji između Rusije, Bugarske i Grčke.

U domaćoj javnosti koplja su se najviše lomila oko cene koju je za NIS ponudio „Gasprom“ jer ima mišljenja da je 900 miliona evra malo za 51 odsto NIS-a, zbog čega je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić dao ostavku u Radnoj grupi za sporazum sa Rusima. Dosta komentara izazvao je i planirani kapacitet gasovoda jer još nije poznato da li će biti više od deset ili više od 20 milijardi kubika gasa godišnje, mada je u Nacrtu sporazuma garantovano da je reč o tranzitnom gasovodu sa kapacitetom od najmanje deset milijardi kubika.

Ključne reči: