subota 10. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Bitka protiv droge počinje u vrtiću

Na Vračaru počinje edukacija predškolaca o narkoticima

Bitka protiv droge počinje u vrtiću

Svaki peti zavisnik proba drogu do svoje dvanaeste godine. Da bi se ovo sprečilo, sa edukacijom mališana o psihoaktivnim supstancama treba početi već u obdaništima

Svaki peti zavisnik poseže za narkoticima do svoje dvanaeste godine. Da bi se ovo sprečilo, sa edukacijom mališana o psihoaktivnim supstancama treba početi u najranijem periodu formiranja ličnosti. U želji da vaspitače i roditelje uključe u proces edukacije o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, Sekretarijat za zdravstvo pokrenuo je pilot projekat u predškolskoj ustanovi „Mića i Aćim“ na Vračaru. Program zainteresovanim vaspitačima i roditeljima predstavila je prim. dr Jasna Daragan-Saveljić, iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

- Sa preventivnim aktivnostima treba početi u najranijem periodu formiranja ličnosti. Moj tim prvo će raditi na edukaciji vaspitača kako bi oni sami mogli da prave programe i kreativne radionice sa decom. Ono što je najbitnije jeste sinhronizacija roditelja i vaspitača u ovom projektu, jer su naša istraživanja pokazala da je najveći broj pacijenta imao probleme koji su se upravo mogli sprečiti u ranom detinjstvu - rekla je prim. dr Daragan-Saveljić.

U radu sa zavisnicima od psihoaktivnih supstanci, doktorka je došla do podatka da je svaki peti bolesnik posegao za narkoticima do dvanaeste godine, a kao najkritičniji period pokazao se drugi razred srednje škole.

Predškolska ustanova „Vračar“ među prvima prihvata inovacije u radu sa decom i shvata probleme sa kojima je suočeno savremeno društvo. Među predškolcima sa Vračara već je obavljena ekološka edukacija, koja se pokazala kao veoma uspešna, a verovatno zbog toga su gradski čelnici pokucali na vrata ove ustanove.

DECA UČE KROZ SLIKE

Najbolji vid učenja mališana je objašnjenje kroz slike, odnosno propagandne postere. Mališanima treba istaknuti sliku gde će na jednoj strani biti sve što može da bude štetno, a na drugoj ono što je pravilno. Deca najbolje pamte slike, a u ovom slučaju u podsvest im se urezuje kako da u određenoj situaciji rasude i pravilno postupe.

RADOZNALOST VUČE KA NARKOTICIMA

Studije su pokazale da su radoznalost, pritisak grupe vršnjaka, želja za novim iskustvima, beg od porodičnih problema prvi razlozi zbog kojih mladi posežu za psihoaktivnim supstancama. Faktori zbog kojih oni koji su probali narkotike postaju ovisnici su okruženje, psihološki problemi, prisustvo PAS i problemi u porodici.

- Kroz bajke, basne i konkretne situacije vaspitači će deci približiti opasnost uzimanja psihoaktivnih supstanci. Najbitnije je da mališani shvate da moraju da poštuju određena pravila. NJima se u ranom dobu mora usaditi u podsvest šta ne bi trebalo da rade, a naravno potrebno je u celu priču uključiti i roditelje - rekla je Mirjana Skendžić, direktorka PU“Vračar“. Kao primer, ona je navela popularnu bajku o Snežani i sedam patuljaka koja je najbolji primer kako da se kroz igru prožme priča da, iako je nešto primamljivo, ne treba da se uzme. Upravo je radoznalost prvi razlog zašto mladi posežu za psihoaktivnim supstancama.
Sredinom februara vaspitači bi trebali da počnu sa sprovođenjem Projekta „Prevencija psihoaktivnih supstanci u predškolskim ustanovama na opštini Vračar - Šansa“ među decom. Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao uspešan, u planu je i njegova primena u drugim opštinama.