četvrtak 10. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sirotinji za Božić ni jabuka

U više gradova na jugu Srbije kazani narodne kuhinje i tokom praznika bili prazni

Sirotinji za Božić ni jabuka

Na hiljade siromašnih ostalo bez kuvanog besplatnog obroka iz narodnih kuhinja. Tanjiri prazni zbog duge tenderske procedure za nabavku pet osnovnih namirnica. Pomoć u nekim opštinama zavisi samo od republičkog budžeta, koji pokriva trošak za samo tri meseca u godini

Ni za Novu godinu i Božić, najugroženiji žitelji Bujanovca, Svrljiga, Gadžinog Hana, Čoke i još desetak gradova u Srbiji nisu dobili besplatan kuvani obrok iz narodne kuhinje. Taj vid pomoći za najsiromašnije završen je maja 2007. godine, a ove godine će, najverovatnije, biti nastavljen tek od 1. februara.
Vlada Srbije je za program narodnih kuhinja 24. decembra prošle godine odobrila 49 miliona iz budžeta zahvaljujući čemu će za prva tri meseca u 2008. godini biti obezbeđeni brašno, ulje, pirinač, pasulj i testenina. Zahvaljujući najavljenoj donaciji norveškog Crvenog krsta, koji pomaže program narodnih kuhinja u Srbiji, biće obezbeđen i mesni narezak koji se koristi kao zamena za meso. Crveni krst Srbije uputio je pismo Upravi za javne nabavke, da se nabavke osnovnih pet namirnica izvrše uz poštovanje zakonske procedure, ali po hitnom postupku, sa skraćenim rokom za dostavljanje ponuda, što bi značilo da narodne kuhinje u mestima u kojima ne rade mogu početi sa spremanjem besplatnih obroka najranije od 1. februara.

Program narodnih kuhinja koji je finansiran iz republičkog budžeta u prošloj godini je trajao svega tri meseca od marta do maja 2007, ali Dragica Kljajić, stručni saradnik za socijalnu delatnost pri Crvenom krstu Srbije i koordinator programa narodnih kuhinja kaže da najveći broj opština u Srbiji ne čeka sredstva iz republičkog budžeta kako bi obezbedili besplatne obroke za najsiromašnije sugrađane.

U VEĆINI GRADOVA KUHINJE RADE

Od 2003. godine Crveni krst Srbije je uspeo da uz podršku stalne konferencije gradova i opština obezbedi podršku i lokalnih samouprava za program narodnih kuhinja. Tako je Skupština grada Beograda od pre četiri godine preuzela kompletno finansiranje pripreme obroka za najsiromašnije i to tokom svih 12 meseci godišnje. Tako je i u Novom Sadu, Šapcu, Paraćinu, Velikoj Plani i u još tridesetak gradova u Srbiji, ali su problem najsiromašnije opštine koje imaju i najveći broj građana koji žive ispod linije siromaštva. Upravo u tim najsiromašnijim opštinama narodne kuhinje rade samo uz pomoć sredstava koja stižu iz republičkog budžeta i to svega za po tri meseca godišnje kako je bilo prošle ili po šest meseci kako je bilo u 2006. godini.

- Tokom prošle godine iz republičkog budžeta sredstva su bila obezbeđena za rad narodnih kuhinja tokom tri meseca za 27.780 korisnika u svim opštinama u Srbiji. Međutim, ima opština u kojima narodne kuhinje ne prestaju sa radom zahvaljujući tome što sredstva za nabavku namirnica i pripremanje hrane obezbeđuju lokalne samouprave. Od 58 narodnih kuhinja u Srbiji oko 40 njih radi bez prestanka, upravo zahvaljujući lokalnoj opštinskoj podršci i lokalnim donacijama, kaže Kljajićeva.

Ipak, prema rečima Dragice Kljajić i u većini najsiromašnijih opština u kojima narodne kuhinje ne rade već sedam meseci za Novu godinu i Božić obezbeđeni su lanč paketi za najsiromašnije.

- Crveni krst Srbije radi analizu programa narodnih kuhinja koja će biti dostavljena Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, nakon čega očekujemo da će finansijsku podršku da narodne kuhinje rade preko cele godine dobiti i one najsiromašnije opštine koje ne mogu same da finansiraju programe narodnih kuhinja na svojoj teritoriji, najavljuje Kljajićeva.