nedelja 9. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Peticija zbog mršavog čeka

Penzioneri u Nišu, na ivici egzistencije, traže izmene Zakona

Peticija zbog mršavog čeka

Za tri dana više hiljada niških penzionera potpisalo peticiju za izmenu Zakona, kako bi penzije adekvatnije pratile rast zarada. - Postali smo socijalna kategorija - kažu u Penzionerskoj stranci Srbije

NIŠ/BEOGRAD - Na nekoliko punktova u Nišu, aktivisti Sindikata penzionera „Nezavisnost“ prikupili su za tri dana nekoliko hiljada potpisa, potrebnih radi slanja zahteva za izmenu Zakona o penzijama.

- Sindikat „Nezavisnost“ traži podršku svih penzionera, a ne samo naših članova, jer se radi o našem egzistencijalnom pitanju. Tražimo izmenu članova 80 i 75 Zakona o penzijama, odnosno da se one usklađuju svaka tri meseca i to prema rastu plata 65 odsto i troškova života 35 odsto, a da država trajno vanredno usklađuje penzije ako njihova visina padne ispod 60 odsto zarada - kažu u ovom sindikatu.

Slavko Bajić, predsednik Penzionerske stranke Srbije, kaže da je ekonomska sigurnost penzionera duboko narušena.

- Od milion i po penzionera, njih 500.000 živi u siromaštvu, jer njihove penzije ne prelaze 8.000 dinara. Takođe, više od 800.000 nalazi se na pragu siromaštva, zato što su njihova primanja manja od 13.000 dinara. Svakodnevna poskupljenja životnih namirnica dodatno opterećuju penzionere - kaže Bajić.

On dodaje da su od donošenja važećeg zakona penzije smanjene za više od 50 odsto, kao i da će one ubrzano nastaviti da padaju.

- Ako nastave ovim tempom, prosečna penzija će 2010. godine iznositi manje od 30 odsto prosečne zarade. Zato penzije treba tretirati kao radnu kategoriju čiji se ekvivalent meri visinom zarađenih i oročenih sredstava za slučaj starosti ili invalidnosti, a njihovu vrednost treba očuvati stalnim usklađivanjima sa zaradama - kaže Bajić.

On ističe da su penzioneri najsiromašniji građani u Srbiji i da su se pretvorili u socijalnu kategoriju.

- Kontejneri su postali važan uslov za preživljavanje mnogih penzionera, a smrtnost je povećana u odnosu na ranije godine - tvrdi Bajić.

Ukoliko ne bude izmenjen Zakon o penzijsko i invalidskom osiguranju, penzioneri će ove godine poslednji put dobiti vanredno januarsko povećanje. Naime, prema važećem Zakonu, osim redovnih predviđeno je i vanredno usklađivanje ukoliko penzije padnu ispod 60 odsto od prosečne zarade, a sada već iznose 53 odsto. Međutim, zakonodavac je predvideo da se usklađivanje sprovodi samo tri godine od momenta kada je Zakon donet (2005. godine), što znači da ta mera prestaje da važi 2008. godine. Zanimljivo je da, pri tom, isti zakon nalaže da najniže penzije u zaradi ne mogu biti ispod 50 odsto, što se, međutim, dogodilo još na početku ove godine, kada je prosečni penzioner kući nosio po 14.287 dinara, a republički prosek bio 25.000 dinara.

Slamka spasa za ovu populaciju od 1,5 miliona ljudi jesu najave Rasima LJajića, ministra za rad, koji je rekao da će do izmene u obračunu penzija sasvim sigurno doći. Kako će, međutim, tačno izgledati nova formula zavisiće od ekonomskih mogućnosti države, odnosno novca u budžetu, budući da se penzije i dalje najvećim delom finansiraju upravo iz državne kase.

Komentari

mi smo uplacivali 100 posto a danas smo po penziji vec ispod 5o posto pa dokle dali smo mi vrsata koja treba da izumre kao dinosauri oni koji su pokrali penzijske fondove su oprali novac koji su pokrali kupujuci preduzeca po srbiji i otpustajuci radnike niko nije odgovarao ili je odgovornost kolektivna