četvrtak 10. april 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Brđani iz ravnice

„Zvuci s kamena“ pobednici sabora „Zlatni opanak“

Brđani iz ravnice

U Vojvodini se peva najbolja hercegovačka ganga i kaurska pesma na bas iz srpske Dalmacije, odlučio je stručni žiri

NOVI SAD - Kada bi nekome neupućenom kazali da se u pitomoj vojvođanskoj ravnici peva najbolja hercegovačka ganga ili kaurska pesma na bas iz srpske Dalmacije, pomislio bi ili da se radi o šali ili da su izvođači tih pesama ljudi koji su u poslednjih petnaestak godina u Vojvodinu došli iz tih krajeva. Međutim, nije reč ni o jednom ni o drugom, već zaista jedna pevačka grupa iz Panonske nizije, sastavljena od članova iz sela Gajdobra i iz Novog Sada i zvanično je najbolji interpretator starih tradicionalnih pesama iz svih krajeva na kojima Srbi žive ili su nekada živeli. Radi se o pevačkoj grupi „Zvuci s kamena“ koja je svoj kvalitet potvrdila i na upravo završenom, petom po redu, Saboru folklornih ansambala Srbije „Zlatni opanak“ održanom u Valjevu, osvojivši prvu nagradu Sabora.

- Uspeli smo drugi put zaredom da pobedimo na „Zlatnom opanku“, što je najbolja potvrda da ovo što radimo zaista vredi. Posebno smo ponosni na plaketu „Majstorsko pismo“, koja je prvi put dodeljena ove godine i koju smo osvojili u direktnom nadmetanju sa svim dosadašnjim pobednicima Sabora. Naravno da nam ova priznanja mnogo znače i daju nam još veći motiv da istrajemo u svojoj nameri očuvanja srpske tradicije - kaže Vladimir Šušić, jedan od članova „Zvuka s kamena“, ponosno pokazujući priznanja koja je u Valjevu osvojila ova pevačka grupa.

LITERARNI KONKURS „STEVAN PEŠIĆ“

NOVI SAD - Gradska biblioteka u Novom Sadu i Savet Mesne zajednice „Kovilj“ pozivaju pisce i izdavače da dostave predlog za nagradu „Stevan Pešić“. Priznanje se dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu ostvarenom u srpskom jeziku u žanrovima i duhu koji je zastupao pesnik, pripovedač, esejista, putopisac i dramski pisac Stevan Pešić. U konkurenciju za nagradu ulazi i ukupan opus pisca sa obrazloženjem za celokupni doprinos, s tim da su objavili i novi naslov od prethodne dodele nagrade. Knjige (tri primerka) treba poslati do 31. maja na adresu Gradska biblioteka u Novom Sadu, Dunavska 1, sa naznakom za nagradu „Stevan Pešić“. Nagrada se dodeljuje u tekućoj godini za objavljena dela između dva memorijala i sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Žiri će saopštiti odluku o dobitniku početkom jula, a svečano uručenje će biti u okviru manifestacije „Memorijal Stevan Pešić“ u Kovilju.    
S. S.

Na trodnevnom Saboru „Zlatni opanak“ nastupilo je 128 folklornih ansambala sa blizu 7.000 učesnika, što samo govori da je konkurencija bila izuzetno žestoka i da osvajači nagrada zaista vrede.

- Pobeda na ovom najvećem saboru srpskog folklora mnogo nam znači i kao veliko samopouzdanje pred nastup na nezvaničnom svetskom prvenstvu narodnog stvaralaštva koje će se 22. juna održati u bugarskom gradu Primorsko, gde ćemo, verujem, dostojno predstavljati srpsku tradiciju - rekao je Vladimir Bajić, dodajući da će na ovom festivalu u Bugarskoj nastupiti folklorni ansambli iz svih krajeva sveta.