subota 8. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Braća prebila očevu švalerku

Postupak protiv petnaestogodišnjih blizanaca iz sela Grivac

Braća prebila očevu švalerku

Dečacima je dozlogrdilo što im otac maltretira majku, a sav novac iz kuće daje svojoj ljubavnici, iako su ga oni zarađivali. LJubavnica podnela prijavu, a dečaci, koji su samo štitili majku, moraju sada na sud

KRAGUJEVAC - Protiv petnaestogodišnjih blizanaca iz sela Grivac, pred sudijom za maloletnike u Okružnom sudu u Kragujevcu, pokrenut je postupak zbog optužbi da su letos naneli lake telesne povrede očevoj ljubavnici. Advokat tršavih dečaka koji su na „svoj“ način branili čast porodice, optužuje državu da je brzo reagovala u nameri da ih kazni, ali zaboravila onu drugu stranu, odnosno uzročnike celog događaja.

Deci se sudi, a Centar za socijalni rad Knića ćuti, iako je cela Gruža znala kroz šta prolaze i dečaci i njihova majka zbog očeve švaleracije s petnaest godina starijom udovicom.

- Brzo i efikasno, protiv mališana S. V. i V. V. iz sela Grivac reagovali su i policija i sudovi. Opštinski organ za prekršaje izrekao im je meru ukora. Očeva ljubavnica je podnela prijavu protiv dečaka, pa se i pred sudijom za maloletnike u Okružnom sudu protiv njih vodi postupak zbog nanošenja lakih telesnih povreda - kaže Duško Pačariz, advokat petnaestogodišnjaka iz Grivca.

MERA NADZORA

Dečacima iz Grivca preti mera pojačanog nadzora. Ja tvrdim da je ovde potreban pojačan nadzor roditelju, a ne deci. Majka je stub kuće, koja se savila oko dece, ona privređuje, radi na imanju, i školuje decu u gradu. Centar za socijalni rad do sada nije reagovao, a morao bi, i to hitno - smatra advokat Duško Pačariz.

- „Kobnog“ jutra, po ko zna koji put, dečaci su gledali kako otac maltretira majku samo zato što im je kupila odelo za matursko veče. Skoro godinu dana unazad otac uzima sav novac iz kuće i nosi svojoj ljubavnici. Ocu nije smetalo što su novac obezbeđivali njegovi petnaestogodišnji sinovi i supruga, tiha i skromna ženica i mučenica. Dečacima je dozlogrdilo da gledaju kako im otac nasrće na majku, i sami su spontano odlučili da nju i kuću zaštite. U njihovim dečačkim glavicama nije bilo namere da povrede očevu ljubavnicu. Hteli su samo da je zaplaše da više ne uzima njihovu muku, znoj i rad, i ne bruka ih pred selom. Udarili su je nekom motkom po leđima, i sigurno je da ona nije zadobila nikakve telesne povrede. U svom dečjem revoltu, razbili su neko staklo, neku sijalicu i to je sve - tvrdi Pačariz.

Otac blizanaca, grdosija od čoveka, svaku noć i dalje provodi kod ljubavnice. Ona mu pere veš i kuva, sprema đakonije. Po danu dođe kući, i uvek je isti. Ni na krsnu slavu nije došao. Za domaćinskim stolom bili su samo majka i deca. To se ne pamti u Šumadiji. Otac blizanaca podneo je zahtev za razvod braka. Žalio se policiji i prijavio svoje sinove. Rekao je da su ga isterali iz kuće.

Blizanci iz Grivca sada idu u srednju školu. Dobri su i skromni đaci. Nijedan eksces nisu napravili ni u školi ni van škole. Jedino im se beleži ono što su motkom nasrnuli na očevu ljubavnicu.

- Štitili su svoju majku i svoju imovinu od nerazumnog ponašanja oca - kaže njihov advokat.

Dečaci s majkom obrađuju zemlju i čuvaju krave. Mleko daju u otkup, i od toga se izdržavaju. Kukuruz još nije obran.

- S. V. i V. V. su žrtve svog oca i njegove prijateljice. Umesto da otac njih izdržava, njih dvojica izdržavaju porodicu i pomažu svojoj majci. Nije u redu to što su uradili, ali gde je tu bila država. NJihove muke trajale su i još traju, a država sve vreme ćuti - konstatuje Duško Pačariz.

Ključne reči:

Komentari

Sud u Kragujevcu je ruglo i uvreda za pravdu i sve sto je ljudsko. Nije retkost prolongiranje procesa da bi se zastitili gradski mocnici a drzava je zbog tog suda vec pred medjunarodnim sudom. Nije ovo prvi put da sude zrtvama umesto pociniocu. Osecaj za pravdu i pravicnost kod vecine Kragujevackih sudija je u novcaniku. Sve je to polagalo ispite kod cuvenih Kragujevackih profesora i kod njih i naucilo zanat. Ako advokati decaka imaju dusu oni ce u ime dece i njihove majke predati tuzbu medjunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu bez cekanja da Kragujevacki sud farsicno raspravlja 5 godina a po navici i mnogo duze. ne tako davno oslobodjen je Pahomije dok su deca zrtve ostala sa traumama citavog zivota. Srpsko sudstvo je bruka i sramota, necovecno i beskrupulozno. Gradski krimosi su uski saradnici i sticenici Kragujevackog suda gde sudije kaznjavaju zrtve umesto pocinioca.

..."jadni trsavi decacici"... Pa su krenuli na svalerku , a ne na oca. Ne, uopste nisu slika i prilika svog oca.
Ako su vec oni ti sto zaradjuju, sto ne izbace oca na ulicu da im ne bi vise maltretir'o majku; ili mu bar ne priprete istim?! Ne verujem da je maltretiranje majke, ako postoji, samo ovim povodom...
Kad ne bi postojala svalerka, niko ne bi pisao nikakav clanak...