četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Nestaju i stari i mladi

Od 23 prijavljena nestanka policija lane rešila sudbinu 21 osobe

Nestaju i stari i mladi

Tinejdžerima se najlakše uđe u trag, a beže i zbog loših ocena, dok potraga za starim i bolesnima može da potraje i nekoliko meseci, pa i godina, kažu u policiji

KIKINDA - Tokom prošle godine na području šest opština Severnobanatskog okruga prijavljen je nestanak 23 osobe različite životne dobi, a pronađena je 21. Neke od njih su žive i zdrave vraćene najmilijima, ali je, nažalost, bilo i slučajeva da se potraga završavala tako što su tela vađena iz Tise, kanala Dunav-Tisa-Dunav ili su, tokom zimskih meseci, nesrećnici pronađeni smrznuti na njivi. U prva tri meseca ove godine PU Kikinda prijavljen je nestanak četiri lica.

- Sve četiri osobe su pronađene, ali se u jednom slučaju radilo o samoubistvu. Starija muška osoba iz Banatskog Aranđelova kod Novog Kneževca odlučila je da sebi oduzme život utapanjem u Tisi. Preostala tri slučaja imala su srećniji ishod. Posle svađe sa roditeljima jedan srednjoškolac iz Kikinde otišao je od kuće, ali je ubrzo pronađen. Nestanak dece i tinejdžera se najbrže rešava, a oni dom napuštaju zbog loših ocena ili porodičnih problema. Najteže se pronalaze stare i bolesne osobe, od kojih su neki lečeni alkoholičari ili imaju psihičkih problema. Potraga za njima zna da se oduži po nekoliko meseci, pa i godina. Ovoga puta nije bilo tako. Potraga za dve Kikinđanke uspešno je okončana. Jedna od njih je bolesna i više puta je odlazila od kuće - kaže portparol PU Kikinda Radojka Radanović.

Za još dve nestale osobe policija intenzivno traga. Godišnje se pronađu tri-četiri tela čiji identitet ne može da se utvrdi, pa se sahranjuju kao NN lica. Najlakše se identifikuju leševi koji se pronađu na suvom mestu. To nije slučaj sa truplima koji se vade iz vode. Uglavnom se leševi pronalaze u Tisi. Tako nešto zbilo se pre petnaestak dana kod Srpskog Krstura, u novokneževačkoj opštini. U telu utopljenika pronađeni su lični dokumenti na ime mađarskog državljanina Farago Janoša. Istraga je utvrdila da se radilo o samoubistvu utapanjem.

TISA DONOSI MAĐARE

Poslednji leš iz Tise kod Srpskog Krstura izvađen je 11. aprila prošle godine. Posle obdukcionog nalaza utvrđeno je da se radilo o mađarskom državljaninu Zoltanu Buzi iz mesta Bekešaba. NJegov nestanak rodbina je prijavila još 10. februara 2004. godine. Pre šest godina iz reke je izvađen još jedan leš muškarca. Istraga je utvrdila da se takođe radilo o državljaninu Mađarske iz okoline Segedina. U ovom delu Tise do sada je pronađeno pet-šest leševa, kaže matičar MZ „Srpski Krstur“ Dušan Ilkić.

- Godišnje se iz Tise izvadi nekoliko leševa žena i muškaraca, a nije redak slučaj da ih reka donese iz Mađarske. Identifikacija se utvrđuje na osnovu veoma dobre saradnje policija susednih država - navodi Radanović.

Slučaj koji je najviše šokirao javnost desio se početkom prošle godine kada je u Tisi kod Sente pronađeno beživotno telo bebe-dečaka. Obdukcioni nalaz pokazao je da je beba bila rođena živa, a onda bačena u reku gde se udavila. Ne isključuje se mogućnost da je ovo gnusno delo izvršeno na teritoriji Mađarske, a da je potom telo doplutalo na sever Bačke.

Ključne reči: