subota 8. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > „Ubio sam u samoodbrani“

Četvrto suđenje Andriji Draškoviću za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića

„Ubio sam u samoodbrani“

Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović ostali pri ranijim izjavama da su Surčinca usmrtili u samoodbrani. Vrhovni sud Srbije naložio rekonstrukciju ubistva

BEOGRAD - Veće Okružnog suda, kojem predsedava sudija Zoran Zvonar, zakazalo je za 8. februar 2008. godine rekonstrukciju ubistva Zvonka Plećića Pleće, koji je sa pet hitaca iz dva oružja usmrćen u restoranu „Knez Rojal“, 11. septembra 2000. godine, oko 15.55 sati. Sudija Zvonar je dvojici optuženih, Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću Batanku, skrenuo pažnju da je u njihovom interesu da dođu kako bi se do kraja razjasnile okolnosti pod kojima se događaj odigrao.

Naime, optuženi tvrde da su se kobnog dana samo branili, jer je Plećić došao u restoran tokom njihovog porodičnog ručka i napao ih, dok javna tužba tvrdi da se radi o klasičnom ubistvu. Rekonstrukciju događaja, prema rečima sudije, naložio je Vrhovni sud Srbije, obarajući presudu kojom su Drašković i Golubović u trećem prvostepenom procesu oslobođeni optužbe zbog postupanja u nužnoj odbrani.

Glavni pretres juče je, zbog proteka vremena, otvoren iznova tako da su optuženi u svojoj odbrani ponovili da ostaju kod iskaza koje su ranije dali. Drašković je jedino dodao, pomalo mrzovoljno i tek posle opomene da je to neophodno iz formalnih razloga, da je s poslednjeg pretresa zakazanog za 19. april ove godine izostao jer je „bio priveden tamo u Nemačkoj“, kao i da se protiv njega ne vodi drugi krivični postupak, ni u zemlji, ni u inostranstvu. Pošto je punomoćnik oštećenih imao jedno pitanje za Draškovića, Golubović je nakratko udaljen iz sudnice.

„A ŠTA JE SA RESTORANOM?“

Kada je na kraju jučerašnjeg pretresa sudija Zvonar saopštio da je po nalogu VSS rekonstrukcija na licu mesta obavezna, Drašković je upitao:
- A ako tamo više nema restorana?
- Videćemo... - neodređen je bio Zvonar.
Ponavljajući termin još jednom, Zvonar je rekao da učesnike u postupku očekuje da vidi u Sime Markovića 10 „bilo tamo restorana ili ne“.

- Koju ruku koristi okrivljeni? - pitao je punomoćnik, na šta je Draškovićev branilac, advokat Veljko Delibašić već stajao na nogama:

- Okrivljeni je izneo svoju odbranu i rekao da neće odgovarati na dodatna pitanja. Ono je zabranjeno.

Sudija to nije prihvatio, a i sam Drašković je nastupio suprotno:

- Koristim obe ruke - odgovorio je gledajući u punomoćnika.

- Kojom pišete? - nije se dao zbuniti.

- Pišem desnom. A i levom - odgovorio je Drašković.

Sud je zatim prihvatio Delibašićev predlog da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici sa iskazima koje je devet svedoka dalo tokom istrage 2000. i 2001. godine, odnosno u vreme kada su bili osumnjičeni, jer jedna osoba u krivičnom postupku ne može imati dva statusa. Među njima je i iskaz koji je dala Elena Mijatović, sada Karić.

Od šest pozvanih svedoka juče se pojavio samo Nebojša Šarović (44), dok su za dvojicu, Svetislava Čomića i Dejana Živančevića, u sud stigle umrlice kao dokaz da su u međuvremenu preminuli. Živančević je ubijen oktobra 2004, prilikom atentata na Draškovića. Šarović je tokom jučerašnjeg kratkog svedočenja odavao utisak ratoborno raspoložene osobe. On je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao 2003. godine.

- Gde je svedok bio, stajao, šta je radio - zanimalo je zamenika javnog tužioca LJubivoja Đorđevića.

- Hoću da pitam gde je bio gospodin, za kog ne znam ko je, gde je bio 2000. godine, da li se sećam? - uzvratio mu je Šarović - Ono što sam rekao, iza toga stojim.

Pošto ga je sudija opomenuo da više nije okrivljeni i ponovio mu da je kao svedok dužan da govori istinu i da ne sme ništa da prećuti, Šarović je rekao da je 1996. godine imao operaciju zbog koje ima problema sa pamćenjem.

- I vrapci na grani znaju šta se dogodilo u restoranu „Knez Rojal“. Cela bivša Jugoslavija zna šta se tada dogodilo. Ja se više ne sećam. Šest godina sam bio u zatvoru, zdravlje sam izgubio... - rekao je svedok između ostalog.

- U junu 2003. ste se sećali ? - prekinuo ga je sudija.

- Niste me slušali. Rekao sam vam da sam 2005. godine imao zdravstvenih problema. Pio sam neke tablete za orijentaciju, jer nisam znao, recimo, da li vi idete ka meni ili od mene - rekao je Šarović.

U zapisnik je, posle Delibašićeve sugestije, ušlo i da je svedok izjavio da je „šest godina proveo u zatvoru zato što se u restoranu branio, odbranio i iz njega izašao“.

Šarović, inače, nije bio očevidac pucnjave u restoranu. On je u tom trenutku bio napolju i greškom je hicem ranio kolegu iz obezbeđenja Čomića.

Italijansko tužilaštvo sumnjičilo je Draškovića da je pomagao italijanskoj mafijaškoj organizaciji u Crnoj Gori - obezbeđivanjem boravka i pružanjem zaštite od lokalnih kriminalaca, kao i da je sarađivao sa njima u trgovini narkoticima, ali je usled nedostatka dokaza odustalo od njegovog gonjenja.