četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Demokrate i radikali u koaliciji za odbranu knjižare

LJubav prema pisanoj reči ujedinila ljute političke rivale u gradskoj skupštini Kragujevca

Demokrate i radikali u koaliciji za odbranu knjižare

KRAGUJEVAC - U zahtevu za očuvanje knjižare jedinstveni i radikali i demokrate, inače ljuti politički protivnici u gradskom parlamentu. Inicijativni odbor za odbranu kragujevačke knjižare „Svetlost“ predao je juče profesoru dr Dobrici Milovanoviću, predsedniku Skupštine grada, zahtev da se o očuvanju najstarije i jedine knjižare „Svetlost“ izjasne i odbornici gradskog parlamenta. Delegacija u kojoj su bili novinari, pesnici, književnici i slikari predala je Milovanoviću i faksimile više od šest hiljada Kragujevčana koji su stavili svoj potpis u znak podrške ovoj inicijativi.

- Predajemo vam i pisma podrške koja su nam stigla od zaposlenih u knjižari „Gece Kona“ iz Beograda, pismo Ministarstva kulture, a obaveštavamo vas i da je putem Interneta stiglo više od 1.500 potpisa naših građana koji žive širom Srbije i u inostranstvu - izjavila je Olivera Ilić, član Inicijativnog odbora za odbranu knjižare. Ilićeva je takođe saopštila da je odbor dobio i informaciju da su stari vlasnici knjižare „Svetlost“, koji sada žive u Grčkoj, preko svojih advokata, pokrenuli sudski spor u kragujevačkom sudu za povrat vlasništva nad ovim objektom.

- Privatizacijom Trgovinskog preduzeća „Srbija“ najstarija i jedina kragujevačka knjižara „Svetlost“ prešla je u ruke novog vlasnika i biznismena, koji nije zainteresovan da u lokalu u kojem je više od pola veka bila knjižara, i dalje ostanu samo knjige. Knjižara je za svoje kupce i čitaoce 31. marta zatvorila svoja vrata, čime je grad Kragujevac izgubio jedno od svojih najprepoznatljivijih obeležja kulture.

Inicijativni odbor je istakao da u akciji očuvanja knjižare ne učestvuje nijedna stranka. Zanimljivo je da su svoj potpis za očuvanje knjižare stavili i Nataša Jovanović, lider kragujevačkih radikala, i Dragan Planić, čelnik demokrata, ali isključivo kao građani Kragujevca.

Ključne reči:

Komentari

Politički marketing. Situacija je ovakva: Mišković je kupio TP Srbija, između ostalog i objekat knjižare. U knjižari je privatni vlasnik, možda je trebalo zaštiti je pre privatizacije. Pitanje je ko se tu štiti. I od koga? Gradska vlast sa tim, čini mi se, nema ništa. Ako rebublička vlast ne sprečava monopolizaciju, ako je taj isti kupac naveliko kupio već pola Srbije, kako bi jedna lokalna samouprava mogla da mu zabrani ulazak u već kupljen lokal, a koji nije ni bio vlasništvo te lokalne samouprave. No građani nisu baš u toku, a u politici su sva sredstva dozvoljena.
Ironija je u tome da je malo ko od učesnika u ovom cirkusu (pri čemu izuzimam pojedince) naročito zainteresovan za čitanje, još manje knjižare.