četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Za tango je potrebno dvoje

O problemima potencije se do pre 15 godina nije pričalo, danas je sve drugačije

Za tango je potrebno dvoje

Svaki drugi muškarac između četrdesete i sedamdesete godine života suočava se sa problemom erektilne disfunkcije

Specijalisti iz oblasti urologije razmenili su nedavno iskustva i dostignuća u lečenju bolesti muškaraca. Na okruglom stolu stručnjaci urologije, seksualne medicine i endokrinologije, koji se bave erektilnom disfunkcijom, pričali su o iskustvima u svetu i rezultatima koje su oni postigli u radu sa svojim pacijentima. Tom prilikom istaknuta je prednost lekova koji na neinvazivan način pospešuju rad kardiovaskularnog sistema.

- Za tango je potrebno dvoje. Značaj seksualnog života za opšte zdravlje kako muškarca, tako i žene je neophodnost, a problem se najlakše prevazilazi razumevanjem i partnerskom podrškom- rekao je dr Sava Mićić, direktor Instituta za urologiju i nefrologiju KCS.

Stručnjaci naglašavaju da erektilna disfunkcija može biti simptom mnogo ozbiljnijih bolesti. Prof. dr Cane Tulić, zamenik direktora Instituta za urologiju KCS je istakao da savremen nezdrav način života utiče na metabolizam, pa i seksualnu funkciju.

- Stres, pušenje, neumereno konzumiranje alkohola, nezadovoljstvo i neaktivnost dovode do gojaznosti i hipertenzije, a posledica toga je i erektilna disfunkcija- kaže dr Tulić.

Starenje je danas u žiži svetske medicine, pored ženske menopauze, andropauza zauzima značajno mesto u proučavanju kvaliteta života. Starenjem dolazi do smanjenja nivoa testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena, odnosno do hormonalnog disbalansa koji utiče i na seksualnu funkciju. Specijalisti su konstatovali prednost leka Tadalafila (Cialisa) u odnosu na druge PDE5 inhibitore. Usporeno, a dugotrajno dejstvo leka pruža izbor pravog trenutka, poboljšanje signalnih puteva, spontanost u seksualnom odnosu. Uzimanjem terapije došlo je do poboljšanja seksualnog odnosa, kako kod muškaraca koji su je uzimali tako i kod njihovih partnerki koje su imale pozitivan psihološki učinak.Svaki drugi muškarac između četrdesete i sedamdesete godine života suočava se sa problemom erektilne disfunkcije (impotencije). O problemima potencije se do pre 15 godina nije govorilo, ali savremena medicina je od 80-ih godina 20. veka znatno napredovala i uvela lečenje impotencije lekovima.

Ključne reči: