nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Obavezno pranje zuba

I mačkama neophodna nega usne šupljine

Obavezno pranje zuba

Kada su živele u svom prirodnom okruženju, lovile i hranile se svežim mesom, mačkama nije bilo potrebno pranje zuba. Ipak, s obzirom na to da u kućnim uslovima po pravilu jedu gotovu hranu iz konzervi i njima je, kao i ljudima, neophodna nega zuba.

Iako se čini kao nemoguća misija, tvrdi se suprotno. Ako vlasnik macu odmalena nauči da joj pere i neguje zube, ne bi trebalo da bude problema. Redovnim pranjem i pregledom usne duplje kod veterinara mogu da se spreče mnoge bolesti zuba i usne šupljine. U specijalizovanim prodavnicama može se naći posebna suva hrana koja pomaže očuvanju zdravlja zuba i desni.

Za pranje mačjih zubića potrebna je dečja mekana ili, još bolje, mačja četkica za zube i veterinarska pasta. Nikako ne treba koristiti pastu namenjenu ljudima jer je potrebno ispirati, pa može da ošteti želudac ljubimca, dok veterinarske zubne paste imaju ukus ribe ili piletine.

Najbitnije je da se zna da se plak stvara najčešće na gornjim zadnjim zubima i ako se ne očisti u roku od tri dana, mineralizovaće se. Zbog toga bi pranje zuba trebalo da predstavlja svakodnevni ritual. Da bi se privolela na to, maca mora prvo da omiriše i lizne pastu. Taj postupak treba da se ponavlja uzastopno par dana, a kad se privikne, pastu namazati prstima na desni. Posle dva- tri dana, umesto prsta, vlasnik treba da uvede četkicu u primenu. Nekoliko dana posle toga, treba preći četkicom preko zuba i desni. Ne preporučuju se grubi pokreti i prekinuti ukoliko je evidentno da maca to ne želi. Ukoliko prihvata, sledi nagrada - omiljena poslastica i vremenom će se navići, a i shvatiti da to nije ništa bolno ni neugodno. Pored kućne nege, neophodno je da se njeni zubi redovno kontrolišu kod veterinara. Ako se nakupi kamenac, trebalo bi ga otkloniti profesionalnim ultrazvučnim uređajima. Da bi se zahvat što brže i kvalitetnije obavio, maci se daje potpuna anestezija.

Komentari

Dobro je da oni koji imaju zmije za kucne ljubimce ne moraju jos uvek da im peru i zube.
Ali , bojim se da cak i u tom slucaju ne bi bio ni dotaknut problem smrada njih samih .