sreda 8. avgust 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tbilisi sprema rat?

Gruzija optužila Rusiju da joj je navodno bombardovala teritoriju

Tbilisi sprema rat?

Rusko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da juče nije imalo letove preko Gruzije

Specijalno za Glas iz Moskve Anatolij Pomorcev, RBK dejli

Prema zvaničnom saopštenju koje je juče objavilo gruzijsko Ministarstvo odbrane, dva nepoznata aviona ušla su kasno uveče 6. avgusta u vazdušni prostor Gruzije, a zatim je jedan od njih bacio 700 kilograma tešku bombu nadomak gruzijskog sela Citelubani, udaljenog od prestonice Tbilisija 65 kilometara; bomba nije eksplodirala, tvrdi gruzijski MUP.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Vano Merabišvili tvrdi da su vojni radari locirali da su famozni avioni stigli iz Rusije. Zvanični Tbilisi odmah je nazvao incident „agresivnim činom Moskve“ i optužio Rusiju za pokušaj destabilizacije u regionu. Merabišvili je dodao da je reč o avionima tipa „suhoj-25“, što je najbolji dokaz za umešanost Rusije.

Za razliku od Merabišvilija, sekretar MUP Gruzije Šota Hizanišvili naveo je da navodni ruski avioni nisu bombardovali selo Citelubani, već su ispalili tri rakete sistema „vazduh-zemlja“.

Iz glavnog štaba ruskog ratnog vazduhoplovstva smesta je stigao demanti. - Rusko ratno vazduhoplovstvo ni danas ni juče nije imalo letove preko Gruzije. Rusija nije narušila vazdušni prostor suverene Gruzije - rekao je juče portparol ruskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Aleksandar Drobjševski.
Treba napomenuti da je dva sata pre ovog zabeležen sličan incident na području konfliktnog regiona - otcepljene gruzijske oblasti Južne Osetije. MUP te nepriznate republike saopštio je da je avion istog tipa ispalio dve rakete „vazduh-zemlja“ po položajima osetinske vojske, a zatim se udaljio u pravcu Tbilisija. Ministar policije Južne Osetije Mihail Mindzajev tvrdi da je reč o gruzijskom avionu čiji je cilj bilo selo Cinagar, ali je raketa promašila i da eksplodirala u zoni konflikta. Prema tome, očigledno da su priče o navodnom „agresorskom“ činu ruske vojske samo pokušaj Gruzije da prikrije svoju odgovornost za napad na teritoriju Južne Osetije.

Mnogi ruski analitičari ocenjuju da je incident sa avionima samo još jedna u nizu provokacija zvaničnog Tbilisija u cilju destabilizacije regije. Treba napomenuti da je Gruzija, i pre navodnih „upadi“ ruskih vojnih aviona, kršeći postojeće sporazume vazdušnim putem ubacivala svoje dodatne vojne jedinice na krizna područja poput granica sa Južnom Osetijom i Abhazijom. Analitičari smatraju da je Tbilisi, kao i ranije, iskreirao ovaj incident da bi zakamuflirao pojačavanje svojih jedinica raspoređenih duž granica Južne Osetije i Abhazije. Po svemu sudeći, gruzinska strana sve više sklona varijanti još jednog pokušaja uspostavljanja svoje vlasti na području Južne Osetije i Abhazije.

Ako imati u vidu da je oko 95 odsto stanovništva ovih dveju republika poseduju rusko državljanstvo, može se pretpostaviti da bi eventualna agresija Gruzije mogla izazvati nepredvidljive posledice.

Ključne reči:

Komentari

Nebi bio ni prvi ni poslednji put da Amerika napujda neku boraniju na Rusiju. Sada imamo Gruziju, Estoniju, Litvaniju, Letoniju i njima slicne. Kada ih Rusi budu nagrdili mozda se i sete da se zale svojim mentorima na Zapadu.