četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Glasova kuhinja

Glasova kuhinja

Aromatične ćufte

SASTOJCI
600 g mlevenog junećeg mesa
dva čena belog luka
veza mladog luka
dve-tri kašike prezli
jedno jaje
biber, so, začin Ce
pola čaše kisele pavlake
tri veze peršunovog lista
ulje

PRIPREMA
Pripremiti ćufte. U plastičnu posudu staviti meso, dodati belance, prezle, sitno iseckan beli i iseckan i kratko propržen mladi luk; bibera i soli staviti po ukusu (po želji mogu da se stave i drugi začini) pa sve dobro izmešati da se sastojci sjedine. U dobijenu masu dodati dve kašike vrele vode, opet izmešati i ostaviti desetak minuta. Dok meso stoji, sitno iseckati veze peršuna i staviti u duboki tanjir. Od mesa praviti ćufte, svaku uvaljati u iseckani peršun i ređati po dnu šerpe. Šerpa mora da bude toliko velika da ćufte pokriju dno, ne sme se ređati u dva reda. Poređane ćufte naliti vodom u koju je dodat začin Ce da ogreznu i kuvati na tihoj vatri desetak minut, okrenuti ih i ostaviti da vri još desetak minuta. Gotove ćufte izvaditi u neki sud, skloniti šerpu sa vatre pa u vodu u kojoj se ćufte kuvale umešati pavlaku i žumanca. Vratiti ćufte u sos, promešati vrteći šerpu levo-desno, pobiberiti i služiti toplo uz krompir ili drugo povrće.

Priredila: Biljana Stojšić