nedelja 8. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ivica u vladu sa „dva bola“

Tadić od GO DS zatražio podršku za koaliciju sa SPS, upozorivši - ko neće, imaće posla sa mnom

Ivica u vladu sa „dva bola“

TADIĆ: Jedini izlaz je vlada sa SPS, stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali 90-ih. DS i SPS su suočene sa činjenicom da lideri stranaka nisu među njima i da obe imaju svoju bol, ali moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanina.DAČiĆ: Bez obzira na to što je SPS najveća partija u koaliciji, odluka ne zavisi samo od socijalista, već i od PUPS i JS

BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić je pod sve većim je pritiskom da pređe na stranu liste „Za evropsku Srbiju“. Tako je čelnik DS-a Boris Tadić juče članovima svog Glavnog odbora, koji su ga ovlastili da vodi pregovore o budućoj vladi, i zvanično naložio da socijalistima moraju sve da oproste i od njih tražio podršku za savez sa SPS-om na svim nivoima. A Dragan Marković Palma definitivno je zalupio vrata saradnji sa DSS-om, što je juče, zbog tumačenja SSP, učinila i Bošnjačka lista.

Iz DSS-a, istovremeno, Dačiću poručuju da ne odstupaju ni za pedalj, te da, ne bude li prihvatio njihovo tumačenje SSP, od vlade nema ništa. Tadić je pozvao GO da podrži formiranje vlade sa koalicijom oko SPS-a i poručio da sa socijalistima treba praviti i lokalne saveze, jer će Srbija, u suprotnom, zapasti u velike probleme.
- Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali 90-ih i nađite zajedničko rešenje za bolju budućnost. Ako to ne budete uradili, imaćete problem sa mnom. Data nam je odgovornost da pronađemo rešenje i jedini izlaz je vlada sa SPS-om u kojoj bi bili i vojvođanski Mađari, a kasnije bi ta grupacija mogla da uspostavi dijalog i sa drugim strankama - istakao je Tadić i dodao da će lista „Za evropsku Srbiju“ „nastaviti pregovore koje nije započela sa predstavnicima svih stranaka koje su osvojile mandate“.

SRS: VLAST PO SVAKU CENU

SRS je ocenila da je Tadić „pokazao da nema nikakvu političku ideju i principe, već da ga samo zanima vlast po svaku cenu“.
- Celu kampanju posvetio je borbi protiv onih koji su upravljali Srbijom devedesetih, a danas je spreman sve to da zaboravi samo zbog golog opstanka na vlasti - smatraju radikali koji su pozvali SPS da ne dozvoli da krivci za teško stanje u Srbiji ostanu nekažnjeni i da građani ne dočekaju pravdu za koju su glasali. SRS tvrdi da svako ko poredi radikale i DSS sa Čankom, Draškovićem, Tadićem i Dinkićem, koje su optužili pomenutu četvoricu političara za progon političkih protivnika, uništenje srpske ekonomije i rušenje nacionalnog i državnog dostojanstva, ne želi dobro Srbiji.
- SRS će glasati za ratifikaciju SSP u Skupštini, ako uz njega bude usvojena posebna deklaracija kojom se tumači - izjavio je Tomislav Nikolić, koji je potvrdio da će SRS glasati za ratifikaciju SSP, uz tu deklaraciju.
- Taj modalitet je prihvatljiv za Srbiju. Tu Srbija kaže: Da, želimo u Evropu, i dobro je što nam vi ovim sporazumom, kako mi to tumačimo, garantujete da je Kosmet sastavni deo Srbije - rekao je on.

I ZALJUBLJUJTE SE, AKO TREBA!

Članove GO DS-a koji nisu bili oduševljeni što moraju da pruže ruku socijalistima, Tadić je u pauzi sednice u holu posavetovao da pronađu neku funkcionerku SPS-a, u koju bi bi mogli da se zaljube, kako bi lakše prihvatili ulazak u zajedničku vladu.

TAJKUNI I AMBASADORI

Da Srbiji neće dobro doneti vlada koju prave tajkuni i strani ambasadori, naglasio je portparol DSS-a Andreja Mladenović.
- Nisu bez osnova glasovi da su se jedan strani ambasador i nekoliko tajkuna direktno umešali u konstituisanje nove vlade. Oni su sebi dali za pravo da odrede ko će i kako voditi Srbiju i koriste se svim metodama kojima raspolažu - naveo je on.

ČEKA IZVINJENJA SRBIMA

Tadić očekuje od predstavnika susednih država i naroda da učine isto što i on kada se izvinio za ratne zločine, jer se ne mogu negirati zločini nad Srbima. - Želimo pomirenje i najbolje moguće odnose sa susedima, ali nikad nećemo prihvatiti da se negiraju zločini prema našem narodu - rekao je Tadić i dodao da je to princip od kojeg se ne može odustati i pretpostavka za normalnu nacionalnu politiku svakog naroda u regionu.

Lider DS-a je ocenio da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka „nisu među njima“ i da obe „imaju svoju bol“, ali da moraju da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanina Srbije, te da su „u prošlosti izgovorene mnoge teške reči, ali da DS nije zlopamtilo i spremna je sve da oprosti, ne samo onima sa kojima se sukobljavala devedesetih, već i onima sa kojima se sukobljavala pre mesec dana“.
- Džaba nam pobeda na izborima, ako ne formiramo vladu - naglasio je on i dodao da DS ne želi vladu sa narodnjacima i radikalima, ali da će ostaviti otvorena vrata za dijalog posle formiranja vlade.

A Dačić je juče istakao da će u narednim danima biti potpuno jasno ima li parlamentarne većine, te da će koalicija oko SPS-a o tome obavestiti Koštunicu.
- Odluka ne zavisi samo od socijalista, već i od PUPS-a i JS-a. Pokušaćemo da utvrdimo zajednički stav o spornim pitanjima - naglasio je on i dodao da je „važno istaći“ - bez obzira na to što je SPS najveća partija u koaliciji i što kao partija ima svoje stavove, koji su noseći stavovi te koalicije - neophodno je utvrditi zajednički stav i jedinstvo koalicije.

Na ocenu Tadića da i DS i SPS vide zajednički cilj u evropskoj budućnosti Srbije, Dačić je odgovorio da SPS „već godinama insistira na nacionalnom pomirenju i jedinstvu svih stranaka, kada je reč o zaštiti nacionalnih i državnih interesa“, te da takvi stavovi DS-a mogu biti korak napred u normalizaciji odnosa dveju partija. Međutim, SPS „neće razgovarati sa bilo kim dok traju razgovori sa DSS-om i SRS-om“.
Velimir Ilić poručio je juče da se narodnjačka koalicija nije predala. Čak je podvukao: Ili naša vlada bez Palme (sa radikalima, SPS-om, PUPS-om i Sulejmanom Ugljaninom) ili izbora. Ali, portparol Bošnjačke liste Rnis Imamović izjavio je:

- Bošnjačka lista, posle dogovora Tadićem, biće deo proevropske vlade.
A radikali su juče ponovo pozvali SPS da se „u najkraćem mogućem roku“ iskreno izjasni sa kim želi u koaliciju.

- U procesu formiranja vlade svi partneri moraju da budu iskreni u nameri da se formira vlast poštenih ljudi koji će biti odgovorni za nacionalni i ekonomski oporavak Srbije. Podsećamo rukovodstvo socijalista da su bezbroj puta do sada saopštili da nikada neće formirati većinu sa Čankom i Draškovićem. Ako su promenili stav o tome, bilo bi dobro da odmah obaveste javnost i sve stranke sa kojima su već ušli u pregovore - saopštava SRS.
Palma smatra da, ako se do četvrtka ne obezbedi skupštinska većina, Tadić treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore - da „Srbija ne dangubi“.

- Srbija nema vremena da čeka i JS će sa svoja tri poslanika razgovarati sa DS-om i napraviti vladu sa njom - rekao je on.
A funkcioner DSS-a Zoran Lončar ocenio je juče da ako pravna analiza SSP-a ne bude prihvatljiva za SPS, onda „nema više mogućnosti da se formira vlada“.

Ključne reči:

Komentari

treba da podsetimo markovica da srbija nije ni njegova dedovina, a to sto on prica su obicne gluposti, nakacio se na birace sps, pa nezna da sidje,neka izadje na nove izbore sam pa da vidimo njegov koalicioni kapacitet...
resenje su novi izbori jer go sps nece podrzati koaliciju ne samo sa ds, vec sa g17, spo i cankom tu nepostoji nikakav koherentan subjekt...spo bi mogao da ultimativno trazi i da proglasimo kraljevstvo, kao sto je i odluka da partizani i cetnici budu izjednaceni...sto je skandal, sps zaista nemoze da to proguta, barem ne ovaj go sps, morali bi se odrzati novi izbori za go sps, koji bi bio voljan da podrzi ds g17 spo i canka.
ako dacic nemoze bez palme neka ide u js, ili neka izadje na nove izbore sa porukom da hoce sa ds g17 spo i cankom, tako da biraci sps znaju zasto glasaju.
socijalista, a posle novih izjave palme. mislim da je vreme da sps raspusti koaliciju ili oduzme mandate za pocetak js-u i nastavi dalje kao da se nista novo nije desilo....
socijalista

Dokle ce ovaj tragicni cirkus da traje.?Tadic i dalje prica sa ponizenjem prema SPS a Dacic to prihvata.NEVEROVATNO.!

Srpska konspiracija se to zove:

Dragan Šutanovac unapredio u najviši vojni čin Živka Terzića, koji je operativno pomagao Iliću, Berčeku i Milivojeviću, atentatorima na Vuka Draškovića, da se u vojnoj uniformi helikopterom iz Budve prebace u Srbiju
Danica Drašković je s ogorčenjem primila vest da je njen koalicioni partner unapredio generala Terzića:
- Velika je sramota što je čovek koji je aktivno operativno učestvovao u spasavanju atentatora na mog supruga i njihovom prebacivanju u Srbiju sada nagrađuje najvišim činom

Odlično! Sada bar znamo ko je za Srbiju a ko protiv nje. Neće ta vlada dugo trajati i biće novih izbora. Tadić savetuje članovima da se zaljube? Pa ni to nije ništa čudno. I Zoran je njega tako savetovao. Palma je pokazao koliko mu znači volja birača i okrenuo se parama koje su obezbedil tajkuni sa DS-om. Lepa nam se budućnost sprema, blago nama. Ako narod Srbije i ovo dozvoli, onda bolje nije ni zaslužio, neka ga jašu još 4 godine. Od ulaska u EU nema ništa, kao ni od većih plata i blagostanja. Ali će zato sve što je ostalo biti rasprodato. Pa neka nam je sa srećom ova izdajnička koalicija. Teško vladi koju saćinjavaju ovakvi ljudi, da ne govorim o Palmi, on nije vredan razgovora. Nikoliću, spremi se dobro, uskoro će biti novi izbori.

Ovakvi clanovi SPS kao sto je Dusan,verovatno nesvesno rade na gasenju SPS.Istina je da su DS i SPS u buducnosti bili ljuti protivnici ali je istina da je SPS napravio velike greske u vreme svoje vladavine,zato im se desilo to da od nekada najjace stranke dodju u situaciju da se bore da predju cenzus.Bez obzira na sve mnogo im je bolja koalicija sa Tadicem koji je zaista tolerantan covek i koji jedini moze da privuce strane investicije a tako i SPS moz.e da se nada ispunjenju obecanog.U suprotnom vlada sa Kostunicom i radikalima moze samo da tapka u mestu,niko nece dinar da ulozi,inflacija,nezadovoljstvo gradjana,takva vlada ne bi izdrzala godinu dana a onda bi zaista nestao i SPS i DSS

Svi vi sto kritikujete eventualnu vladu DS i SPS,prestanite da nipodastavate rezultate izbora u Srbiji a posebno u Vojvodini.Gradjani Srbije u vecini su pokazali da im je kurs DS i Tadica najblizi.A sto se tice koalicije oko SPS,normalno je da male stranke idu za pobednicima a nikako drugacije.Tako bi trebalo da bude

Ma ti si Dejane otisao u aut. Kakve veze imaju izbori u Vojvodini sa Srbijom. To su izbori koji ni nisu trebali nikad biti odrzani. Madzari imaju svoju drzavu koju uredjuju samo madjari a u Vojvodini bi se oni trebali uklopiti nu Srbiju. Sramota je slusati kako slabo ti ljudi govore srpski jezik a kamoli da postuju Srbiju za svoju otadzbinu. Isto to vazi i za ostale manjine jer i oni imaju svoje nacionalne drzave uz granicu sa Srbijom ali su oni arem daleko pismeniji pa govore srpski (bez obzira kako ga oni zovu). Mozda je i Dejan jedan od tih pa mu sad kao i Tadicu odgovaraju SPS biraci koji oliko vidim nisu dobili bas mnogo glasova u vOJVODINI. Vaznije je sada razmislite ko LAZE a ko je stvarno za nacionanu vladu kako sada Tadic kaze. On i

Pa zar toga Jeremica i Tadica nije sramota vrsiti ovako veliku propagandu na ove stranke koje su vec ranije rekle da EU i Amerika nastupaju agresivno prema svima koji nisu i nece da priznaju Kosovo. Zasto Tadic i Jeremic nisu rekli istinu i zasto bar sada ne kazu istinu da JE za nezavisnost NAJVISE KRIVA Evropska Unija i njeno vanskopoliticko rukovodstvo. Tadic se stalno krije iza cinjenice da EU kao kolektiv nije priznala Kosovo ALI KRIJE OD NARODA ISTINU DA TAJ KOLEKTVNMI EU VRSI OGROMNE PRITISKE I LOBIRA KOD SVIH DRZAVA SVETA DA SE KOSOVO PIZNA. Sta ce Srbja onda u toj EU? I kakva je to onda NACINALNA vlada koja ce priznati otcepljenje Kosova?
To je pitanje na koje Dacic i Palma treb da dadnu odgovor narodu ako budu isli u koaliciju sa Tadicem, jer Tadic je dosta lagao i nema vise ni mogucnosti da povuce svoje lazi. On gubi svakako ako ne stvori vladu pa zato i ora da se ovako ponasa ali je pitanje ta Arkanov pulen misli jer et ni njegovom nekadasnjem gazdi nisupomogle ni kradje ni pljacke. Nije mu pomoglo ni to sto je vise pljackao nego ratovao po ratistima pa su srbi sve te teritorije koje je on nekad oslobadjao izgubili. Palma ide na prodaju teritorije bez rata.

Gospodine Tadicu, do sada sam mislio da imamopametnog predsednika. Ovakve poteze cine samo ocajnici. Sve cinite samo da bi ste ostali na vlasti i to nije dobro. Nismo za Vas glasali da bi sada pravili koaliciju sa Palmom i Dacicem. Zasto niste pustili da "narodnjaci" naprave vladu? Ionako ne bi trajala dugo, jer ni jedna vlada u kojoj je Palma ne moze trajati dugo. Cega se plasite? Sta je to toliko strasno sto krijete od Vasih biraca? A tek ovo sto ste rekli svojim kolegama iz Odbora da se zaljube u neku iz SPS-a da bi im bilo lakse, to je stvarno dno svega. Stidim se sto ste mi bili idol, eto dotle ste stigli sa ovim. Dodjite na filozofski fakultet Gospodine Tadicu da nam objasnite svoje stavove. Ne znam da li ce vase objasnjenje biti saslusano ili izvizdano. Ali dodjite, mi vas sa nestrpljenjem ocekujemo.

Jutros su osvanule plakate po celom Becu sa likom B Tadica,Jeremica i Djelica,ATV privatna stanica objavila tu vest.Plakate oblepljene po Beckoj promenadi pored dunava,gde dnevno prodje oko 5000 setaca,a danas minimalno 20.000,po bildbordima,po ulicama sirom grada kako su javile ATV.
Sadrzina plakata je poziv na ubistvo Tadica,a ATV prokomentarisao da ep nije politicka pozornica ali eto i tu manifestaciju neko koristi za politicke ciljeve.Slicne plakate ali u manjoj kolicini pojavile se u Bazelu i Salzburgu,a kako kaze ATV na poziv koji su primili postoji snimak i na youtube.Ja sam trazio ali tamo nema,ali sam na ATV video te plakate.

Steta sto ce ostati samo na pozivu. Srbija se drugacije odbraniti ne moze. Kad nece da odu sa vlasti milom, onda ce silom.

Ovo sto cini Tadic i Dacic je dno svih dna. Zamislite sada odjednom treba svi da vole SPS jer je to naredio fürer, a ko nece imace posla sa njim. Pa Mlosevic i Staljin su za Tadica bebe u pelenama. U 21 veku jwedan predsednik preti clanovima svoje strane da ako ga ne poslusaju da ce imati sa njim posla. Sta to znaci, izgubit ce radno mesto, dea mu na fakultetima nece moci poloziti niti jedan ispit, nece se moci upisati na fakultet, zena ostaje bez posla, oduzima mu se stan, podmece mu se krivicno delo pa coveka astrpa u zatvor, a ako je ratovao onda kivicna prijava za zlocin.Palma preti strankama koje imaju 20 puta vise mandata nego on, pa gde to u svetu ima. Sto ne izadje sam sa svojom strankom na izbore pa da vidimo koliko ce dobiti. Ako budu novi izbori on nece preci 1 posto, jer svi ce preci u SRS. Palma je izdao Arkana i za to ce biti kaznjen. Nikad vise nece uci u parlament srbije tako da se nauci pameti, a treba da se i izvrsi provjera poslovanja u zadnjih 7 godina da vidimo kako je on to mogao postici sto je postigao. To ne mogu niti amerikanci niti njemci. Nigde na svetu nema nista za badava, samo kod Palme. Jednima daje sa levom rukom a sa desnom krade pare iz novcanika, komunisticka metoda, zadovolji sve pa vladaj. E to vise nece moci da ide budi sigan. Palma gura srbiju u propast, briga njega sto svakodnevno gubimo milione, a prica nam pricu o traktorima, pa koliko bi se traktora moglo pokrenuti sa ovim svakodnevnim milionima sto gubimo. Tako je kad nepiseni ljudi dodju na vlast.

Svaki novi Tadicev govor izaziva sve snazniji nagon na povracanje. Pa za njega je Milosevic bio covek od principa. Jedva je predao vlast ali govore kao Tadic nikad nije drzao. Takav politicki i ljudski talog treba da vodi Srbiju. Cak se i ljuti novopazarski protivnici ujedinise ne bi li Srbiju poveli na tzv. evropski put. Tu su naravno i Madjari sa vec spremnim zahtevom za autonomijom. Uostalom i sam pogled na sastav Evropajacke koalicije govori da u njoj pitanje srpkog dostojanstva i ne postoji.

KOME TRUBITE?

Kako lupa ovaj Tadic , da mi je ponekad neugodno da ga kojim slucajem slusa neka strana drzava.Nije ni cudo , covek koji se pozdravlja i rukuje sa cuvarima zgrade UN , dok mu se drugi smeju , ne moze da kaze nesto pametnije.Ovo u prevodu znaci da se malo upotrebi seks za pridobijan vlasti.Sve ovo lici na jednu obicnu prostituciju.Kakve glupe reci za jednog politicara.Lekovi cine cuda nad ljudskom psihom.