četvrtak 8. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Gradiće se još 2.000 stanova

Podeljeni ključevi 34 stana iz „Projekta izgradnje 1.100 stanova u Beogradu“

Gradiće se još 2.000 stanova

U Ulici Olge Alkalaj na Konjarniku juče su useljena i poslednja 34 stana iz „Projekta izgradnje 1.100 stanova u Beogradu“. Konkurs je bio raspisan 15. avgusta 2003. godine, a prethodno su useljeni stanovi na Čukaričkoj padini, Retenzijama, Vojvođanskoj ulici, Bloku 29 i u Ulici dr Ivana Ribara. Na konkurs se ukupno prijavilo 5.885 učesnika, a stanovi su prodavani po proizvodnim cenama sa učešćem od 20 odsto i rokom otplate do 20 godina i kamatom od 0,5 odsto na godišnjem nivou.

Radost novih stanara bila je neizmerna. Četvoročlana porodica Saše Stoiljkovića, radnika JKP“Beogradske elektrane“, nakon 16 godina života u zajednici sa roditeljima i podstanarskog staža dobila je trosoban stan.

- Useljavamo se u stan, sve zahvaljujući gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, koji nam je pružio neverovatnu šansu, da po više nego povoljnim uslovima dobijemo krov nad glavom. Kvadrat smo platili 916 evra, tako da nam rata iznosi samo 200 evra, plus 20 odsto učešća koje smo dali na početku. Veoma je bitno što je stan na odličnoj lokaciji - rekao nam je presrećni Stoiljković dok je čekao da primi ključeve od toliko željenog stana.

Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika Beograda, najavio je izgradnju novih 2.000 socijalno neprofitnih stanova na osnovu „Odluke o uslovima prodaje 2.000 neprofitnih stanova u Beogradu“, koju je donela Skupština grada Beograda.

USLOVI KONKURSA

Na novom konkursu za neprofitne stanove moći će da učestvuju svi zaposleni u javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač grad Beograd, zaposleni u MUP-u, zdravstvu, obrazovanju i naučnim ustanovama, pravosuđu, kao i mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, roditelji lica sa hendikepom, samostalni umetnici i zaslužni sportisti.

- Pošto se ovaj projekat pokazao kao dobar potez Skupštine grada, odlučili smo da nastavimo sa njim. Konkurs za prvih 1.000 stanova počeće krajem meseca i uslovi će biti isti kao i za ove. Naravno, cena će se izračunavati na osnovu realnih troškova i biće oko 900 evra po kvadratu - izjavio je Alimpić.

Izgradnja novih stanova planirana je na lokacijama u blokovima 61 i 63, u Vojvođanskoj i Ulici dr Ivana Ribara, a prema najavama prvog čoveka prestonice budući vlasnici trebali bi znatno manje da čekaju na useljenje nego što su sugrađani koji su konkurisali u avgustu 2003. godine. Od 34 stana u Ulici Olge Alkalaj šest je jednosobnih, 12 dvosobnih, dva dvoiposobna i 14 trosobnih.