četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > U Srbiji ni svinje nisu ravnopravne

Na farmi u Tomaševcu kod Zrenjanina životinje umrle od gladi

U Srbiji ni svinje nisu ravnopravne

Dok su posle prijave komšija veterinari na privatnoj farmi u Vojvodini pronašli leševe u raspadanju, kao i kosti životinja skapalih od gladi, u Gornjem Milanovcu uzgajaju prasad po norveškim standardima

ZRENJANIN/GORNJI MILANOVAC - Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je juče da je veterinarska inspekcija sprovela sve zakonom propisane mere i izvršila kontrolu farme „Odaja“ u Tomaševcu odmah po dobijanju prijave o uginuću svinja na toj farmi.

U saopštenju se navodi da je veterinarsko-sanitarna kontrola na farmi „Odaja“ u Tomaševcu obavljena u ponedeljak 7. aprila, čim je inspekcija Srednjobanatskog okruga u Zrenjaninu dobila prijavu od sekretara mesne zajednice Nenada Nikolića o uginuću svinja na farmi.

Veterinarska inspekcija u momentu kontrole na farmi je zatekla dva leša uginulih svinja u stanju raspadanja, ostatke skeleta od ranije uginulih svinja, kao i pet krmača u vrlo lošem kondicionom stanju, ali je klinički pregled pokazao da nema znakova koji ukazuju na postojanje zaraznih bolesti, već o neuhranjenosti životinja, dodaje se.

U saopštenju Ministarstva navodi se i da je pregledom farme utvrđeno da ona nije registrovana u Upravi za veterinu, kao i da je krug farme neuredan i zapušten i da nema hrane.

Kako se naglašava, inspekcija je Mrgiću naložila da leševe i kosti skeleta životinja sakupi u najlon džakove, a boksove očisti i dezinfikuje, a Skupština opštine Zrenjanin treba da na način neškodljiv po druge životinje, ljude i životnu sredinu ukloni leševe.

ZVALI NEKOLIKO PUTA

Farma „Odaja“ je vlasništvo zemljoradničke zadruge „Tomaševac“ iz Tomaševca i data je 2002. godine u zakup Svetislavu Mrgiću iz Orlovata.
Nenad Nikolić juče je kritikovao neažurnost Republičke veterinarske inspekcije, jer je tek nakon više ponovljenih poziva došla u Tomaševac.

U drugom kraju Srbije, specijalizovana stočarska zadruga „Agronor“ iz Gornjeg Milanovca, koja sprovodi projekat „Uzgoj svinja - norveški model“, organizuje seminar za žene proizvođače iz Srbije.

Kako je izjavio član Upravnog odbora tog projekta Vladimir Simović, seminar će početi danas u Kragujevcu, gde će se okupiti 70 žena, a predavači će biti žene iz Norveške.

Već treću godinu ova zadruga u saradnji sa norveškim institutom „Norsvin“ u Srbiji sprovodi program gajenja „norveškog landrasa“, čije je meso, zbog malog procenta masti, najtraženije na svetskom tržištu i već okuplja oko 400 proizvođača.

- Norveška iskustva govore da su žene najbolji odgajivači svinja i po ugledu na seminare u ovoj skandinavskoj zemlji odlučili smo da isto tako i mi radimo u Srbiji, a tema je „Moderna svinjarska proizvodnja“ - kazao je Simović. On je naglasio da je cilj ove akcije da se potpuno promeni rasna struktura domaćih svinja, a iskustva su pokazala da su u njihovom gajenju dosta angažovane žene, ali da je malo njih uključeno u stručnu obuku i pripremu za savremeno svinjarstvo.