petak 10. avgust 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Uzgoj bikova promašena investicija

Uzgoj bikova promašena investicija

ŠAMAC - Poljoprivredni stručnjak Jovica Cvijanović iz Gornje Slatine kod Šamca aktivno se bavi uzgojem rasnih bikova, svinja, a pomaže ocu Živanu u gajenju voća i povrća. Sve je kaže rodilo, ali nema ništa od toga - cene su male, nema tržišta, promašena investicija. Ovaj tridesettrogodišnjak odlučio se za privatni biznis jer je mislio da će tu moći primeniti svoju stručnost. Nije se zapošljavao nikada u preduzeću da radi za platu, ali sada, kako sam kaže, razmišlja da sve ostavi i radi za platu.

- Napunio sam torove bikovima i najkvalitetnijom sortom svinja. Voćnjak je rodio, grane se savile od voća, povrće dobro, ali sve badava nema se gde prodati. Za sve što se proizvede nema tržišta. Cena svinja po kilogramu je marka ipo, a hrana skupa, mislim da je za ovih 15-tak godina kako radim sve promašena investicija - kaže Jovica Cvijanović koji je završio Poljoprivredni fakultet.
Cvijanović kaže da pored toga što nema tržišta i što su male cene nema ni podsticaja za proizvodnju ni sa jedne strane, ni Republike, ni opštine. Inače, Cvijanovići imaju najkvalitetnije sorte svinja, torovi pune rasnih bikova, ali ne razmišljaju o proširenju jer se i sa ovim što sada imaju mogu svrstati u rekordere u regiji. Povrće je rodilo, ali nema kupaca i sve propada.

On ističe da očekuje poboljšanje, mada ni sam nije siguran u to. Ukoliko se nastavi ovakav odnos prema poljoprivredi i stočarstvu sve će kaže ostaviti, zaposliti se i raditi za platu. Bar će, kako kaže, sačuvati zdravlje, a proizvodiće samo za potrebe svoje porodice.