nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nož u boku „države“

Srbi sa Kosmeta će 15. juna konstituisati svoj privremeni parlament

Nož u boku „države“

KRAGOVIĆ: To neće biti skupština u pravom smislu, ali verujemo da će krajem 2008. biti pokrajinski izbori

BEOGRAD - Dok u Prištini, 15. juna, bude usvajan ustav kvazidržave Kosovo, Srbi iz južne pokrajine konstituisaće svoju privremenu skupštinu. Istina da taj novi pokrajinski parlament neće moći da funkcioniše, a kamo li da bira izvršno veće Kosova kao što bi bilo logično, sve dok mu eventualno nova vlada iz Beograda ne udahne život, ali će simbolički biti odgovor na nelegalni čin Prištine.
- Privremenu skupštinu Kosova i Metohije činiće odbornici sa teritorije Pokrajine koji su izabrani na lokalnim izborima 11. maja, pošto nismo mogli tada da organizujemo i pokrajinsko glasanje. To neće biti skupština u pravom smislu, čak neće ni zasedati, već je to odgovor na jednostrano proglašenu nezavisnost. Naravno, neće biti ni izvršnog veća, pa nemamo ni statut, a ni para za sve to. Verujemo da će za nekih šest meseci, dok se u Beogradu formira vlada, biti rešeno i pitanje njenog funkcionisanja. A već krajem ove ili početkom sledeće godine mogli bi da budu raspisani pokrajinski izbori. Naravno, nije nebitno ni kakva će Vlada Srbije biti formirana - rekao je za Glas LJubomir Kragović, predsednik pokrajinskog odbora SRS-a.

PRIŠTINA PROTIV

Predstavnici privremenih kosovskih institucija ocenili su da je najava formiranja srpske skupštine na Kosovu odgovor na proglašavanje nezavisnosti i najavu stupanja na snagu Ustava, 15. juna, te da je to ilegalno i protivustavno.
- Unmik treba da preduzme mere i pre isteka mandata proglasi nelegitimnom ovu skupštinu - izjavio je predsednik Opštine Mitrovica Bajram Redžepi, ističući da to treba da uradi i Skupština Kosova.

VLAST POSLE DEVET GODINA

U međuvremenu, konstituisana je opštinska vlast u severnoj Kosovskoj Mitrovici, prvi put posle ‘99, a čine je SRS, DSS i SPS.
- Konstituisali smo opštinske organe Kosovske Mitrovice u skladu sa zakonom, a posle izbora 11. maja. Nikakvih problema nismo imali, a čak je tu bio i predstavnik OECD. Jedino su predstavnici DS-a napustili konstitutivnu sednicu zato što sada predsednik opštine preuzima posao koji je do sada obavljao koordinator iz DS-a - kazao nam je Marko Jakšić iz DSS.
Inače, predsednik opštine je Nenad Topličević iz SRS-a, a predsednik Skupštine opštine Miodrag Rakićević iz DSS-a.

On veli i da je dogovor u vezi sa stvaranjem privremene skupštine Kosmeta postignut među svim strankama koje deluju u Pokrajini (SRS, DS, DSS, NS, G17 plus, SPS), kao i nekim grupama građana. Novi parlament bi trebalo da ima 45 poslanika, od kojih bi po jedno mesto pripalo predstavnicima Bošnjaka i Roma. Raspodela ostalih ići će po sistemu: opštine koje imaju do 3.000 birača daće jednog delegata, one koje imaju između tri i pet hiljada glasača - dva, od pet do deset - tri, a jedinice lokalne samouprave sa više od deset hiljada birača delegiraće po četiri predstavnika. Kragović veli i da veruju da će uspeti u svom naumu, iako se tome odavno protive i Unmik i zvanična Priština.

A potpredsednica SNV-a Rada Trajković ocenila je da iza konstituisanja te skupštine stoje interesi SRS i DSS.

- U osnovi tog poteza je procena radikala i DSS da će biti van vlasti u Beogradu, pa žele da tu skupštinu proglase jedinim tumačem interesa kosovskih Srba. Bojim se da je dalji cilj kompromitacija kosovskog problema u odnosu na politiku koju bude vodio Beograd, ako vlast formira proevropski blok. Mnogi se na severu Kosova plaše gubitka zaleđine - političke, finansijske i svake druge, koju su im davali Slobodan Samardžić i državni organi pod njegovom kontrolom, pa će učiniti sve što oni zatraže - kazala je ona i naglasila da će žrtve takvog razmišljanja i ponašanja biće Srbi južno od Ibra, odnosno enklave koje su u potpunom albanskom okruženju.