četvrtak 10. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Život novinara i dalje je ugrožen

Napadi i pretnje predstavnicima sedme sile obeležile su medijsku sliku protekle godine

Život novinara i dalje je ugrožen

BEOGRAD - Mnogi slučajevi napada na novinare, kao i različiti pritisci na medije obeležili su prošlu godinu, i to u većoj meri nego što je to bilo 2006. godine. Pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića i njegove porodice je samo jedan od drastičnih primera kako su 2007. neistomišljenici pokušali da se obračunaju sa predstavnicima sedme sile. Treba, takođe, podsetiti da je prećeno novosadskom novinaru Dinku Gruhonjiću, kao i da je u Novom Pazaru napadnut Zoran Šaponjić, novinar Glasa javnosti, dok je bio na zadatku. Dok je Željko Bodrožić više u sudu nego što je u redakciji i to sve zbog tekstova koje je napisao. Nažalost, tu nije kraj napadima i pritiscima na novinare i medije.

Novinarska udruženja se slažu da je sloboda medija u Srbiji tokom 2007. godine bila ugroženija nego 2006.

- Vlast se nije odrekla direktnog uticaja na medije, a stasala je i nova grupa bogataša koja veoma rado kupuje medije ili korumpira novinare, kako bi upravljali medijima u Srbiji - ocenila je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Nino Brajović, predsednik UNS, kaže da je to Udruženje u prošloj godini reagovalo više od 70 navrata, kako bi nadležnima skrenulo pažnju na česte napade na novinare.

- Sigurno da je pokušaj atentata na novinara Anastasijevića najstrašniji oblik obračuna sa predstavnicima sedme sile i to posle ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Treba podsetiti da je u 2007. bilo nekoliko ozbiljnih napada na novinare i to pred svedocima, a počinioci još nisu otkriveni. Takođe su izraženi finansijski pritisci u medijima koji su privatizovani - objasnio je Brajović.
On je naglasio da je vlasnik RTV Podrinje osoba koja je pravosnažno osuđena zbog napada na novinara.

Sa tvrdnjom esnafskih udruženja da je sloboda medija u Srbiji znatno pogoršana, ne slaže se Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije. On podseća da su mnoge sistemske stvari urađene, ali se slaže da je pritisaka na medije bilo.
- Imali smo i zloupotrebe medija od strane vlasti i tajkuna, kao što smo imali i pritiske, mnogo više iz sfere biznisa, nego iz sfere vlasti, na same medije. Ono što, međutim, ostaje kao velika mrlja su nerešena ubistva novinara i ponovljen pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića. Mislim da se situacija na medijskoj sceni neće normalizovati i stabilizovati sve dok se to ne reši - kaže on.