petak 11. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dobro je da se CPC žali Strazburu

Crnogorski predsednik Vujanović neće intervenisati kod Tadića zbog CPC

Dobro je da se CPC žali Strazburu

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović odbio je zahtev nezavisnog stručnjaka za ljudska prava Aleksandra Zekovića da od srpskog predsednika Borisa Tadića traži da srpske vlasti dopuste registraciju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, preneo je Tanjug.

Vujanović je, međutim, podržao najavu udruženja Crnogoraca iz Lovćenca da se žale Evropskom sudu u Strazburu zbog odbijanja registracije nekanonske CPC u Srbiji, navodeći da je „to pravi put“. Vujanović, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, smatra da bi bilo besmisleno da predsednik jedne države traži od predsednika druge da njegova država poštuje sopstveni pravni sistem. U saopštenju se navodi da Vujanović neće odgovoriti na pismo u kojem ga Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, poziva da učini isto što je prošle godine učinio Tadić, koji je tražio da crnogorski državni organi zaštite mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC u Crnoj Gori.

- Predsednik svake države može ukazivati samo na potrebu poštovanja pravnog sistema, kako domaćeg, tako i međunarodnih standarda - objavio je Vujanovićev kabinet i ukazao da je „u konkretnom slučaju Ministarstvo vera Srbije primenilo propise te države“.

Ministarstvo vera Srbije je saopštilo da je nemoguć upis CPC u registar crkava i verskih zajednica jer nisu ispunjeni svi uslovi određenih članova koje propisuje zakon, niti je pružen ijedan dokaz o postojanju te nekanonske crkve u Srbiji.