nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Reflektor - ukratko...

Reflektor - ukratko...

Joko izgubila spor

Joko Ono, udovica bivšeg Bitlsa Džona Lenona, izgubila je spor protiv reditelja koji su u svom dokumentarnom filmu, u kom se osporava teorija evolucije, koristili delove čuvene pesme njenog supruga, „Imagine“. Sudija Sidnej Stejn ocenio je da autore dokumentarca štiti američki zakon o autorskom pravu koji odobrava upotrebu nekog umetničkog rada u okviru neke kritike ili komentara. Taj film naslovljen „Expelled: no intelligence allonjed“, počeo je da se prikazuje u bioskopima u SAD u aprilu.

Muzej o Vudstoku

Muzej posvećen festivalu Vudstok otvoren je na mestu gde je 1969. godine pola miliona sledbenika hipi pokreta slušalo Džimija Hendriksa i druge muzičke legende i gde je praktično nastala američka kontrakultura. Muzej posvećen ovom značajnom i globalnom rok događaju, kao i njegovi aneksi, imaju za cilj da razviju turizam u toj oblasti pogođenoj nezaposlenošću. Imanje na kojem je održan festival, pre dve godine je kupio Alan Geri, lokalni magnat kablovske televizije, investirao je 100 miliona dolara potrebnih za osnivanje muzeja, koji će se prostirati na 1.000 kvadratnih metara i posetiocima će predstaviti zbirku fotografija, plakata, privatnih poruka, automobila prefarbanih u psihodelične boje i inserte iz dokumentarca studija „Vorner“ o Vudstoku.

Bouvijev mjuzikl

Rok legenda Dejvid Bouvi priprema mjuzikl koji će biti pozorišna adaptacija njegovog naučnofantastičnog filma „The Man Who Fell To Earth“.
U komadu, koji će režirati Piter Šaufus, Bouvijevi hitovi poslužiće kao pozadina za radnju kultnog filma iz 1976. godine, u kome je on igrao vanzemaljca u potrazi za vodom za svoju umiruću planetu. Šaufus je, inače, legendarna figura u pozorišnom svetu i smatra se jednim od najboljih koreografa svog vremena. On planira da Bouvijev mjuzikl premijerno postavi na jesen u rodnoj Danskoj i da ga zatim predstavi i londonskoj publici.

Sećanje na Harisona

Udovica Džordža Harisona posadiće vrt u znak sećanja na pokojnog „Bitlsa“ na sajmu cveća u londonskoj četvrti Čelsi.
Britanski gitarista bio je redovan posetilac tog sajma, gde je viđan sa beležnicom u ruci. Šest i po godina posle njegove smrti od raka pluća, Olivija Harison radiće na parceli koja će ilustrovati muzičarev život i to - od njegovog rođenja (1943) u Liverpulu, do života posle „Bitlsa“ u Henliju.
- Uvek je govorio da osećate da ste najbliži Bogu kada ste u vrtu. Nigde nije osećao veći mir nego tamo. Svaki put kada odem tamo, pomislim da će iskočiti pred mene iza žbuna, kao što je često činio - izjavila je Olivija Harison