nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Palma govori što Dačić misli

intervju: Slobodan Antonić, politički analitičar o tome kako će prelomiti lider SPS

Palma govori što Dačić misli

BEOGRAD - Da lider socijalista Ivica Dačić iskreno želi u koaliciju sa narodnjacima i radikalima, potpuno bi drugačije postupao i razgovarao sa neposlušnim partnerom, čelnikom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem Palmom - kaže za Glas politički analitičar Slobodan Antonić i dodaje da na osnovu predizbornog sporazuma koalicije SPS-PUPS-JS, Dačić čija je partija vlasnik svih mandata ima pravo da natera Palmu da se povinuje tom dokumentu.

Znači li to da možemo očekivati i zvanični zaokret koalicije oko socijalista ka suprotnoj strani?
Opcija o kojoj se do sada pregovaralo - savez SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS skoro je izvesno, neće uspeti. Doduše, nije u potpunosti isključena mogućnost i za tu varijantu, ali su posle svega što se protekle nedelje dogodilo, šanse za to znatno manje.

Ali, Dačić i dalje, bar zvanično, tvrdi da nije sve gotovo i da nastavlja razgovore sa DSS-om?
- Ono što Dačić stvarno misli, govori Palma. Zato je i jasno na koju bi Dačić stranu. Ali, ne treba zaboraviti i da prethodno mora da ubedi svoj Glavni odbor da treba da idu u savez sa demokratama.
Pa, kada bi trebalo očekivati ozvaničenje „dila“ socijalista i demokrata?

- Sledeća nedelja biće presudna jer smo u stanju ekvilibrijuma koji ne može da traje dugo. Ako se do tada ne desi nešto bitno što bi možda povuklo socijaliste nazad ka DSS-u i SRS-u, logičan korak je otvaranje pregovora SPS-a i liste „Za evropsku Srbiju“.
Palma je zapretio novim izborima ne bude li vlade do četvrtka.

- Palma nema pojma o ustavnoj proceduri. I veruje da ako on nije uspeo da uđe u vladu koju je hteo, niko drugi neće moći. Mora se sačekati isticanje zakonskog roka koji nalaže da pokušaji formiranja vlade mogu da traju tri meseca, odnosno do polovine septembra.
Spekuliše se da bi moglo biti opstrukcije konstituisanja parlamenta, odnosno odbijanja verifikacije mandata, i to iz oba tabora, u zavisnosti od toga kome se Dačić prikloni. Smatrate li to realnim?

- To jeste moguće, ali u situaciji u kojoj bi postojala sigurnost u formiranje jasne većine narodnjaka i radikala. Ali, takva situacija nije ni na vidiku, zato ne verujem da bi demokrate opstruisale formiranje Skupštine.
Ali, ako budu svesni da im Dačić klizi iz ruku, ne bi li i SRS i DSS-NS posegnuli za istim sredstvima?
- Ako radikali i narodnjaci to urade, interpretacije u medijima koje uglavnom kontroliše druga strana, bile bi u najmanju ruku nepovoljne. S druge strane, za isti potez demokrate bi sigurno našle opravdanje prema kom bi mediji bili blagonakloni. Pa, vidite da se već danima neki od medija, u pisanju o pregovorima o vladi, bave spinovanjem, odnosno proizvodnjom realnosti kroz unošenje zabune.

U svakom slučaju, veoma je mala verovatnoća za bilo čiju opstrukciju konstituisanja parlamenta.

Ključne reči:

Komentari

Tadić je rekao da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka "nisu među njima" i da obe "imaju svoj bol", ali da moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanima Srbije.

Neposredno pred sam atentat, u Budvi u ulici gde je živeo Vuk, nestalo je struje, a policija se pomerila niže za 50 metara

Danilo Koprivica, tadašnji šef obezbeđenja zgrade Vlade, svedočio je ranije da ga je Maja Vasić obavestila dva dana pred atentat da će kamere na zgradi Vlade biti isključene zbog renoviranja.

TADIC VISI U BECU-SALZBURGU-BAZELU
Nekoliko stotina plakata Tadica osvanulo po gradovima domacinima EP u fudbalu.
Na plakatama upucen poziv Srbima da likvidiraju Tadica.
Osnivaci ove akcije po plakatu:Vidovdanski zavet.

Помоз Бог!Грешнику не треба желети смрт но покајање. Ништа тако не жалости Господа, који је на крсту за грешнике пострадао, него када га ми молимо, да смрћу умори некога грешника, и тако уклони нам га c пута. Десило се једанпут да је апостол Карп изишао из стрпљења и почео се молити Богу да пошаље смрт на два човека грешника, једнога незнабошца и једнога одступника од вере. Тада му се јави сам Господ Христос и рече му: „Биј мене, ево готов сам за спасење људи да се опет распнем!” Овај догађај саопштио је св. Карп светом Дионисују Ареопагиту, a овај га је записао и цркви оставио на поуку свима, да се за грешнике треба молити да се спасу a да не погину, јер Господ неће да ко погине него сви да дођу у покајање (II Петр. 3,9).(О.П.)Помози Боже свима па и нама.Амин.

Moram priznati da je gospodin Antonic zakasnio sa mislima o dacicevim mislima. Ja sam davno na ovim stranicama bnapisao da Palma moze da prica sta hoce ali odluka je na Dacicu. Isto sam napisao da su se Dacic i patneri dogovorili kako da pricaju da utvrde pazar i zato je sve moguce ali ek po zakazivanju skupstine i verifikaciji mandata. Dacic lovi u mutnom pa cemo da vidimo. Ako pogresi ode i on u Hag gde su i ostali iz devedesetih. Spasava ga/IH samo SRS i DSS.