subota 8. decembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Inspektor ne sme ni da pisne

Vlasnici pasa u gradu ne obraćaju pažnju na službena lica

Inspektor ne sme ni da pisne

Ukoliko pokušamo da kontrolišemo vlasnika psa, on nas jednostavno ne konstatuje, kaže glavni komunalni inspektor sa Zvezdare. Parkovi po kojem se igraju deca i gradski trotoari puni su psećeg izmeta, ali Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, još u fazi javne rasprave

Komunalni inspektori, nadležni za kontrolisanje vlasnika pasa koji se ne pridržavaju naredbi o korišćenju povoca i zaštitnih korpi nemaju mogućnost da kontrolišu građane, jer im zakon ne dozvoljava da ih legitimišu! Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, koji bi regulisao uslove i način držanja domaćih životinja još se nalazi u javnoj raspravi. Trenutno se postupa po odlukama koje su zastarele i nisu u skladu sa zakonima Evropske unije.
 
  - Zakon o zaštiti dobrobiti životinja još je u zakonodavstvu, a nacrt zakona izradila je radna grupa Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Za razliku od važećeg, ovaj zakon je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije. Beograd nije doneo svoju odluku o tome ko kontroliše izvođenje pasa i korišćenje korpi za zaštitu. Čeka se usvajanje zakona o dobrobiti životinja - rekla je Ivana Lazić, savetnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Uprave za veterinu.
 
  Komunalni inspektori za sada imaju pravo da reaguju isključivo po prijavi građana i ne kontrolišu na ulicama.
 
  - Vlasnici pasa su dužni da drže pse na povocu i da im stave zaštitne korpe, ali mi ne kontrolišemo ljude na ulicama. Ukoliko pokušamo da kontrolišemo vlasnika psa, on nas jednostavno ne konstatuje, a bilo je i incidentnih situacija. Kazne za nenošenje zaštitnih korpi sada se vrlo retko naplaćuju. Ne presrećemo ljude na ulici, jer nemamo pravo da ih legitimišemo. LJudi neće da nam daju svoje podatke, pa nema svrhe da ih mi tražimo. Vrlo retko pišemo prijave. Komšije se često međusobno prijavljuju i to onda kada su u pitanju zajedničke prostorije, recimo kada neko drži psa u hodniku, pa on uleće u tuđi stan... Očekujemo da će uskoro da se usvoji Zakon o glavnom gradu kojim će se formirati komunalna policija, koja bi kažnjavala one koji psima ne stavljaju zaštitne korpe - objasnio je Nebojša Tomić, glavni komunalni inspektor opštine Zvezdara.

Ključne reči:

Komentari

auu- pa zar je to broj jedan problem u srbiji? Mante nas vise tih prica o zlim psima i nevaljalim vlasnicima pasa! Preterali ste, svako je na svoju ruku- nemojte sve ljude u isti kos da stavljate. Toliko ima manijaka, nasilnika a sada i ovih sto bacaju petarde- niko u parku ne sme da pridje i nista im niko ne sme reci! Ali zato ove sa kucicima najlakse je napljuvati- .. nije to ljudski- tu vasu frustraciju usmerite na manijake i nasilnike a ne na dete sa psom koje seta parkom- jer park je kao za decu? a zasto onda deca sa psima su kosmar u srbiji?