petak 10. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Onlajn časopisi pomažu umetnost

Internet magazini omogućili ljubiteljima praćenje likovne scene

Onlajn časopisi pomažu umetnost

Likovna umetnost i stručni časopisi su u vrlo teškoj situaciji i onlajn portali mogu samo da pomognu, tvrdi Radmila Lazić iz časopisa Likovni život
BEOGRAD - Likovni časopisi i institucije koje se bave zbivanjima u likovnom svetu u dubokoj su krizi. Ipak, tračak svetlosti u tunelu predstavlja pojava specijalizovanih onlajn portala koji, osim što omogućuju brže informisanje stručnjaka, daju ljubiteljima umetnosti besplatan uvid u aktuelna dešavanja na tom polju. Nekada jedini i presudni za opstanak likovne scene, časopisi za likovnu umetnost dobili su važnu podršku pojavom Interneta, ali se s druge strane otvorilo pitanje pozicije štampanih i onlajn časopisa.
Likovni život je jedan od retkih štampanih časopisa koji postoji od 1988. godine, izlazi četiri puta godišnje i predstavlja hroniku likovnih događanja u Srbiji. Fokusiran je na prikaze izložbi, likovnu kritiku, aktivnosti umetnika i pojedinaca, kao i izlagačku praksu galerija bez obzira na likovnu disciplinu.

- Situacija na polju likovne umetnosti je veoma teška iz ugla finansiranja, kao i tržišta koje je totalno nesređeno, pa je tako velika nesrazmera uloženog i vraćenog. Onlajn časopisi mogu da pomognu svakodnevnom likovnom životu jer se na taj način uvećava kvalitet i brzina komunikacije na relaciji umetnika i publike - kaže Radmila Lazić, urednik i sekretar časopisa Likovni život.

Internet časopisi prema mišljenju Lazićeve nikada neće ugroziti štampane, iz prostog razloga što je njihova dostupnost i dalje mala.
- Mi imamo brojne saradnike i čitaoce koji nemaju kompjuter i mogućnost čitanja na Internetu, a sa druge strane mnogo je napornije čitati na monitoru i tako štampani časopisi poseduju kvalitet koji im obezbeđuje dugovečnost - objašnjava Lazićeva.

Onlajn portal Ogledalo vizuelne umetnosti je sajt koji se bavi isključivo likovnom i vizuelnom umetnošću, što u praktičnom smislu znači da se fotografijama i tekstom predstavlja likovni život u svim segmentima.
- Od osnivanja naš rad je baziran isključivo na svet likovne umetnosti. Iako je ciljna grupa uža, sajt posećuju i ljubitelji umetnosti, a prosek je 10.000 poseta mesečno - kaže Olivera Vukotić, osnivač i glavni urednik portala.

Dnevne novine i časopisi skoro da se ne bave likovnim sektorom, smatra Vukotićeva, a specijalizovanih časopisa gotovo da nema, pa je situacija vrlo loša.
- Tragično je što država ne vidi interes da u finansijskom smislu pomogne projekte slične našem, već smo prepušteni sami sebi. Takođe, imamo i problem institucija koje se finansiraju iz budžeta, pa misle da njihovo reklamiranje na sajtu treba da bude besplatno što je potpuno pogrešno - dodaje Vukotićeva.

Ipak, predstavljanje likovnih dešavanja i promocija ove grane kulture prema mišljenju Vukotićeve potpuno neopravdano je zanemarena, pa sajtovi sa takvom tematikom nesumnjivo mogu doprineti boljem statusu likovne umetnosti, autora i institucija koje se njom bave.
Internet, kao novi vid komunikacije, doprineo je većoj informisanosti ukupne likovne javnosti u Srbiji, ali je kao i u slučaju štampanih časopisa, njegova marginalizacija prevazišla problem krugova umetnika i kritičara.

Ključne reči: