subota 10. novembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Najmoćniji tajkuni nam pišu i zakone

Desetak najbogatijih porodica drži sve konce vlasti u Srbiji

Najmoćniji tajkuni nam pišu i zakone

Današnji najmoćniji tajkun u Srbiji radi vrlo inteligentno - od sedam najvećih stranaka u republici finansira šest, držeći ih sve u šaci, kaže Stjepan Gredelj, član Saveta za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Bilo da su šverceri, nekadašnji bliski prijatelji porodice Milošević ili obični direktori nekadašnjih socijalističkih gigantskih firmi, tajkuni su ti koji danas kupuju u Srbiji sve što je iole vredno. Pred njima je još samo jedan mnogo ozbiljniji i po Srbiju poguban zadatak - infiltriranje u domene političke vlasti direktno ili putem predstavnika. Čak je i taj, sasvim siguran, način zaštite vlastitog sumnjivo stečenog kapitala danas u njihovim rukama i, kako objašnjavaju stručnjaci, tajkuni će „vladati iz senke“ sve dok su srpski političari gladni novca, a istovremeno i glamuroznih kampanja. Javna je tajna da kroz gotovo sve stranke u Srbiji cirkuliše taj isti novac sumnjivog porekla, jer tajkuni mnogo ne biraju. Za svaki slučaj, tvrde stručnjaci, lakše im je da svim partijama daju isti „tretman“, jer nikad se ne zna ko će sutra osvojiti vlast. Oni se ne trude mnogo da se bave politikom, već sopstvenim interesima. Bitno je da svoje kadrove, iz sopstvenih kompanija, transportuju u državne institucije, i to banke, ministarstva, vladu, Skupštinu, policiju, carinu, ili da postanu lični sponzori političkih funkcionera. Tako naša zemlja polako dobija obrise južnoameričke države, jer desetak porodica upravlja sistemom i vlasništvom države. Tajkuna u Srbiji nema mnogo, saglasni su analitičari, ali je taj mali broj dovoljno moćan da drži sve konce vlasti u svojim rukama, služeći se tzv. zarobljavanjem države, odnosno donošenjem ili sprečavanjem donošenja zakona, a sve u skladu sa sopstvenim interesima.

- Uz ovaj pojam neminovno stoji i korupcija, jer direktno keširanje stranaka to nepobitno jeste. Ipak, zastupljeniji oblik „vladanja iz senke“ su razni oblici ucena političara - tipa: ko ti je detetu platio studije u inostranstvu ili ko ti je platio putovanje... Današnji najpoznatiji tajkun u Srbiji radi vrlo inteligentno - od sedam stranaka finansira šest, držeći ih sve u šaci - kazao nam je sociolog Stjepan Gredelj, član Saveta za borbu protiv korupcije. On je dodao da bi se tajkuni najbolje mogli razotkriti putem sporta, istakavši da je „baš sinčić najmoćnijeg srpskog tajkuna glavni finansijer Crvene zvezde“.

Iako svi pričaju o moćnicima koji vladaju iz senke, do sada se niko u državi nije ozbiljno pozabavio srpskim tajkunima. Da domaći bogataši nisu glavni krojači zakona u Srbiji i da političke stranke nisu željne novca i glamura, tvrde stručnjaci, DOS bi se odmah posle 5. oktobra obračunao sa tim „Miloševićevim kreacijama“. Ipak, istina je da su oni još tu, čak moćniji nego ranije.

- Politika je veoma skup posao i svakoj političkoj stranci je potreban novac. Ne mora to biti direktno davanje novca, već i iznajmljivanje termina u medijima, obezbeđivanje ekskluzivnog prostora. Oni koji su najbogatiji finansiraju više stranaka istovremeno, neki kupuju stranku u celini, a neki su, pak, sponzori pojedinih političara - kazao nam je sociolog Jovo Bakić.

Politički analitičar Milenko Radić stanovišta je da su moćnici više „zainteresovani“ za onu vladu koja ima bolje odnose sa inostranstvom, što će im omogućiti da se još više šire.

- Oni tajkuni koji imaju mnogo novca prave sondaže, odmeravaju koji bi im političar ili stranka doneli najveći profit, pa ulaže u njih novac kao u kazinu. To finansiranje stranaka nije jednokratna akcija - samo u predizbornoj kampanji, već se i kasnije vrši neka vrsta remonta partija - istakao je Radić.

Komentari

tu nema razgovora i kompromisa, samo kazna smrti steljanjem kao sto su radili partizani, pa sve ispocetka

Samo jos dodati i "kriminalci".Ta praksa je u celom svetu.Sve je na prodaju i svako ima cenu ali .......Sve se vraca i sve se placa a cena nije u novcu , vec mnogo vrednijim stvarima u zivotu.

Zašto ne bi organizovali veb stranu, na kojoj bi prikupljali podatke o tajkunima i korumpiranim političarima. Valjda i javnost ima pravo da se bori za opstanak društvene zajednice. Iz ozbiljne banke podataka mogao bi se izgraditi relevantan pritisak javnosti i možda čak i osloboditi politički život od očigledne korupcije, a da bi stigli dotle moramo da počnemo da ispoljavamo minimum inicijative, umesto da samo gunđamo po kućama i kafanama.
Takva inicijativa pokrenuta je na sajtu paralaks.edu.yu.

Uz ovu temu i ovaj komentar sa b92 iz 2005.g
Tajkuni pisu zakone i stvaraju afere:

Afere se stvaraju u nasoj drzavi i uopste u drustvu zbog nefunkcionisanja demokratske drzave, nevladavine zakona, i nepostojanja sistema vrednosti. NJihova pojava svremena na vreme odslikava nemoc i postojanja same drzave i njenog mehanizma u pogledu stvaranja uslova izlaska iz svih oblika krize. Ne znam mozda ce prihvatanjem evropskih pravila misljenja i zivljenja u doglednoj buducnosti biti manje afera i da ce mo na televiziji slusati vesti o poboljsanju zivotnog standarda, zaposljavanju mladih, otvaranju novih skola, bolnica i veselih tema, koje ce iskazivati radost i sustinu zivljenja u nasemj samo jednom zivotu, koji eto trosimo na kojekakvim aferama. Covek ne moze da mirno pogleda ni lokalne ni one vesti nivoua same drzave i drustva, samo se govori o pljkackama i aferama koje niko da resi na pravi nacin. Nadajmo se da ce ipak doci bolji dani zivota.
(miroslav mladenovic, nastavnik vlasotince, 27. septembar 2005 20:24)