sreda 10. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Sabor se raspušta

Stjepan Mesić će 17. oktobra raspisati parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Sabor se raspušta

Mesić dobio preteće pismo iz Rusije s porukom da ostavi na miru penzionisanog generala Vladimira Zagorca

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić raspisaće 17. oktobra parlamentarne izbore koji su već zakazani za 25. novembar, piše Jutarnji list dodajući da je dogovor o tome postignut na Mesićevom sastanku sa premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Šeks će prekosutra raspustiti Sabor, a od trenutka kad Mesić raspiše izbore stranke imaju dve sedmice za predaju lista kandidata i na još dva dodatna dana, namenjena za ulaganje eventualnih prigovora na postupak. Zvanična predizborna kampanja počeće 3. novembra i trajaće tri sedmice. - Nismo hteli da ulazimo u kampanju na praznik Svih svetih i Dan mrtvih - objasnio je Sanader dodajući da će u periodu od raspisivanja izbora, pa sve do polaganja zakletve nove vlade, aktuelna HDZ-ova vlada normalno raditi.

Na pitanje novinara da li će biti promene pravila praćenja izborne kampanje na nacionalnim televizijama, Šeks je odgovorio je da će o tome ove sedmice raspravljati parlament, ali Sanader je rekao da ne bi trebalo menjati pravila nekoliko sedmica pre izbora. - Izbori su svečanost demokratije i moramo da omogućimo svakome, bez obzira na to koju on snagu predstavlja u tom trenutku, da kaže šta misli o svim temama koje zanimaju hrvatsku javnost. Kada bismo primenili ovo što se sada nameće kao mogućnost, onda predsednik Mesić u januaru 2000. ne bi imao iste šanse kao drugi kandidati jer se sećamo s kakvom je podrškom počeo - rekao je Sanader i dodao da to ne znači da HDZ neće pristati na promenu pravila ako se o tome postigne konsenzus svih parlamentarnih stranaka.

PREMINUO PREDSEDNIK SRPSKE NARODNE STRANKE MILAN ĐUKIĆ

Predsednik Srpske narodne stranke (SNS) i bivši poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Milan Đukić umro je u 61. godini od posledica teške bolesti, saopštila je juče njegova porodica. Kako se navodi, Đukić je umro u ponedeljak u svojoj rodnoj kući u Donjem Lapcu. Milan Đukić rođen je 10. aprila 1947. u Donjem Lapcu, završio je Ekonomski fakultet, tokom 90-ih godina prošlog veka u tri mandata bio je poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru, kao i poslanik u Savetu Evrope. Početkom 90-ih osnovao je SNS, čiji je bio dugogodišnji predsednik, a poslednjih godina bio je predsednik opštine Donji Lapac. Datum i vreme sahrane Milana Đukića biće objavljeni naknadno.

U međuvremenu je Mesić izjavio da je dobio preteće pismo iz Rusije, „blago upozorenje da ostavi na miru“ penzionisanog generala Vladimira Zagorca, koji je u Austriji čeka izručenje Hrvatskoj zbog optužbi da je zloupotrebom ovlašćenja i položaja proneverio pet miliona dolara, prenosi Srna. - U pismu piše da se Zagorac kao veliki hrvatski patriota borio za Hrvatsku, upozoravaju me šta treba da učinim i napominju da ga ne diram. Kao da ja vodim postupak protiv Zagorca - rekao je Mesić Hrvatskom radiju dodajući da je naložio nadležnim organima da istraže to preteće pismo koje, kako kaže, nije dobio samo on. - Navodno je reč o Rusima koji žele da kupe Zagorčeva preduzeća, a to su, u stvari, hrvatska preduzeća, jer su kupljena hrvatskim novcem - rekao je Mesić i najavio zajedničku akciju ruskih i hrvatskih institucija kako bi se došlo do onih koji su se odvažili da upozore hrvatskog predsednika i ljude uključene u slučaj „Zagorac“ da ne insistiraju na izručenju.

Ključne reči: