četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

EU upozorila Bugarsku zbog mafije

Evropska unija je zatražila od Bugarske da preduzme „hitnu akciju“ u borbi sa organizovanim kriminalom, pošto su dve istaknute ličnosti ubijene u razmaku od 24 časa. Ubistva u Sofiji nisu samo još jedan statistički podatak, ističe se u poruci EU. U Bugarskoj je od pada komunizma 1989. godine u mafija-stilu ubijeno više od 150 lica, a da niko nije bio optužen!
Georgi Stoev, pisac kriminalističkih romana za koga se veruje da je bio povezan sa organizovanim kriminalom, preminuo je u bolnici nakon što je u ponedeljak (7. aprila) usred dana pucano na njega. Naoružani napadač uspeo je da pobegne uprkos zagušenom saobraćaju u jednoj od najprometnijih ulica u Sofiji. Stoev, 34, išao je, kako se izveštava, na sastanak gde je trebalo da razgovara o svojoj najnovijoj knjizi o organizovanom kriminalu u Bugarskoj. I sam bivša ličnost iz kriminalnog sveta, Stoev je navodno bio upoznat sa poslovima vezanim za plaćene ubice, distribuciju droge i nesuglasice između kriminalnih bosova.
On je ubijen manje od 24 sati posle ubistva - u nedelju uveče - Borislava Georgieva, biznismena bliskog Hristi Kovačkom, jednom od najuspešnijih lokalnih preduzetnika u energetskom sektoru, prenose agencije.

Mesić: LJubljanska banka opljačkala štediše

„Problem štediša bivše LJubljanske banke i spor oko linije razgraničenja u Piranskom zalivu i nekim delovima kopnene granice su pitanja koja opterećuju odnose Slovenije i Hrvatske, a koja treba rešiti što hitnije i kvalitetnije“, izjavio je u utorak uveče predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u govoru održanom u Slovenskom domu povodom promocije knjige „Slovenija i Hrvatska - prijateljstvo u bliskosti“ u izdanju Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.
„Zadržavanje novca hrvatskih štediša ne može se nikako drugačije opisati nego kao pljačka“, dodao je predsednik i ocenio da su štediše prevareni „jeftinim trikom“, aludirajući na stečaj LJubljanske banke i osnivanje Nove ljubljanske banke.
Podsetivši na to da su nakon proglašenja nezavisnosti republičke granice dveju zemalja na kopnu postale državne, Mesić je rekao da „nije bilo službenog razgraničenja morskih granica, ali da postoji službeni katastar na kojem je ucrtana linija sredine“.
„To ne znači da bi linija razgraničenja trebalo da deli Piranski zaliv na dva potpuno jednaka dela, ali ni ne podrazumeva da Slovenija može polagati valjano i zakonito pravo na epikontinentalni pojas i ekološku zonu“, izjasnio se Mesić.
Mesić smatra da je najbolje rešenje da se taj problem uputi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.    
I. B.

Ban Đi-mun razgovarao sa Putinom i Medvedjevom

Ujedinjene nacije nezamenljive

MOSKVA - Generalni sekretar UN Ban Đi-mun izjavio je juče u Moskvi da Rusija, pod rukovodstvom Vladimira Putina, zauzima važno mesto na svetskoj sceni. Generalni sekretar UN juče je počeo zvaničnu posetu Rusiji tokom koje će s najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati i o situaciji na Kosovu, prenose agencije. „Rusija je pod vašim rukovodstvom zauzela značajnije mesto na međunarodnoj sceni“, rekao je Ban Đi-mun u susretu sa Vladimirom Putinom u Kremlju.
On je izrazio nadu da se može očekivati da će Rusija nastaviti da pruža podršku UN i da sarađuje sa tom organizacijom. Putin je rekao da Rusija smatra UN ključnim elementom celog sistema međunarodnih odnosa. „Mi polazimo od toga da su UN jedinstvena univerzalna međunarodna organizacija. To je ključni element celog sistema međunarodnih odnosa. Upravo tako i prilazimo radu UN i problemima povezanim sa njenim razvojem“, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, Rusija i UN imaju najtešnje moguće odnose. Rusija nije samo članica-osnivač, već i najaktivniji učesnik svih procesa koji se u njoj odvijaju, uključujući i u Savetu bezbednosti, dodao je Putin.
Izabrani predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev, koji se u Kremlju takođe sastao sa generalnim sekretarom UN, rekao je da je kontraproduktivan pokušaj rešavanja bilo kog međunarodnog konflikata mimo rezolucija UN. „Različiti pokušaji rešavanja međunarodnih pitanja van rezolucija UN, kao što je bilo u slučaju Kosova i u drugim situacijama su kontraproduktivni i ne doprinose postizanju mira i stabilnosti“, izjavio je Medvedjev.

Uništen kamp Al kaide

BAGDAD - Specijalne američke snage uništile su kamp Al kaide za obuku u centralnom delu Iraka, gde se nalazila i velika količina sakrivenog naoružanja, saopštila je juče američka vojska. U trenucima kada se u Vašingtonu odlučuje da li će se do leta povući deo kontingenta američkih vojnika, juče ujutro je, kako javljaju agencije, ponovo pala najmanje jedna raketa na dobro čuvanu „Zelenu zonu“.