nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Trbušnjaci za medalju

REKREACIJA

Trbušnjaci za medalju

Zauzmite sedeći stav na podu, noge blago savijte u kolenima i fiksirajte ih ispod nekog komada nameštaja. Odižite gornji deo tela sa poda do sedećeg položaja, i tako ponavljajte pokret deset puta. Za početak, uradite tri serije po deset ponavljanja

Odavno sanjate da, poput mnogih muškaraca koji vode računa o svom izgledu, sredite svoje trbušne mišiće, rešite se sala i „iscrtate“ popularne pločice. Put do trbušnjaka je jako dug i naporan i ko želi da ih ima mora dobro da se oznoji. Kao što bez muke nema nauke, tako i bez znoja nema rezultata, a da bi vaš stomak izgledao besprekorno, morate uložiti puno truda i mukotrpnog rada. Jednog dana moći ćete i vi da ponosno prošetate svoj zategnuti i čvrst kao stena stomačić. Nije samo stvar u tome da se grčite svakodnevno po podu ili na spravama u fitnes centrima, ima tu još nekoliko „caka“.

Morate da shvatite da treba da budete što više fizički aktivni, bilo da se radi o trčanju, fudbalu, košarci ili bilo kojem drugom sportu. Trčanje je najpreporučljivije jer se pomoću njega efikasno skida salo sa stomaka. Bilo bi idealno da trčite pet dana u nedelji po pet kilometara, ali za početak možete i manje. Najbitnija je čvrsta volja i redovno vežbanje. Isto tako, važno je da smanjite unos masti u organizam. Trčanjem ćete skinuti postojeće masne naslage, a trbušnjacima ćete ojačati stomačne mišiće. Ne morate se izlagati dodatnom trošku za članarinu u teretani jer možete da se mučite i znojite i u tišini doma svoga. Krenite sa pedesetak komada, a onda iz dana u dan povećavajte broj do stotke. Tada je zagarantovana upala mišića, ali to je dobar znak da se sigurno aktivirao deo tela koji ste zapostavljali. Bilo bi idealno kada biste svakog dana broj trbušnjaka povećavali za 50 i vremenom da dođete do fantastične cifre od 1.000 ponavljanja. Zvuči pomalo neverovatno, svakako je naporno, ali uvidećete da vam je vežbanje ušlo u krv i postalo deo svakodnevnog rituala koji obavljate bez problema. Postoje klasični trbušnjaci koji najviše deluju na gornje i srednje trbušnjake. Zauzmite sedeći stav na podu, noge blago savijte u kolenima i fiksirajte ih ispod nekog komada nameštaja.

Za donje trbušnjake je idealno da legnete na pod i opružite noge koje ste prethodno spojili. Dignite ih tridesetak santimetara od poda i dok ne pokleknete, lagano ih dižite gore-dole. Za donje trbušnjake dobri su i klasični trbušnjaci, samo ih radite za razmaknutim nogama koje ne treba fiksirati ni za šta. Probajte i ovo: lezite na leđa, a zatim dižite trup i savijene noge tako da bradom dodirujete kolena. Ponavljajte u serijama od 50 komada. Najbolje od svega je da legnete na pod i noge odignete 20-30 santimetara, ali da ih ne savijate u kolenima. Dižete trup kao da zauzimate sedeći položaj i noge privlačite ka grudima. Onda leđa lagano vraćate na pod, a noge u početni položaj. Ponavljajte sve ovo 30 do 50 puta u seriji, a raditi u pet serija.